Икономическа полиция започва проверки в културните институции

03.10.2024 12:57
Полиция СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

След разкриването на измамните схеми и източването на големи парични средства в културни институции "Икономическа полиция" е изискала от Министерството на културата документи, в които е описана структурата на самото министерство.

Чрез тях, както и чрез длъжностните характеристики, които също са сред изисканите документи, ще бъде проверено кой на кого е подчинен и всъщност кой на финала е одобрил разплащането на исканите от театрите средства, предава БНТ.

Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов".

Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.

По-рано покрай разследването на финансовите злоупотреби в „Театрално-музикален и филхармоничен център"в Разград и ареста на диригента Левон Манукян от пловдивската прокуратура съобщиха, че същата фирма се занимава с ТРЗ - труд и работна заплата/ и в смолянския театър.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс - Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Досъдебното производство е образувано на 26 септември. Разследването е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап.

От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми.

По-рано бе съобщено, че във филхармонията в Разград са били назначени поне 41 лица, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, които също са сред обвиняемите.

В средата на месеца дружество, собственост на обвиняемия, е сключило договор с театъра за предоставяне на услуги, включително ТРЗ - труд и работна заплата, изготвяне на документи и тн. Същото дружество е предоставяло сходни услуги на Родопския драматичен театър в Смолян. Щетите са близо 1 млн. лева.

А председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев излезе с позиция след ареста на директора на филхармонията в Разград Левон Манукян, обвинен за длъжностно присвояване и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева.

"В последните няколко дни се извърши посегателство върху културата. Това е едно много грозно петно върху целия ни сектор и най-вече върху хората, които работят в сценичните изкуства.

Осъзнавам, че явно не сме били достатъчно бдителни и може би не сме реагирали навреме при различни сигнали, които сме получавали, за да алармираме за пробив в системата", признава Мутафчиев и казва: „Силно се надявам в момента контролните органи в Министерството на културата, както и всички компетентни институции в държавата да си свършат работата и да осветлят обществото за случващото се. Пред нас се изправиха много проблеми, но и много въпроси".

„Отказвам да ни третират като престъпници, защото знам и съм убеден, че хората, които защитавам не са такива. Очаквам виновните да понесат отговорност!", се казва още в позицията му.

Други от От страната и света

"Тесла" изтегля 27 000 "Сайбъртрък"-а заради технически проблем

Американската автомобилостроителна комапния "Тесла" (Tesla) за пети път в рамките на година обявява, че изтегля за техническа проверка и евентуален ремонт хиляди от своите електрически пикапи

Нов отряд от 15 третокласници пое Детското полицейско управление в СУ „Йордан Йовков"

На тържествена церемония доброволците от Детското полицейско управление при СУ „Йордан Йовков" предадоха знамето на отряда на 15 третокласници, които от днес ще управляват формированието

Обвиниха двама мъже, хванати с крадена кола в София

Повдигнаха обвинение на двамата мъже, които бяха хванати с крадена кола в София, съобщиха от прокуратурата. На 02.10.2024 г. около 21,30 часа на бул. „Царица Йоанна" в гр. София, обвиняемите А.Ц. и Р

Петролът на ОПЕК скочи до почти 75 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи рязко до 74,62 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си

Уолстрийт откри със спад и поглед към Близкия изток

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия с понижение на индексите, причинено от опасенията на инвеститорите за силата на трудовия пазар в САЩ, както и заради продължаващата ескалация на конфликта

>