Групата на БСП в СОС предлага да бъдат изплатени 15 млн. лв. на транспорта

03.10.2024 12:09 Елица Чупарова

    БСП предлага нов проект на решение, който надгражда този на кмета Васил Терзиев. Предложението е да бъдат изплатени 15 млн. лв. на дружествата, за да се разреши проблема. Това казаха общинските съветници от БСП Ваня Григорова и Иван Таков преди днешното заседание на Столичния общински съвет. Двамата заявиха, че от 3 месеца алармират за проблемите в сектор "Транспорт".

Неведнъж сме говорили, че рано или късно ще се стигне дотук. При разговорите за актуализацията на бюджета, заявих, че групата на БСП ще държи в него да влязат допълнително средства за транспорта, каза Таков. 

Към края на септември, задълженията на градския транспорт надвишават сумата от 28 млн. лв. В момента сме в ситуация, в която решаваме неща на парче. Докладът на кмета предлага заем от 6 млн. лв., които според нас са недостатъчни, допълни той.

Според проекта, предложен от БСП, за автотранспорта ще бъдат дадени 11 млн. лв., а за електротранспорта: 4 млн. лв. 

Това е крайно недостатъчно, не включва и бонусната система, която беше гарантирана за служителите в дружествата, но поне временно ще подсигури адекватното функциониране на градския транспорт и няма да изложи на риск спирането му. През ноември, при евентуалната актуализация на бюджета, ще държим държавата да си изпълни ангажимента и Столична община да си влезе във функциите. Да не позволява транспортните дружества да продължават да задлъжняват, каза още председателят на транспортната комисия.

От своя страна, Ваня Григорова направи пояснения за бонусната система, която е била договорена между кмета Васил Терзиев и синдикатите.

В началото на годината, Терзиев отхвърли искането на синдикатите за увеличение на заплатите в сектора с 30%. Прие да се увеличат с 15%, като се въведе бонусна система в средата на годината. Все още не са изплатени никакви средства по нея, коментира тя. 

Григорова предлага да се изплатят допълнително 3,3 млн. лв. за въвеждането на тази система. Тя изрази и подкрепата си към предложението на Карлос Контрера от ВМРО да бъде изплатена сумата от 25 млн., за да се избегне пореден запор на сметките. Според нея, предложеният от Терзиев доклад е замазване на очите.

Вече има линии, които са спрели да се движат. 400 водача не достигат, затова не можем да си затваряме очите, че нямаме адекватна услуга. В договорите с дружествата има недопустими наказателни клаузи, каза още Григорова.

Тя призова колегите си от СОС да подкрепят отпускането на заем в пълен размер, задвижването на бонусната система и наказателните текстове да бъдат премахнати от договорите, за да се разреши адекватно проблема.

Други от От страната и света

Главчев ще награди екипите, които евакуираха сънародниците ни от Ливан

Премиерът Димитър Главчев и министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще наградят екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха българските граждани от Ливан

Главчев разпореди проверка за злоупотребите в театрите в Разград и Смолян

Премиерът Главчев разпореди проверка във връзка със сигнали за злоупотреби в театрите в Разград и Смолян, информираха от пресцентъра на Министерски съвет

Пуснаха под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, синът му Али и общинският служител Байрям Иляз са пуснати под домашен арест. Това реши Окръжен съд – Хасково

Полицията задържа мъж за купуване на гласове в Карнобат

Задържан е мъж от Карнобат, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти, съобщават от МВР. Резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас

Свидетел по делото „Семерджиев“ се отрича изцяло от показанията си

Велина Аршинкова, която беше основен свидетел по делото „Семерджиев", е пуснала молба до касационния съд, че се отрича изцяло от дадените от нея показания

>