Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

03.10.2024 22:30 Валери Ведов
ВИОЛИНА ЛАЛКОВСКА
Убитите Кръстьо и Венета Стоянови

Жената, която се хвърли под влака на 24 септември във Враца, се оказа осъдена за убийството на бабата и дядото на певицата Белослава през 1997 г. Работела при тях като домашна прислужница, излежала 17 г. зад решетките и наскоро била пусната от сливенския затвор.

Късно вечерта бързият влак от Видин за София е на стотина метра от жп гарата на Враца, когато машинистът усеща, че локомотивът се е сблъскал с нещо на линията, и спира след няколко метра. На релсите намира труп на жена и веднага вика полицията. Тя

се е хвърлила пред влака в последния момент и машинистът не успял да реагира

Полицията и пристигналият на място медицински екип се натъкват на ужасяваща гледка от разчленен и обезобразен труп. Разследващите не откриват документи у жената и започват да търсят начин да установят самоличността ѝ. Едва седмица по-късно се разбира, че загиналата на релсите е 51-годишната Виолина Лалковска. Бързо става ясно, че това е жената, която през 1997 г. уби възрастно семейство, а 10 години по-късно бе осъдена.

В навечерието на Коледа през 1997 г. жертви на Лалковска, която тогава е на 24 години, стават 76-годишната Венета и 82-годишният Кръстьо Стоянови. Техен син е известният психиатър и бизнесмен д-р Борислав Стоянов. Той има втори брак с актрисата Анета Сотирова, от който се ражда бъдещата певица Белослава.

Виолина Лалковска била препоръчана от познат на живеещия в София д-р Стоянов и той я наел да помага на възрастните му родители. Близо година тя се грижи за тях. След убийството домашната прислужница

изрисувала със спрей стените на окървавения апартамент със свастики

и други символи, разхвърляла покъщнината, за да имитира скинарско нападение.

По-късно пред разследващите Лалковска твърди, че агресията ѝ била предизвикана от желанието на възрастния човек да я изнасили, предшествано от неприлични предложения. Затова, след като се сборила с него и за да се спаси, тя го намушкала няколко пъти с ловджийския му нож.

В това време съпругата му Венета била на гости при приятелка. Докато Виолина миела кръвта от ръцете и лицето си в банята, Венета Стоянова позвънила на вратата. Уплашена, Виолина избутала жената в кухнята, съборила я на пода, взела нож от масата и започнала да я удря. След това я съблякла гола от кръста надолу, за да инсценира изнасилване.

Лалковска свалила дрехите си и ги сложила заедно с флаконите от спрей, окървавените чехли и ножа в плик, който на другия ден запалила в района на пролома Вратцата.

Причината за смъртта на Кръстьо Стоянов е прерязване на сънната артерия, предшествано от удар с твърд предмет в дясното слепоочие, показва тройната медицинска екпертиза. Съпругата му Венета била със счупен гръден кош, вероятно от стъпване или скачане върху гърдите ѝ.

Полицаите бързо разкриват кой е посегнал на пенсионерите. След като няколко дни отричала да е извършителка на двойното убийство, Лалковска признава всичко и води полицията до мястото, където изгорила дрехите. Пред ченгетата Виолина

разказва, че към нея Стоянови се отнасяли като към робиня и ѝ плащали малко

А в показанията си пред съдия не се признава за виновна и не желае да говори, тъй като не си спомняла нищо.

Според обвинителния акт тогава тя имала уговорка с фамилия Стоянови да работи за тях по 4 часа на ден. Често пъти обаче оставала и до по-късно. Вършела и неща, които не влизали в задълженията ѝ - селскостопанска дейност на вилата им. За това не получава допълнително възнаграждение, което породило у нея “възмущение”.

“Тези си чувства обвиняемата старателно криела, като привидно била с пострадалите в много добри отношения, но изпитвала дълбока неудовлетвореност от социалното си положение, мястото си в обществото”, пише в обвинителния акт.

Всичко това довело самоизолация от околните, усещане за житейска несправедливост и натрупване на чувства на завист, злоба и омраза към “нормално” живеещите хора.

На 20 ноември 1997 г. семейство Стоянови казали на Виолина, че ще се местят в София и ще бъде освободена от работа.

“Загубата на заплатата засилила у нея отрицателните елементи в емоциалната ѝ нагласа”, изясняват още магистратите в акта.

Според медицинската експертиза Виолина Лалковска прекъснала следването си в София през 1991 г. поради заболяване -

начална степен на шизофрения

Оттогава до 1995 г. е хоспитализирана в психиатричната клиника в София. Лечението ѝ спира през 1995 г., когато е освидетелствана като човек с уравновесено психическо състояние, със заключение за трудоспособност и адекватно гражданско поведение.

В експертизата се казва още, че Лалковска е

интелигентна, чете много, изучила е всички симптоми на невменяемост

Това дава основание на обвинението да предполага, че тя играе много добре тази роля в съдебната зала.

Делото срещу Лалковска продължава десетилетие. Процесът е прекъсван няколко пъти, а веднъж започна отначало и заради смъртта на съдия.

За да се реши какво е състоянието на Виолина, е назначена петорната експертиза, която е дело на професорите Йордан Стоименов, Стефан Тодоров, Марин Роглев, Атанас Шишков и психолога д-р Веселина Влахова. Заключението им е, че по време на престъплението Лалковска не е имала болестно разстройство на съзнанието и е била в състояние да разбира постъпките си и да ръководи действията си.

“Докато работеше при родителите ми, Лалковска не е проявявала никакви признаци на шизофрения - твърди синът на жертвите д-р Борислав Стоянов, също психиатър. - Тя напълно е съзнавала деянието си и трябва да изтърпи за това наказателна отговорност. А след като е убила родителите ми, откраднала пари и златните бижута на майка ми.”

В крайна сметка тя бе осъдена през 2007 г., след като експертиза доказала нейната вменяемост в момента на извършване на престъплението. Тогава

получава доживотна присъда от Врачанския окръжен съд

Присъдата е обжалвана пред Апелативния съд в София и делото е върнато отново на прокуратурата във Враца за ново разследване. В крайна сметка присъдата ѝ отново е потвърдена и тя е пратена да я излежава в затвора край Сливен.

След 17 години зад решетките Виолина Лалковска е помилвана и пусната от затвора. Прибира се в родната си Враца преди месец, но остава сама без близки и приятели. Както и преди години, тя не е споделяла с никого намеренията си - до фаталната вечер, когато застава близо до жп линията в очакване на приближаващия се влак.

Други от От страната и света

Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа   Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната Арестуваният през август за данъчни престъпления и

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

Петролът тръгна нагоре, може да повлече горивата (Графика)

Засега пазарът остава устойчив, евентуално поскъпване може да има с 5 до 10 стотинки Цената на петрола тръгна нагоре заради притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток

>