Министър Николов: Гърция е на четвърто място сред външнотърговските партньори на България

03.10.2024 14:08

Гърция е важен партньор на България, като заема четвърто място между външнотърговските партньори на страната ни.

Това заяви министърът на икономиката и индустрията  Петко Николов при откриването на българо-гръцки бизнес форум, който се проведе в Българската търговско - промишлена палата в София.

Във форума участие взеха представители на Атинската търговско -промишлена палата, както и близо 80 компании от секторите на високите технологии, туризъм, ИКТ, хранително - вкусова промишленост, строителство и др.

Министър Николов посочи, че икономическите отношения с Гърция се развиват положително, като през последните години двустранният стокообмен се задържа на рекордни нива. По думите му през 2023 г. стокообменът между двете страни е достигнал над 4,6 млрд. евро, а през настоящата година, само за периода януари – юни 2024 г., възлиза на близо 2,5 млрд. евро. Министърът на икономиката и индустрията подчерта, че тези данни потвърждават неограничените възможности за растеж, които България и Гърция могат да постигнат в икономическото си сътрудничество.

„Гърция е и един от стратегическите инвеститори у нас. Размерът на гръцките инвестиции в България към началото на 2024 г. възлиза на над 3,5 млрд. евро, като само за първото тримесечие на 2024 г. те са в размер на близо 80 млн. евро", заяви министър Николов.

По неговите думи пълноправното присъединяване на България към Шенген ще доведе до намаляване на времето и разходите за физическо движение на туристопотока между двете страни, ще улесни търговията и сделките, както и граничния, митнически и данъчен контрол.

„България оценява последователната подкрепа на Гърция в това отношение и е убедена, че гръцкият бизнес и гръцкото правителство ще продължат да подкрепят българската страна и на европейско ниво, което ще се отрази положително на двустранните търговски и инвестиционни потоци", изтъкна Николов. Той допълни, че в този контекст българското и гръцкото правителство трябва да продължат развитието и модернизацията на пътната и железопътната инфраструктура между двете страни, което ще засили положителния ефект от пълноправното присъединяване на България към Шенген и ще доведе до значителен икономически растеж.

„Българското правителството вярва, че общо предизвикателство за България и Гърция като страни членки на ЕС е да работят за постигане на целите на „Дигиталното десетилетие 2030" – европейската програма, един от четирите стълба, на която е свързаността", посочи Николов като допълни, че тясното сътрудничество и обменът на идеи и добри практики на правителствено и бизнес ниво са изключително важни за подпомагане на процеса на изготвяне на националните стратегически пътни карти за изпълнение на целите на Дигиталното десетилетие.

Други от От страната и света

Николоски, нарекъл българите "мизерници", иска общ проект с нас за жп коридор 8

Министърът на транспорта и вицепремиер на Република Северна Македония Александър Николоски очаква среща с представители на България, с които да разговаря за нов проект на жп линията между Северна

Рая Назарян запозна Председателския съвет със задържането на Джейхан Ибрямов

Председателят на парламента Рая Назарян е свикала по-рано днес Председателския съвет, на който е запознала членовете му с полученото уведомление от главния прокурор за задържането на Джейхан Ибрямов

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи Министърът на вътрешните работи Атанас Илков проведе днес протоколна среща с посланика на

Две жени, избягали от Северна Корея, представят филм в София утре

Две жени, избягали от Северна Корея, пристигнаха в София, за да представят документалния филм "Отвъд утопията", в който наред с техните две съдби са описани драматичните опити на хиляди

Исканията за имунитета на Джейхан Ибрямов тръгват към ЦИК и парламента до минути

Исканията на главния прокурор Борислав Сарафов за сваляне на имунитета на независимия народен представител Джейхан Ибрямов тръгват към ЦИК и Народното събрание до минути, научи "24 часа"

>