Николоски, нарекъл българите "мизерници", иска общ проект с нас за жп коридор 8

03.10.2024 18:05 Маринела Величкова, БТА
Александър Николоски КАДЪР: Фейсбук/Aleksandar Nikoloski

Ако тази обида беше изречена по адрес на гърците, цял Солун и цяла Атина щяха да се вдигнат, коментира Янис Хадзигеоргиу, който живее и развива бизнес в Пловдив

Министърът на транспорта и вицепремиер на Република Северна Македония Александър Николоски очаква среща с представители на България, с които да разговаря за нов проект на жп линията между Северна Македония и България, която е част от коридор 8. 

„Трябва да намерим общо, изпълнимо решение и да имаме жп връзка Скопие-София до Черно море. Очаквам в един разумен, коректен разговор да кажат дали този маршрут (през Крива паланка и Деве баир) е най-добрият за тях или имат по-добър и да намерим решение”, каза Николоски на пресконференция по повод първите 100 дни на правителството на Християн Мицкоски, на която отчете свършеното в неговия ресор.

Николоски отново заяви, че по негова преценка проектираното трасе не е най-доброто, че цените за изграждането му са „завишени и нереалистични” и Република Северна Македония „няма петролни ресурси, нито изнася диаманти, за да харчи толкова пари за толкова малко километри” жп линия. 

Третата фаза от жп линията, част от Коридор 8, от Крива паланка до границата с България е с дължина 23,4 км, с 22 тунела с обща дължина от 9 км и 16 моста, с обща дължина от 5 км и за изграждането й е осигурено финансиране от предприсъединителен грант от ЕС „Финансова рамка за Западни Балкани“ и два заема от ЕБВР и ЕИБ, пише БТА.

Тръжната процедура за изграждането на този участък от трасето беше удължена по време на предишното правителство в Република Северна Македония. Според Александър Николоски тръжната процедура "се е провалила".

Попитан дали ще бъде обявен нов търг, днес той заяви, че не изключва това да се случи. Николоски каза, че търгът се подготвя от ЕС и ако това се случи, той категорично ще настоява като условие в него да бъде записано, че кандидатстващите компании трябва да бъдат от държави от ЕС или кандидат-членки на ЕС, или компании, изградили поне определен брой километри железница в държава от ЕС, „за да участват качествени компании”. 

Според Николоски най-добрият вариант е да бъде направен нов проект, заедно с България. 

„Иначе няма смисъл. Да, смятам, че най-добрият начин е да създадем общ проект и да го предложим заедно. И единствената логика и единственият начин да изградим жп връзка с България е заедно да се представяме пред потенциални контрагенти със съвместен проект. Така че се надявам българската страна да се съгласи (...), заяви Николоски.

Темата за жп коридор 8, който свързва пристанището Бари в Италия, през Албания, Северна Македония и България, до Черно море стана актуална в Северна Македония, след като Николоски заяви, че средствата, предвидени за него трябва да отидат в Коридор 10, защото проектът е скъп и неосъществим.

В репортаж по темата от редакцията на „360 градуса” цитираха отговор на въпрос, свързан с проектирането на трасето от една от институциите кредитори по проекта - Европейската инвестиционна банка. 

„Отсечката е проектирана от международни консултанти, финансирани с безвъзмездна помощ по ИПП (инструмент за предприсъединителна помощ), с цел постигане на най-рентабилното техническо решение, което отговаря на изискванията на ЕС за оперативна съвместимост... Поради трудния терен 75 процента от отсечката е през тунели или мостове, по-голямата част от участъка е със значителен наклон в посока на изкачването към границата (с България), част от трасето е във формата на подкова, за да смекчи наклона... Нищо необичайно в световен мащаб за такъв терен”, гласи отговорът до медията, която обобщава, че „затова и ЕС, и Европейската инвестиционна банка смятат, че няма особен смисъл да се прави нов проект”, което би означавало промяна в разходите, изграждане на нова финансова структура и необходимост от нов търг.

Попитан на пресконференцията днес за това кога ще бъдат проведени срещи с българската страна, министърът на транспорта на Северна Македония заяви, че по лични причини е отклонил едната дата за среща, а за три други предложени дати „за среща в Брюксел от ЕС”, българската страна е отговорила, че няма възможност. По думите на Николоски се е провалила и среща във вторник, заради стачка на летището в Брюксел, което е възпрепятствало представителите на България да пристигнат.

В отговор на въпрос дали очаква диалог с България след отправените от него думи към държавата, Николоски повтори, че стои зад всяка своя дума, защото в България има "20 политици в края на своята политическа кариера и историци, които не могат да направят друга кариера освен такава на гърба на Македония", нарушили са "отношенията между два близки народа като македонския и българския", но изграждането на жп линията е друг въпрос и "ако там има отговорни хора", ще бъде намерен начин двете държави да се свържат чрез жп линия.  

Транснационалната транспортна ос Изток-Запад (Коридор 8) се простира от пристанище Бари в Италия до пристанищата Варна и Бургас в България. Централната част на този 315-километров паневропейски коридор минава през Северна Македония - Кичево, Скопие, Куманово, Беляковце и Крива Паланка. Липсват обаче връзки в западния край (от Кичево до границата с Албания) и в източния край (от Куманово до границата с България).

През септември Николоски обиди българите след скандала с липсата на македонското знаме при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска Давкова.

"Очевидно домакинът не е цивилизован. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат", посочи той.

 С какви очи иска общ коридор, питат сънародници. А съседи от Гърция недоумяват защо българите не са реагирали. "Ако думата "мизерници" беше изречена по адрес на гърците, цял Солун и цяла Атина щяха да са навън", коментира Янис Хадзигеоргиу, който живее и развива бизнес в Пловдив.

Други от От страната и света

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

Петролът тръгна нагоре, може да повлече горивата (Графика)

Засега пазарът остава устойчив, евентуално поскъпване може да има с 5 до 10 стотинки Цената на петрола тръгна нагоре заради притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток

>