Световната здравна организация води глобална борба с треската денга

03.10.2024 17:34
СНИМКА: Pixabay

Изменението на климата позволява на комарите да се разпространяват все по-бързо и по-надалече, което води до рязко увеличаване на случаите на треска денга и други арбовирусни заболявания, принуждавайки Световната здравна организация (СЗО) да поведе глобална борба с цел ограничаването им, предаде АФП, цитирана от БТА. 

"Бързото разпространение на денга и други арбовирусни заболявания през последните години е тревожна тенденция, която изисква координиран отговор между различните сектори и отвъд границите", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в прессъобщение.

Според организацията на ООН броят на случаите на денга, които са достатъчно сериозни, за да бъдат изследвани, се е увеличавал приблизително двойно всяка година след 2021 г. 

През първите осем месеца на 2024 г. вече са регистрирани повече от 7900 смъртни случая при над 12,3 потвърдени или докладвани на СЗО. Това е почти двойно повече от съобщените за цялата 2023 г. 6,5 милиона случая.

       

Случаите вероятно са стотици милиони, но поради липса на тестове или симптоми не се докладват.

       

Треската денга може да причини висока температура и болки в тялото, но повечето хора нямат симптоми, а СЗО изчислява, че всяка година има между 100 и 400 милиона инфекции.  

Заболяването се причинява от арбовирус, пренасян от комарите Aedes aegypti, които се разпространяват в нови географски райони със затоплянето на планетата. 

Фактори като неконтролируемата урбанизация и лошите практики в областта на водоснабдяването, канализацията и хигиената, както и международните пътувания, също улесняват бързото разпространение на болестта.

       

Тя вече е ендемична в над 130 страни, отбелязва СЗО. 

       

Понастоящем се смята, че четири милиарда души по света - половината от световното население, са изложени на риск от заразяване с денга и други арбовируси, включително чикунгуня и зика, като се очаква броят им да нарасне до пет милиарда до 2050 г., предупреждава организацията.

       

Планът на СЗО има за цел да насърчи координиран глобален отговор, включително наблюдение на заболяванията, лабораторни дейности, контрол на векторите на болестта, както и изследвания и разработване на по-добри лечения и ефективни ваксини. 

Други от Докторе кажи

Медсестри и акушерки могат да кандидатстват по проект здравното министерство

Медицински сестри и акушерки могат да кандидатстват по проекта „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството

Здравното министерство ограничава пренасочването на пациенти от една на друга ТЕЛК

Е-системата за разпределяне на заявленията за медицинска експертиза съобразява водещото заболяване на пациента с наличните специалисти в ТЕЛК. Електронната система за разпределяне на заявления за

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел "Растителна клетъчна биотехнология" към Центъра по растителна системна биология и биотехнология, съвместно с лаборатория по Метаболомика при БАН

СЗО: Телефоните сред младите трябва да се ограничават както цигарите (Обзор)

Пристрастяването към социалните мрежи сред децата се е увеличило в Европа Социалните мрежи влияят много отрицателно на крехкото психично здраве на децата и юношите в Европа и затова правителствата

Мъж в болница обринат като от силно заразната варицела, оказа се реакция на лекарство

Изключително рядък случай бе успешно разрешен от мултидисциплинарен екип в Университетската многопрофилна болница за активнo лечение (УМБАЛ) в Бургас, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение

>