Бившият кмет на "Марица" Запрян Дачев ще свидетелства по делото на сина си за убийство

03.10.2024 12:55 Никола Михайлов
Запрян Дачев по времето, когато беше кмет на община "Марица" и режеше ленти. Сега ще свидетелства в съда за убийството на тъща си, за което е подсъдим синът му Иван Дачев.
Съдебната охрана води Иван Дачев в залата.

Внукът Иван Дачев умишлено е умъртвил 95-годишната си баба Гена Кръстева, гласи обвинението

Бившият кмет на община "Марица" Запрян Дачев ще бъде разпитан в последното заседание по делото на сина му Иван, подсъдим за убийството на баба си. Експолицаят е обвинен в умишлено умъртвяване на своята 92-годишна баба Гена Кръстева, която се явява тъща на баща му.

Досега дългогодишният кмет не се явяваше да свидетелства, но е променил становището си. 

"Имаме промяна в становището и бихме искали да го разпитаме в последното заседание", каза адвокатът на Иван Дачев Орлин Търновалийски. Днес пред съда говори последната свидетелка, но процесът се бави заради неизготвена експертиза. В коридора пък подсъдимият поздрави баща, като му кимна с глава. Самият Запрян Дачев избягва да говори на тази тема.

Иван Дачев живял с баба си по майчина линия, която заради възрастта си била обездвижена на легло. Според прокуратурата вечерта на 13 срещу 14 декември 2022 г. мъжът пребил 95-годишната жена, която беше настанена в пловдивска болница. Въпреки лечението обаче на 16-и Гена Кръстева издъхна. Това стана ясно по време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на Дачев. Обвинението на мъжа беше преквалифицирано. 

Днес пред магистратите говори Веселина Чавушян. Тя и майка ѝ, която се грижела за Кръстева, живеят в същия блок като загиналата и внука ѝ. "Споделяше, че Гена си крие парите от Иван. Казваше ми, че си крие личната карта, защото внукът ѝ я искал, за да изтегли кредит", обясни Чавушян. Адвокат Търновалийски я пита дали като човек, работещ в кантора, тя вярва, че може да се вземе заем само с чужда лична карта. По думите ѝ свидетелката обяснила на майка си, че това е невъзможно. Веселина Чавушян чувала, че Иван е прекрасен, когато е трезвен, но се кара с баба си след употреба на алкохол.

След разпита на свидетелката съдът взе решение да се изпрати писмо до частна болница с молба за назначаване на съдов и неврохирург, които да изготвят експертизата. Делото ще продължи на 13 ноември.

Други от От Пловдив

Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000

И в Родопския драматичен театър, и в Разградския са установени по 41 фиктивни назначения В Смолян са давали на човек по около 14 000 лева на ден премии В присвояване на 580 000 лева е обвинен

Проверяват сигнал за второкласник с пистолет в пловдивско училище

Зам.-директорката на учебното заведение и полицията отричат да е имало оръжие Полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив проверяват сигнал за второкласник

Тир затисна лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив (Обновена)

Тир е ударил лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив и буквално е затиснал колата. Инцидентът е станал на пътното съоръжение в посока "Кючук Париж"

Счупена бариера на един от прелезите в Пловдив блокира трафика в района

Когато има авария на един, всички работят по специален начин, обясни инж. Георги Вардев от НКЖИ Тежки задръствания се образуваха тази сутрин в района на пловдивския бул

Шестима полицаи озаптяват пиян уличен музикант от Украйна в центъра на Пловдив

Спял по парковете, нямал пари и работа, затова не е глобен, а задържан в звено на МВР Пиян украинец, свирещ на саксофон на Малката главна в Пловдив, така се развилня при въпрос има ли разрешително

>