Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

03.10.2024 23:00
Депутатът Джейхан Ибрямов е задържан в 19,10 часа в сряда.
Това е джипът, ползван от Ибрямов и иззет през август след акцията срещу бандата за данъчни престъпления и пране на пари.

 Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа 

 Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната

Арестуваният през август за данъчни престъпления и пране на пари Мирослав Тодоров е предал 100 хиляди белязани лева на депутата Джейхан Ибрямов, научи “24 часа”. Народният представител, който е и кандидат за 51-ия парламент, е арестуван около 19,10 часа в сряда при приемане на банкнотите. Арестът му е бил по Закона за МВР, тоест за 24 часа, в ситуацията на неотложност. Едно денонощие по-късно Ибрямов остана без имунитета си като кандидат- депутат, след като ЦИК с 13 гласа му го свали малко след 19 часа. Късно вечерта шефката на парламента Рая Назарян разреши свалянето на имунитета му, за бъде обвинен. Така депутатът беше оставен в ареста за 72 часа.

Според близки до разследването обвинението на Ибрямов е за търговия с влияние. Неофициално се твърди, че той обещавал да уреди обществени поръчки в Министерството на отбраната. Първо поискал 200 хил. лв. в района на Немската гимназия в София, а после взел половината на бул. “Тотлебен”.

Ключовият свидетел срещу депутата - Мирослав Тодоров, беше задържан заедно с Пламен Пасков, Красимир Запрянов и Любима Стоянова по разследване на ГДБОП. По същото дело беше иззет и джипът на изключения от ДПС депутат - “Рейндж Роувър”. Автомобилът е собственост на контролирана от арестуваните през август фирма. Ибрямов не отрече, че е ползвал скъпата кола под наем.

45-годишният Мирослав Тодоров е обвинен като член на

престъпната група, ръководена от бизнес дамата Любима Стоянова

Ролята му била да тегли кеш пари от банки като пълномощник на кухи фирми. За година и половина сумата е 57 млн. лв., обявиха тогава разследващите.

Тодоров обаче започнал да съдейства на МВР и прокуратурата. Точно той дал информацията, че кандидат-депутатът от “Алианс за права и свободи” му искал шестцифрена сума. Тогава към разследването се включва и Комисията за противодействие на корупцията.

Първият транш е 100 хил. лв. Банкнотите са белязани, а предаването им е под контрол. Ибрямов не подозирал, че дългогодишният му доверен човек ще го предаде. Двамата си уговорили среща на паркинга на голям хипермаркет в центъра на София, недалеч от “Пирогов”. Депутатът точно там е задържан с парите. След това е отведен в жилището си, за да присъства на претърсвания и изземвания. 

“Нямаме връзка с Джейхан Ибрямов за последните 3 часа. Какво се случва? Отвлечен ли е?”, написа във фейсбук евродепутатът Илхан Кючук в сряда вечерта. Двамата останаха в лагера на Ахмед Доган. След като разследващите приключват работата си в дома му, Ибрямов е задържан за 24 часа по Закона за МВР и е отведен в 7-о районно управление.

“От медиите разбрах, че е задържан. В дома ни се извърши претърсване от Комисията за противодействие на корупцията в продължение на 3 часа. Аз и Джейхан никога не бихме направили нещо, заради което децата ни, родителите ни, приятелите ни и колегите ни да се срамуват и ходят с наведена глава! Нас не ни е страх! Това, което през последните три месеца се случва с всички, които заявихме подкрепата си за Ахмед Доган, е поредното доказателство, че завладяната държава е в пълен ход”, написа съпругата на Ибрямов Биршен, която е дългогодишна секретарка на Доган.

До късно в четвъртък прокуратурата не обяви какви обвинения ще бъдат повдигнати на дългогодишния депутат.

Заради двойния му имунитет - от ЦИК като кандидат за народен представител и от Народното събрание, в четвъртък главният прокурор Борислав Сарафов е уведомил двете институции за задържането на Джейхан Ибрямов. При акция по неотложност искане засваляне на имунитет несе прави предварително.

В четвъртък следобед бяха изпратени исканията за имунитета. ЦИК му го взе с 13 гласа “за” от 15 присъстващи.

За евентуално участие на Джейхан Ибрямов в престъпната група за данъчни престъпления, по която беше арестуван и Мирослав Тодоров, се заговори в края на август, когато иззеха джипа му. Акцията е на ГДБОП, НАП и Софийската градска прокуратура.

Според доказателствата 11 млн. лв. е щетата за бюджета от схемата,

по която са се укривали корпоративен данък при търговия със зърно и ДДС при продажба на торове. Тогава от ГДБОП и НАП разказаха за разследването, но без имена и подробности. За целта на мрежата са регистрирани десетки кухи фирми от типа “липсващ търговец”, “буфер” и “брокер”.

Декларирали са големи обороти от доставки на селскостопанска продукция, за което се дължи ДДС. Всъщност стоката е за реални търговци, които не са плащали данъка. Много от кухите фирми са проверявани от НАП, но членовете на групата регистрирали нови. Схемата действала от няколко години. По другата - за доставка на торове, са имитирани вътрешнообщностни доставки на амониев нитрат, който се използва за торене.

С фалшиви документи торовете уж се изнасяли в чужбина,

а всъщност се реализирали на българския пазар.

Тогава от ГДБОП посочиха, че е арестуван и човекът, който е теглил парите на каса от кухите фирми, но без да назовават Мирослав Тодоров, който в сряда предал белязаните 100 хил. лв. на Ибрямов.

Обвинените като престъпна група инвестирали голяма част от парите в луксозни имоти в София, скъпи автомобили - според ГДБОП и НАП ползвани от “лица, близки до фирмата и с несъответстващи на занятията им доходи”.

Като лидер на престъпната група беше обвинена Любима Стоянова. Тя бе пусната от ареста срещу 8 хил. лв. гаранция, защото има малко дете, за което трябва да се грижи. Стоянова участва в много дружества с различен предмет на дейност. Любопитен детайл от нейната биография е, че живее на семейни начала със собственик на няколко известни столични заведания по прякор Мазния. Разследващи проверявали и дали през ресторантите не са се прали пари на групата, но такава връзка до момента не е установена.

Джейхан Ибрямов е вторият депутат от последните 15 г., който е арестуван с белязани пари. През 2012 г. агенти на ДАНС задържаха тогавашия народен представител от ГЕРБ Димитър Аврамов с 50 хил. лв., които са част от искана сума, за да помогне на земеделец при проблемите му с ниви до Монтана. 12 г. по-късно той беше осъден условно на първа инстанция. Въпреки делото той остана депутат и няма пропуснато Народно събрание до сега, но вече като депутат от ДПС.

Други от От страната и света

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

Петролът тръгна нагоре, може да повлече горивата (Графика)

Засега пазарът остава устойчив, евентуално поскъпване може да има с 5 до 10 стотинки Цената на петрола тръгна нагоре заради притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток

>