При евентуална война в Иран 7-те милиона афганци там тръгват насам

03.10.2024 08:30 Георги Милков

Мащабен конфликт в Близкия изток би предизвикал нова бежанска вълна и от засегнатите Сирия, Ирак и Ливан

Близкият изток се приближава все повече до пълномащабна регионална война, след като Израел обеща да отговори на ракетната атака на Иран от вторник вечерта. Развоят на събитията се очаква в зависимост от параметрите на този отговор, като евентуални израелски атаки по ядрените инсталации на Иран или пък такива, насочени директно срещу властта в Техеран, биха имали най-непредвидими последици.

Една от тях е, че възможна дестабилизация или дори падането на режима в Техеран би предизвикала невиждана по магнитуда си бежанска вълна, която по суша ще премине през Турция и бързо ще се озове на границите на България на път към Западна Европа.

В Иран, чието население е 88 милиона души, живеят и между 5 и 7 милиона афганистанци, бежанци от последните събития там след падането на Кабул отново в ръцете на талибаните и тяхната вътрешна война с радикалите от т.нар. Ислямска държава Хорасан.

При колапс на държавността в Техеран

голяма част от тези хора неминуемо ще поемат на запад към границата с Турция, опитвайки се да продължат и по-нататък. Това е категоричната експерта оценка на различни центрове, занимаващи се с анализ на риска.

Това е и една от най-сериозните причини утре спешно да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност при президента на републиката - формат, който отдавна не е бил събиран.

Пълномащабна война в региона ще засегне и всички останали замесени страни - не само Ливан, където ситуацията със сигурността и в момента е критична, но отново ще удари достатъчно разклатени в последните десетилетия държави като Сирия и Ирак. Затова немалък брой бежанци биха могли да се очакват отново и от тези посоки.

Има ли вариант за деескалация?

Въпросът е доколко в момента е възможно да бъде приложен отново сценарият от април и така критичната ситуация да бъде овладяна. Дали динамиката на конфликта вече не е променена и тази директна конфронтация между Иран и Израел вече да не подлежи на "мениджмънт", а бавно и сигурно да ескалира до пълномащабна война между двете регионални военни сили? С неминуемото участие на САЩ, разбира се.

Какъв бе априлският сценарий?

На 13 април Иран предприе широкомащабна атака с дронове и ракети срещу Израел – първото подобно пряко нападение. Това бе отмъщение за израелския удар от 1 април срещу иранския дипломатически комплекс в Дамаск, при който загинаха високопостовени служители и генерали от Иранската революционна гвардия.

Преди да атакува Израел през април, Иран даде 72 часа предизвестие и това бе разтълкувано и възприето от международната общност като желание от страна на Техеран да се сведат до минимум жертвите. Тогава, както и сега, сред израелските граждани нямаше жертви. Но и тогава, и сега ракетите на Иран достигнаха една от най-важните си цели - военната израелска база Неватим. При априлската атака израелският отговор се получи седмица по-късно. Това бе ограничен удар по Иран, при който също нямаше жертви. Така напрежението бе свалено и бе спечелена временна отсрочка.

В тези 5 месеца обаче израелците не стояха със скръстени ръце. Първо бе елиминиран политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания, и то докато е на гости в Техеран. След това Израел успя да отстрани и друг важен за иранците човек - лидера на "Хизбула" шейх Хасан Насрала, заедно с част от командната структура на ливанската организация.

При бомбардировките на щаба на "Хизбула" в Бейрут загина и генерал Абас Нилфорошан - представител на Иранската революционна гвардия в Ливан. Което наред със смъртта на Насрала бе поредният голям удар за Техеран. А също и повод за втората иранска директна атака с ракети по Израел.

Защо тази втора атака е по-опасна?

Първо, защото тя беше с различен, по-силен мащаб от априлската. Според Пентагона е била два пъти по-силна и е включвала повече балистични ракети, които са по-трудни за сваляне. Освен това при нея вече липсваше предизвестие от 72 часа. Този път целите на Техеран бяха щабквартирата на израелската разузнавателна агенция Мосад в Тел Авив и две военни авиобази - Неватим и Тел Ноф.

Други от Анализи

Евробарометър: Повечето българи са оптимисти за ЕС

Мнозинството от българите (60 на сто) и останалите граждани на ЕС (65 на сто) изразяват оптимизъм за бъдещето на Обединена Европа. Това сочат данните от проучване на "Евробарометър"

Български граничари оставили бежанци да се удавят, отказали помощ до бреговете на Гърция

Мигранти се молят за помощ, а кораб под знамето на българската брегова охрана не реагира по никакъв начин. Този случай от февруари доведе до вътрешно разследване във Фронтекс

Чудото от Атина: Как Гърция се пълни с пари

Дълго време Гърция не успяваше да се справи със сенчестата икономика. Но сега Атина обяви война на укриването на данъци и вече постига успехи. Държавната хазна се пълни повече от очакваното Някои

Защо българинът мрази правилата? 6 изненадващи гледни точки на специалисти

Психологът проф. Маргарита Бакрачева, футурологът доц. Мариана Тодорова, писателят Калин Терзийски, наследникът на Христо Ботйов, акад. Петър Иванов и социологът Боряна Димитрова разсъждават на какво

300 милиона ще решат проблемите за изборите

50 лева на глас от държавата ще вдигнат активността до небесата, ще спрат и купения вот, и още, и още Българският избирател бил изморен. Е, няма как да не е

>