Първият танкер на терминала при Александруполис е за България, Малинов нарече момента исторически

03.10.2024 18:36
Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис Снимка: Twitter/@RPEkonomia

"Булгаргаз" е резервирани десет товара от над един милиард кубически метра 

Това е още един източник на газ, който прави нашата държава независима, а икономиката ни конкурента, смята енергийният министър

Доставките на природен газ от терминала до Александруполис са исторически момент за България и за целия регион. След едно решение, което взехме преди няколко години, днес получаваме реалната диверсификация на природния газ за България. Това е още един източник на газ, който прави нашата държава независима, а икономиката ни конкурента. Сега нашите домакинства могат да разчитат на топлина в домовете си, каза пред журналисти служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на борда на терминала за регазификация на втечнен газ в морето близо до гръцкия град Александруполис, съобщава БТА.

Доставката, която получаваме днес, е от "Тотал Енерджис Газ енд Пауър" (TotalEnergies Gas and Power) чрез кораба "Сийпик Магелан" (Seapeak Magellan). Газът не е руски, а идва от Норвегия, каза още министърът.

Пускането на терминала беше оценено изключително високо вчера по време на посещението ми в САЩ, каза министър Малинов. Нашите усилия не бяха разколебани за постигането на тази цел и затова обсъдихме развитието на стратегическите отношения и в други сектори като петрол и възобновяема енергия. В дългосрочен план тези доставки правят продажбите на природен газ конкурентен, каза Малинов.

"Булгаргаз" има резервирани десет товара от над един милиард кубически метра. Интересът е много голям и капацитетът на терминала за регазификация е резервиран от компании не само от България но и от целия регион. Всеки военен конфликти, независимо колко е далеч от България, дава отражение на борсовите цени на петрола и на природния газ. След атаката от Иран (срещу Израел) борсовите цени тръгнаха нагоре, каза министъръj в отговор на журналистически въпрос.

Имаме проекти и за втори кораб, който да е терминал за регазификация, и в средносрочен план тази инициатива може да се реализира и България да е част от нея.

Компанията "Тотал" е спечелила търг, обявен на 29 август от "Булгаргаз". Тогава газовата ни компания обяви тръжни процедури за доставка на общо пет товара (5 млн. мегаватчаса - мвтч) между октомври 2024 г. - февруари 2025 година. Част от получения днес природен газ ще бъде включен в микса за октомври, заедно с този от Азербайджан и хранилището "Чирен".

На 1 октомври терминалът за втечнен газ в Александруполис започна работа. Той може да съхранява 153,5 млн. куб. м. втечнен природен газ и да регазифицира до 5,5 млрд. куб. м. природен газ годишно.

"Булгартрансгаз" е акционер с 20 процента в "Газтрейд" (Gastrade), компанията собственик и оператор на съоръжението. Останалите акционери са Елмина Копелузлу, "Газлог" (Gaslog), "ДЕПА Къмършъл" (DEPA Comersial) и ДЕСФА (DESFA).

Изпълнението на проекта започна на 27 януари 2022 г., а изграждането на плаващата инсталация за съхранение и регазификация - през февруари 2022 г. в Сингапур. В периода ноември-декември 2023 г. инсталацията е доставена в Александруполис.

Терминалът за втечнен природен газ има плаваща инсталация за съхранение и регазификация и газопровод, който я свързва с газопреносната система на Гърция.

Други от От страната и света

Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа   Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната Арестуваният през август за данъчни престъпления и

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

>