Общинският съвет се събира извънредно заради градския транспорт в столицата

03.10.2024 07:16
Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София.

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес за градския транспорт в София. Общинските съветници ще разгледат доклад относно отпускане на парични заеми от Столична община на „Столичен автотранспорт" ЕАД и „Столичен електротранспорт" ЕАД за погасяване на натрупани задължения към 31 август 2024 г. Това става ясно от дневния ред, публикуван в сайта на Столичната община.

В края на миналата седмица кметът на София Васил Терзиев съобщи, че са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Тогава той каза, че дружеството има натрупани над 20 млн. лева задължения през годините. Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев каза, че казусът, който е причинил запорираното на сметките на Столичния автотранспорт е свързан с ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба". Оказа се, че материалите за ремонта са взети на цени 20-30 пъти по-високи от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той.

Бъдещето на Столичния автотранспорт беше една от главните теми на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) миналата седмица. В понеделник стана известно, че председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 3 октомври за разглеждане на предложение на кмета на София за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София.

Очаква се на предстоящото извънредно заседание на СОС да се намери решение за градския транспорт в София, което да удовлетворява всички и да бъдат подпомогнати дружествата, заяви вчера Васил Терзиев.

По-късно от групата на ГЕРБ-СДС в СОС предложиха актуализация на размера на заема, който Столичната община ще отпусне за транспортните дружества в София. Задълженията на транспортните оператори според доклада на кмета на София Васил Терзиев са 30 млн. лв., предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв. и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това каза общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС обясниха, че актуализацията на доклада предстои да се разгледа и на извънредни заседания на комисия по финанси и бюджет, комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация и комисия по транспорт и пътна безопасност, след което ще бъде разгледан и от Столичния общински съвет.

Други от От страната и света

Групата на БСП в СОС предлага да бъдат изплатени 15 млн. лв. на транспорта

БСП предлага нов проект на решение, който надгражда този на кмета Васил Терзиев. Предложението е да бъдат изплатени 15 млн. лв. на дружествата, за да се разреши проблема

700 деца минали профилактични прегледи за профилактика на кариесите в Русе

Между 9 май и 27 юни 690 деца преминаха безплатни профилактични прегледи от дентален лекар по иновативната Общинска програма „Моите зъбки – здрави и бели"

Карлос Контрера и Пламен Данаилов предлагат заем от 25 млн. лв. за цялостно разрешаване на кризата в транспорта

Предлагаме нов проект за решение, който считаме, че решава изцяло проблема в градския транспорт, заявиха общинските съветници Карлос Контрера (ВМРО) и Пламен Данаилов (ИТН)

Задържаха мъж за физически и психически тормоз над приятелката си

Полицаи задържаха 41-годишен мъж след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала, че ѝ е нанесен психически и физически тормоз, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на

Закопчаха 68-годишна жена за купуване на гласове в Стрелча, спецакции в Пазарджик, Разград и Добрич

При спецоперацията на ОДМВР-Пазарджик и РУ-Панагюрище е арестувана 68–годишна местна жителка след получен сигнал за купуване на гласове в полза на определена политическа партия

>