Пуснаха под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер

03.10.2024 16:14
Кметът Мюмюн Искендер

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, синът му Али и общинският служител Байрям Иляз са пуснати под домашен арест. Това реши Окръжен съд – Хасково.

Тримата са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства между 2015 и 2019 година. Тогава в Минерални бани са били изградени две къщи за гости, които са собственост на хора от семейството на Искендер.

Първото беше на 23 септември, но бе отложено за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за определяне на здравословното им състояние. Днес в съдебната зала стана ясно, че след задържането си Искендер е бил в болницата на МВР в София, а през останалото време – в ареста в Хасково. Другите двама обвиняеми също имат заболявания – синът на Искендер има високо кръвно и диабет, а Иляз е с онкологично заболяване, пише NOVA.

Събрани са доказателства за противозаконна деятелност на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер след 2017 година. Те ще бъдат отделени и изпратени на Европейската прокуратура, каза прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев в кулоарите на съда в Хасково.

Става дума за проект за 3 млн. лева за изграждане на водопроводи по програмата на ЕС за развитие на селските райони, уточни прокурорът. По думите му, водопроводите са били изградени, но има процедурни нарушения. Спечелилото обществена поръчка дружество е наело няколко подизпълнители, което е в нарушение на европейските директиви, обясни Кънев.

На подизпълнителите не е платено и се водят граждански дела, добави той. Кънев информира и за нови обвинения, които са предявени на Искендер с вчерашна дата и които се отнасят за предполагаеми длъжности престъпления. Едно от тях, по думите на Кънев, е продажба на занижени цени на общински имоти на родственици.

Мярката за неотклонение на тримата обвиняеми за участие в организирана престъпна група и злоупотреба с европейски средства днес, произнасянето по която вече веднъж бе отложено, беше съпътствана с протести от стотици привърженици на Искендер около и в сградата на Съдебната палата.

Други от От страната и света

“Маркет Линкс“: 6 партии влизат в новия парламент, ИТН остава под чертата

За второто място битката е между "ПП-ДБ" и "Възраждане" Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място

След ЦИК и парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов

Парламентът свали имунитета на Джейхан Ибрямов. Това стана ясно от позиция, разпространена до медиите. Ето я и цялата позиция на Народното събрание: "Днес, 3.10.2024 г

Задържаха депутата Джейхан Ибрямов за 72 часа

Народният представител Джейхан Ибрямов е задържан за 72 часа под стража. По-рано от ЦИК сне имунитета на кандидат-депутата от коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи"

Пак спор между “Булгаргаз” и топлофикацията, но за софиянци парно ще има (обзор)

Нов спор за пари избухна между “Булгаргаз” и топлофикацията в София. Стигна се и до запор върху една сметка на столичното парно с 23,7 млн. лв. в нея. Това обаче е по-скоро поредно предупреждение към

Атанас Запрянов: България също би могла да бъде цел на терористични действия

България също би могла да бъде цел на терористични действия на ислямски организации. Затова специалните ни сили по план и военната ни полиция също участва в такива мероприятия в зависимостта от

>