Научна конференция, посветена на Теодор Теодоров, събра водещи историци в Елена

03.10.2024 13:10 Дима Максимова
Инж. Дилян Млъзев приветства участниците в конференцията Снимка: Община Елена
Специалният гост г-жа Надежда Теодорова, внучка на политика, с кмета на Елена Дилян Млъзев. Снимка: Община Елена
Доц. дфн Мартин Иванов дава автографи върху новата си книга „Бившите хора" на концлагерна България" Снимка: Община Елена

На 2 октомври в Художествената галерия в град Елена официално бе открита Националната научна конференция „Политиците на модерна България: Теодор Теодоров (1859 – 1924)", посветена на 165-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на бележития политик и общественик.

Събитието се организира от Община Елена, Институтът за исторически изследвания към БАН и Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски" и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев приветства участниците и гостите на научната конференция и им пожела успех и ползотворна работа.

Приветствие оправи и Димитър Николов, депутат в 50-о Народно събрание и член на парламентарната комисията по култура и медии, съобщиха от местната управа.

Своеобразен домакин на престижния форум бе Музеят на Възраждането в града. Директорът му Светослав Петров също поздрави всички в залата, като пожела доброто сътрудничеството между различните институции да продължава и за в бъдеще.

Специален гост бе г-жа Надежда Теодорова, внучка на Теодоров. Тя изказа искрената си благодарност, че има възможността отново да в Елена по такъв хубав повод, чрез който се почита родовата ѝ памет. В знак на признателност кметът на общината подари на г-жа Теодорова икона с образите на Светите равноапостоли Константин и Елена, покровители на нашия град.

Изследванията, включени в научния форум, бяха изключително задълбочени и интересни. Техни слушатели, освен еленчани и гости на града, бяха и учениците на СУ „Иван Момчилов", заедно с техните преподаватели. Ръководител на научната конференция бе проф. д-р Росица Стоянова.

Доклади по темата „Политиците на модерна България" изнесоха светила в областта на историята: проф. дин Милко Палангурски, д-р Станимир Димитров, проф. д-р Росица Ангелова, проф. д-р Росица Стоянова, доц. д-р Алека Стрезова, проф. д-р Йорданка Гешева, доц. дфн Мартин Иванов, Кристиян Младеновски, проф. дин Юра Константинова, доц. д-р Владимир Златарски, доц. д-р Петър Първанов.

Вечерта в програмата на събитието бе включено и откриването на фотоизложба, посветена на живота и делото на патрона на конференцията. Г-жа Надежда Теодорова дари прекрасен портрет на дядо си, които ще стане част от постоянната експозиция в галерията.

Акцент на вечерта бе и представянето на книгата на доц. дфн Мартин Иванов „Бившите хора" на концлагерна България".

Други от От страната и света

Нов отряд от 15 третокласници пое Детското полицейско управление в СУ „Йордан Йовков"

На тържествена церемония доброволците от Детското полицейско управление при СУ „Йордан Йовков" предадоха знамето на отряда на 15 третокласници, които от днес ще управляват формированието

Обвиниха двама мъже, хванати с крадена кола в София

Повдигнаха обвинение на двамата мъже, които бяха хванати с крадена кола в София, съобщиха от прокуратурата. На 02.10.2024 г. около 21,30 часа на бул. „Царица Йоанна" в гр. София, обвиняемите А.Ц. и Р

Петролът на ОПЕК скочи до почти 75 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи рязко до 74,62 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Уолстрийт откри със спад и поглед към Близкия изток

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия с понижение на индексите, причинено от опасенията на инвеститорите за силата на трудовия пазар в САЩ, както и заради продължаващата ескалация на конфликта

Обвиниха бащата, който преби дъщеря си, а после я обяви за изчезнала

Обвиниха бащата, който нанесе побой на 15-годишната си дъщеря в с. Мирково, област Софийска. Това съобщиха от прокуратурата. Инцидентът е станал във вторник

>