Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000

03.10.2024 14:07 24 часа Пловдив онлайн
Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов даде подробности за директора на смолянския театър.
Румен Бечев

В присвояване на 580 000 лева е обвинен директорът на Родопския драматичен театър в Смолян Румен Бечев, съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

От присвоените до момента пари разследващите са иззели около 252 000 лева. От тях 82 000 са предадени от лицата, които са били назначени фиктивно на работа в трупата.

Предвид възрастта и здравословното състояние на Румен Бечев прокуратурата му е предявила мярка парична гаранция от 15 000 лева със забрана да напуска страната. Директорът е съдействал на разследването, като и в момента той дава показания пред разследващите.

Схемата е започнала да действа най-напред в Смолян, а след това в Разград. От август до 25 септември т.г. назначени хора в Родопския драматичен театър са 41 души. Те са получавали допълнително материално стимулиране от около 14 000 лева на ден, докато в Разград  то е било 25 000 лева. Обвинението е за престъпление, извършено през август и септември.

"И в Смолян, и в Разград са категорично установени по 41 фиктивни назначения, като съвпадението е случайно", посочи Гавраилов. Предполага се, че в Разград има поне още 20 души, които са се облагодетелствали от схемата.

Актьорите в Смолян са в шок от разкритията. По думите им щатният състав в трупата е наброявал не повече от 35 души, а в един момент се оказва, че са станали над 80, което е твърде много за провинциален театър от такъв мащаб.

По думите на Гавраилов, до пристигането на Левон Манукян в Разградския театър, служителите там взимали по между 900 и 1100 лв. След като той става директор, възнагражденията скочили с по няколкостотин лева, а фиктивните служители получавали от 2800 до 3000 лв. 

Прокурорът благодари на министъра на културата за указаното съдействие на разследването, тъй като от ведомството незабавно са предоставили документация за плащанията към театрите. 

До момента не са установени нередности в Пловдивския театър.

Други от От Пловдив

Бившият кмет на "Марица" Запрян Дачев ще свидетелства по делото на сина си за убийство

Внукът Иван Дачев умишлено е умъртвил 95-годишната си баба Гена Кръстева, гласи обвинението Бившият кмет на община "Марица" Запрян Дачев ще бъде разпитан в последното заседание по делото на сина му

Проверяват сигнал за второкласник с пистолет в пловдивско училище

Зам.-директорката на учебното заведение и полицията отричат да е имало оръжие Полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив проверяват сигнал за второкласник

Тир затисна лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив (Обновена)

Тир е ударил лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив и буквално е затиснал колата. Инцидентът е станал на пътното съоръжение в посока "Кючук Париж"

Счупена бариера на един от прелезите в Пловдив блокира трафика в района

Когато има авария на един, всички работят по специален начин, обясни инж. Георги Вардев от НКЖИ Тежки задръствания се образуваха тази сутрин в района на пловдивския бул

Шестима полицаи озаптяват пиян уличен музикант от Украйна в центъра на Пловдив

Спял по парковете, нямал пари и работа, затова не е глобен, а задържан в звено на МВР Пиян украинец, свирещ на саксофон на Малката главна в Пловдив, така се развилня при въпрос има ли разрешително

>