Разясняват на децата как се кара безопасно тротинетка

03.10.2024 16:46 Тони Маскръчка
В Кюстендил разясняват на децата как се кара безопасно тротинетка.

Община Кюстендил започна превантивно-информационна кампания относно въведените с решение на Общински съвет правила за движение на индивидуални електрически превозни средства на територията на общината.

Зад каузата на Община Кюстендил застана Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общински консултативен съвет по въпросите за младежта.

Кметът инж. Огнян Атанасов днес разговаря с ученици от ПМГ „Проф. Емануил Иванов", с което постави началото на поредица от срещи, които целят да разяснят на децата правилата за безопасност при ползването на електрически тротинетки.

„До сградата на вашето училище стига велоалеята, т.е. на теория би трябвало да сте се придвижили по правилник, на практика обаче с много от вас сме се засичали по пътното платно. Тъй като сте под 18 години имате право да се движите само по велоалеите, с каска и със светлоотразителен елемент, както е по Наредба", с тези думи инж. Атанасов се обърна към пълната с ученици зала.

Той им благодари за проявения интерес и разясни правилата за движение, мерките за безопасност, местата и ограниченията в скоростта, касаещи електрическите превозни средства. Кметът даде и много примери с пострадали при инциденти деца, които управляват електрически тротинетки или са блъснати от тях в пешеходните зони.

Той подчерта, че съставянето на актове за нарушения на Наредбата не е самоцел на администрацията.

„Едно от най- големите богатства на нашия град сте вие децата и ако не успеем да запазим вас и вашия живот, то ние не сме се справили", категоричен е инж. Атанасов.

Кметът отправи апел учениците да спазват Наредбата, да бъдат отговорни и да не поемат необмислени рискове, с които застрашават живота на хората, които обичат или на някой, когото не познават.

Учениците от ПМГ активно се включиха в дискусията и си припомниха какво е позволено и какво НЕ, когато управляват електрическа тротинетка.

 Децата получиха специални светлоотразителни аксесоари, които да им напомнят още веднъж колко важна е безопасността и видимостта на пътя.

Кампанията се осъществява по предварително изготвен и съгласуван с училищата график, като ще бъдат обхванати всички ученици от 14 до 18-годишна възраст.

Други от От страната и света

Съпругата на Джейхан Ибрямов обяви гладна стачка до освобождаването му

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му. По думите ѝ тя ще стои в „Триъгълника на властта“. В момента изчаква конвоя

Фокус на ББР - индустриализация, енергетика и здраве (обзор)

За 25 години от създаването си банката за развитие акумулира 2,470 млрд. лв. в помощ на икономиката Със смела стратегия ще влезе в 26-ата си година Българската банка за развитие

“Маркет Линкс“: 6 партии влизат в новия парламент, ИТН остава под чертата

За второто място битката е между "ПП-ДБ" и "Възраждане" Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място

След ЦИК и парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов

Парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов. Това стана ясно от позиция, разпространена до медиите. Ето я и цялата позиция на Народното събрание: "Днес, 3.10.2024 г

Задържаха депутата Джейхан Ибрямов за 72 часа

Народният представител Джейхан Ибрямов е задържан за 72 часа под стража. По-рано от ЦИК сне имунитета на кандидат-депутата от коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи"

>