Дизайнерът, който облече Гришо и Джокович

03.10.2024 16:49 Симона Димитрова
Григор Димитров и Новак Джокович с подарените якета. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ-ГЕНК
Владимир Николов известен като Vladi art
Якето на президента ген. Румен Радев, което Николов му подарява по време на Олимпийските игри в Париж.
Якето на Деси Радева
Якето на Христо Стоичков стои в музея му.
Стефка Костадинова получава своето яке още миналата година.
Красимир Каракачанов поръчва якето преди няколко години.
Освен яке боксьорът Конър Макгрегър има и картини на Владимир Николов.
Боксьорът Флойд Мейуедър показва якето си в своя инстаграм, където пише, че Николов е любимият му дизайнер.
Това е доминото на Флойд Мейуедър, с което си играе в самолетите, когато пътува. То е с неговото лице и става и на пъзел.
Владимир Николов заедно с родителите си.
Скулптурата “Олимпийският фонтан” пред ФИЛА в Швейцария.
Част от хората, които са на площада в Берн, когато Николов рисува 6000 коледни шапки.
Част от отбора по поло на Женева с екипите, направени от Николов.
"Вълка от Уолстрийт" с Джордан Белфърт е най-копираната картина на Владимир Николов.
Дизайнерът подарява якета на президента на Световната федерация по таекуондо д-р Чонг Уон Чо, президентът на Международния олимпийския комитет Томас Бах и на Слави Бинев, който е член на управителния съвет на Федерацията по таекуондо.

Григор Димитров и Новак Джокович като комикс герои. Така бяха изобразени тенисистите на персонализирани дънкови якета, които им бяха подарени в София на пресконференцията преди благотворителния им мач на 17 септември.

Така те станаха част от клуба на боксьорите Флойд Мейуедър, Тайсън Фюри и Конър Макгрегър, които също имат такава връхна дреха. Те са подарък от световнопризнатия български художник Владимир Николов, известен като Vladi art, който се занимава с поп арт изкуство и от 13 г. живее в Швейцария. Там е прочут като дизайнера на звездите, защото неговите якета са обиколили целия свят. Той е не само художник, но и скулптор, дърворезбар, дизайнер, аниматор и спортист.

Негови картини бяха видени в българското посолство в Париж по време на олимпийските игри това лято. Пред "24 часа - 168 истории" 44-годишният творец даде първото си голямо интервю за българска медия, в което разказва повече за живота си.

- Г-н Николов, как решихте да направите якетата на Григор Димитров и Новак Джокович?

- Инициативата беше на познат от бТВ, с когото обсъждахме, че ще е готино да направя нещо за предстоящия им мач. Така реших да им нарисувам якета, каквито имат най-известните личности в света. Все пак Гришо е наше момче, а аз се възхищавам и на него, и на Джокович.

- Колко време Ви отнема, за да изработите едно такова яке?

- Всеки път е различно. Аз не правя предварителни шаблони. Сядам и започвам да рисувам. Измислям си го на момента. Обикновено едно яке отнема от 3 до 5 дни. Разбира се, аз правя по няколко наведнъж, докато едното съхне, рисувам друго. Най-ценното е, че

сам си забърквам боите на ръка и никой не знае какво съдържат те,

защото баща ми ме е научил. Правя ги без алергени и ацетон. Не пропуска, не пада. Може да го перете постоянно или да го пуснете в морето. Няма проблем. Имам якета на 10 г. и не са мръднали. Дори боята не е избеляла, даже са с кристали. Аз съм вярващ човек и знам, че Господ ми води ръката, когато творя.

- Само Вие ли ги рисувате?

- Да, никой друг. Имам екип за опаковане на продуктите, защото не са само якета, има и шапки, скулптури, картини. Жена ми Криси отговаря за бизнес организацията и за всички събития. Но аз може би съм единственият човек, който прави дизайн, рисува на платно или със спрейове навън, който обработва камък и моделира, мога да правя и дърворезба, отделно анимация и комикси. Разбирам и от фотография и мога да правя дизайн на спортни дрехи. И съм и спортист. Гинес искаха за 1 седмица да направя 100 якета, но отказах. Не могат да изсъхнат толкова бързо, а след това трябва да се рисува финото.

- Колко струва едно яке?

- Различно е, в зависимост от това какво включва. Например

правил съм за принца на Кувейт, което беше с 24 карата злато

и специални бои, които се поръчват във Франция. Неговото излезе около 50 хил. евро. Едно яке на боксьора Флойд Мейуедър е стигало до 25 хил. евро. Имаше едно с кристали, което беше 30 хил. евро. Тук за една от най-големите мениджърски агенции изработих яке с НАСА, защото обичат космическа тематика и дори целият офис е такъв. Дрехата беше с много редки значки, които сме ги търсили една година, и то накрая стигна цена 60 хил. евро.

Например на Гришо и Джокович са подарък, но

техните варират между 5000 и 10 000 евро

Има и такива по 2500 - 3000 евро. Зависи от боите. Много се бърка, много се повтаря. При тениса цветовете са искрящи и трябва да се добие този ефект. Техните станаха по-бавно. Дори наскоро разбрах, че след като се е разпространила новината с техните подаръци, в американските сайтове хората са написали, че съм погубил “Лакост”. Модната марка се е свързала с екипа на Гришо и са търсили контакт с мен.

- За кого беше последното яке, което направихте?

- За Деси Радева, съпругата на президента. За това никой не знае, защото още на олимпийските игри в Париж, когато имах изложба в българското посолство, подарих яке на Румен Радев. След това той ми позвъни, за да ми благодари:

“Здравей, Влади. Румен Радев се обажда

Исках да ти благодаря за подаръка. Уникален е.” Евала му направих, защото не всеки се обажда. След този разговор реших да направя и на Деси. Нейното например е доста сложно, защото съм нарисувал 5 човека. Знам, че обича рока, и затова ѝ направих такива герои. И на двамата станаха много красиви. Той е в самолет с каската.

- Кои други българи притежават Ваши якета?

- Христо Стоичков, като неговото дори мисля, че е в музея му. Стефка Костадинова също има, но при нея за първи път не познах размера.

Малко ѝ бяха къси ръкавите

На нея ѝ го дадох още миналата година. Аз по принцип правя наградата за Спортист на годината в България. 5 години подред съм правил и призовете за Жена на годината. Преди много време ми се беше обаждал Красимир Каракачанов, когато беше министър, и той поръча яке. Мисля, че искаше да е с хайдути.

- А други световноизвестни личности?

- Конър Макгрегър има две якета, а още преди да стане толкова известен е купувал мои картини. С него съм близък, а още по-близък съм с Вълка от Уолстрийт Джордан Белфърт. Дори сме се карали за глупости. Американската риалити звезда Кайли Дженър има 3.

Съпругата на боксьора Флойд Мейуедър, който има 25 якета, поръчва 8 г. поред по нещо за всяка Нова година и за всеки негов рожден ден от мен. Тя ми е написала, че той има много неща, може всичко да си купи, но най-много харесва моите творения.

На него му правих специално домино,

с което си играе в самолетите, когато пътува. То е с неговото лице и става и на пъзел.

Освен това за мен е много важно и че Питър Тъкман, известен като Айнщайн на Уолстрийт, отиде с мое яке на фондовата борса и сега всички там искат екипи от мен. Признаха ме за 30-ия най-добър артист в Щатите и света.

- Как и кога започнахте да изработвате такива якета?

- Когато бях в 10-и клас, баща ми ми изпрати от Германия яке на “Авирекс”. Струваше $1400. Тук никой не беше виждал такова. Тогава си казах, че един ден ще правя такива хубави якета. Започнах ги в Швейцария. Вече съм изработил малко над 2000.

- Наследявате ли този талант от някого?

- Да, от баща ми. Той също се казваше Владимир Николов и беше скулптор. Но както за мен не е известно в България, така и за него не беше.

Причината е, че не сме завършили Художествената академия. Той беше част от екипа по създаването на паметника “1300 години България”, който е над Шумен. След това отиде да живее в Германия и там

спечели златен медал за най-добър каменоделец

Почина млад, на 54 г., от прахта, която му се струпваше в гърлото, защото работеше без маска.

Всичко съм научил от него. А от дете рисувах комикси. Израснал съм в кв. “Слатина”. Исках да се занимавам с анимация, с поп арт, но учителите не ми позволиха и ми казаха: “Спираш с тея костенурки нинджи и тея американски неща, ще рисуваш бабички и стомни. Няма хляб в това нещо”.  Но аз исках да стана аниматор, а не да уча дърворезба. Те ме вкараха точно в тази паралелка в Приложното училище. Изкарвах шестици, но от малък правех скулптури от камък. 10-годишен започнах да правя букви на надгробни плочи в Бакърена фабрика. Изработвах и надгробни плочи. Оттам започнах. Там ми е минало детството, покрай баща ми.

Междувременно ходех да тренирам борба и влязох в спортната школа. Обаче след училище тичах до ЦСКА и се разкъсвах. А треньорът ми ме караше да вляза в спортното училище, защото

смяташе, че мога да стана олимпийски шампион

След нея започнах да се занимавам с бокс и кикбокс и в България бях инструктор. Така се запознах с жена ми. Тя беше учител по аеробика. Изкарвах пари и като правех дизайните на заведенията и на фитнес залите в София.

- Защо тогава заминахте за Швейцария?

- Мислех да продължа да уча и да вляза в Художествената академия, но се отказах. Те не разбираха и не харесваха изкуството ми. Веднъж отидох на събитие в галерия, в градинката на “Кристал”. Имаше и скулптура на Бербатов. Абсолютно всички български и световни имена бяха там и в онзи момент ме изхвърлиха, тъй като творбите ми “не отговаряха на изискванията им”. Никой не искаше да ме направи почетен член на българските артисти. Така започнах да правя монументи в Швейцария и през 2011 г. се установих тук. Сега мога да кажа, че на всяка точка на планетата имам своя творба. Живея във френската част, на Женевското езеро. През първите 2 г. бях инструктор и проектант. Но това не беше моето, започнах да рисувам отново.

- В България има ли Ваши творения?

- Да. В метрото на Сердика може да видите мое каменно пано. Има един релеф 3 - 4 метра, но за автор написаха друг скулптор - Людмил Бонев, защото проектът беше на него. Той донесе скица на кутия от бонбони на мен и баща ми, по които да работим, и ми каза, че трябва да стане на 4 м камък. Дори я пазя още. В НСА съм правил бюстовете и някакви плочи. На морето бях правил 10 м кръст с Исус на него.

- Кои са най-популярните неща, които сте създавали?

- До къщата на Чарли Чаплин имам бронзови монументи. В Световната федерация по борба съм правил всичките 15 фигури. Едно от големите неща е Олимпийският фонтан пред ФИЛА в Швейцария, който направих през 2013 г. Жена, негър и бял мъж държат земното кълбо. Измислих си я на място, без проект. Отне ми 3 месеца.

Канили са ме и на много събития. Например когато “Тесла” се появи на пазара, ме наемаше да рисувам по техни събития в Женева, за да популяризираме марката. През 2016 г. бях първият, който направи изложба на червения килим на Палео фестивал в Кан. Дойдоха 200 хил. човека. В първия час купиха всичките ми картини, но аз не можех да им ги дам, защото вернисажът беше 3 дни. На площада в Берн

ме поканиха специално да нарисувам 6000 коледни шапки

Аз бях единственият, когото вкараха с кола там - забранено е, защото надолу 24 етажа са пълни със злато. Оставиха ме към 20 часа и рисувах до 2 ч. през нощта.

Направих истинска революция, като нарисувах екипите на отбора по поло тук - след това те спечелиха турнира в Женева. Веднъж пилот от Формула 3 ми докара колата си, за да я нарисувам цялата. Веднага след като я взе, стана два пъти шампион на Франция и веднъж на Белгия. След това ми докараха още 5 коли, аз се хванах за главата.

- Коя е най-известната Ви картина?

- Тази, на която съм изрисувал Вълка от Уолстрийт. Тя е най-тиражираната в света. Има над 1 млн. копия. Пращали са ми снимки на огромни фабрики, които я печатат.

- Колко струва най-скъпо продадената Ви картина?

- 90 хил. долара. Тя беше за милиардер от Щатите, който има златен фонтан в двора си.

- За какво мечтаете?

- Сега съм решил да стана конкуренция на “Марвел” и “Дисни”. Правя си собствен комикс и до края на годината се надявам да го завърша.

Други от Възход и падение

Певецът Отис Рединг ще получи посмъртно звезда на Алея на славата

Американският соул певец Отис Рединг ще бъде почетен посмъртно със звезда на холивудската Алея на славата, съобщи сайтът на популярната атракция.  Звездата на Рединг (1941-1967) ще бъде 2791-ата на

Тони Димитрова към Левон Манукян: Ако си виновен, ще се срамувам заедно с теб

Левко, представям си колко си самотен сега! Така започва публикацията си певицата Тони Димитрова, с която се обръща към диригента Левон Манукян. В началото на седмицата стана ясно

Мили Боби Браун от хитовия сериал "Stranger things" се омъжи

Мили Боби Браун и Джейк Бон Джоуви изненадаха света, когато публикуваха снимки от пищната си италианска сватба в сряда. "Завинаги и винаги, твоя съпруга

Джеймс Блънт ще смени името си, ако албумът му заеме първо място в музикална класация

Певецът Джеймс Блънт обеща законно да смени името си, ако преиздаването на дебютния му албум Back to Bedlam заеме първо място в класациите, съобщи Скай нюз

На 3 октомври рожден ден имат

Проф. д-р Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ “Александровска”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Владимир Николов, волейболист

>