Дело за 1000 лв. подкуп на двама гранични полицаи стигна до Люксембург и Конституционния съд

03.10.2024 07:30 Ана Михова
Двамата гранични полицаи в съда СНИМКА: АРХИВ

Съдията, който гледа делото, откри законови неясноти, но топюристите отклониха питането му

До Съда на Европейския съюз в Люксембург и до нашия Конституционен съд стигна делото за подкуп срещу двама гранични полицаи от Калотина. Те са подсъдими, защото поискали 4000 лв. от таксиметров шофьор и още 2000 лв. от негов колега и са получили 1000 лв. У нас процесът още не е приключил на първа инстанция.

Причината топюристите да разглеждат случая е активността на съдия Иво Хинов от Софийския градски съд. Той нашумя с делото срещу бившата кметица на район “Младост” Десислава Иванчева, когато на първа инстанция ѝ даде 20 г. затвор.

Сега съдията е докладчикът по делото срещу разследващите полицаи от ГПУ Калотина Бисер Костадинов и Живко Пецев. Те са подсъдими за

подкупи чрез изнудване и злоупотреба със служебното

положение Процесът започва през март 2021 г. във вече закрития спецсъд, където съдия Хинов правораздаваше в онзи момент. След закриването му продължава в СГС. В хода на делото магистратът се натъква на въпроси, на които трябва да дадат отговор висшите юристи. Той иска от тях да отменят текст от НПК, защото противоречал на основния закон.

Самото обвинение срещу Костадинов и Пецев е, че от 2019 до 29 май 2020 г. се сговорили да набавят за себе си имотна облага чрез искане и получаване на подкупи. Техни жертви станали двама таксиметрови шофьори. На 14 май 2020 г. вечерта те били спрени от патрул на ГПУ Калотина. Мъжете били задържани, защото превозвали нелегални мигранти от София към границата. Автомобилите били иззети като доказателства с протоколи за доброволно предаване, образувано било и досъдебно производство.

На следващия ден двамата разследващи полицаи трябвало да разпитат шофьорите. Вместо да им задават въпроси за трафика, те започнали да им внушават колко е тежко положението им, как ги очаква съд и затвор за каналджийство.

С подсещащи въпроси, знаци и гримаси полицаите ги карали “сами” да стигнат до извода, че може да им се помогне, като платят.

Сумата била посочвана с пръстите на ръцете

- 4000 лв. от единия и 2000 лв. от другия шофьор. Тъй като таксиджиите не разполагали с парите, били освободени от ареста, за да ги търсят.

Първият транш от 1000 лв. бил даден на двамата полицаи на 26 май 2020 г. в служебните им кабинети в ГПУ. На 29 май след предаването на втория транш от 1000 лв. униформените били задържани.

Съдия Хинов отправя цели три питания до КС през май т.г. Първото е, че е установил, че доказателствата, събрани със СРС, претърсванията на полицаите и изземванията не са осъществени, както изисква НПК.

Съдия Хинов констатирал, че претърсванията били направени в ситуацията на неотложност, каквато не била необходима. СРС-тата пък, макар и одобрени от съд не били мотивирани. Затова според него информацията, събрана от тях, не може да се ползва, което пък щяло да доведе до невъзможност да се установи случилото се. Той е на мнение, че текстът в НПК, че доказателства, които не са събрани по реда на кодекса, не се използват, не съответства на конституцията. Там е записано, че в съда трябва да се осигури установяване на истината и че гражданите имат право на защита във всички стадии на процеса. Според него при така събраните доказателства тя ще бъде нарушена. По това питане КС не се е произнесъл.

Във вторник конституционните съдии обаче отклониха другите две питания на съдия Хинов. Те бяха свързани с основанията за отвод и за по-тежкото обвинение, което прокурорът може да повдигне, когато делото е в съдебна фаза.

Това пък питане беше продиктувано от друг въпрос на съдия Хинов, но до съда на ЕС в Люксембург. Миналата година европейските магистрати му отговориха, че е възможно съдът да осъди подсъдимите по обвинение, което е различно от възприетото от прокурора, но за целта е нужно “да е информирал обвиняемия, а той да е подготвил ефективно защитата си”.

По делото срещу полицаите обвинението е за подкуп, но Хинов сочи, че прокурорът е заявил, че поддържа като алтернативни правни квалификации и измама, и търговия с влияние, които са по-леко наказуеми.

След като отклониха въпросите му, конституционните съдии отново дадоха разяснения какво да ги питат магистратите. След промените в основния закон през декември на всеки съдия беше дадена възможност да сезира КС. Това доведе до много дела, но засега само едно проби да бъде разгледано по същество.

Други от От страната и света

Групата на БСП в СОС предлага да бъдат изплатени 15 млн. лв. на транспорта

БСП предлага нов проект на решение, който надгражда този на кмета Васил Терзиев. Предложението е да бъдат изплатени 15 млн. лв. на дружествата, за да се разреши проблема

Карлос Контрера и Пламен Данаилов предлагат заем от 25 млн. лв. за цялостно разрешаване на кризата в транспорта

Предлагаме нов проект за решение, който считаме, че решава изцяло проблема в градския транспорт, заявиха общинските съветници Карлос Контрера (ВМРО) и Пламен Данаилов (ИТН)

Задържаха мъж за физически и психически тормоз над приятелката си

Полицаи задържаха 41-годишен мъж след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала, че ѝ е нанесен психически и физически тормоз, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на

Закопчаха 68-годишна жена за купуване на гласове в Стрелча, спецакции в Пазарджик, Разград и Добрич

При спецоперацията на ОДМВР-Пазарджик и РУ-Панагюрище е арестувана 68–годишна местна жителка след получен сигнал за купуване на гласове в полза на определена политическа партия

Син от берковския квартал "Раковица" нанесъл побой на майка си

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Жител на берковския квартал „Раковица" е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си. Сигналът за престъплението постъпил на 2-ри

>