1 млрд. лв. тръгват към общините за саниране, подписват договорите до края на октомври

03.10.2024 07:00 Христо Николов

При непълноти в документите или отказ, ще класират блокове от резервния списък

Договори за около 1 милиард лева с десетки общини ще подпише до края на октомври регионалното министерство. Те са за финансиране на дейностите по саниране на жилищни блокове по Националната програма за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Става дума за първия етап на проекта, при който собствениците на апартаменти получават безвъзмездно средствата.

Новината излезе от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова на въпрос на народния представител Николай Нанков. Той пита защо се бави сключването на договорите и какво точно е наследило сегашното ръководство на ведомството.

Този проект по НПВУ е

с краен срок на изпълнение юни 2026 г.,

когато санирането трябва да е приключило, разплатено и отчетено. Така на практика за работа остава едва един строителен сезон - този през лятото на 2025 г.

Сумата е 1,138 млрд. лв., които трябва да се усвоят от 756 жилищни блока, намиращи се в различни общини. До момента обаче са сключени само 49 от тези 756 договора.

От отговора на служебната министърка се разбира, че наскоро в МРРБ е направен график, по който

всичките 756 одобрени проекта ще получат покани за сключване на договори

до края на октомври. При евентуален отказ или непълнота в документите, в ход влиза резервният списък.

За тези 1,138 млрд. лв. кандидатстваха общо 3068 жилищни блока, като общата стойност на исканията беше за четири пъти по-голяма сума - около 4 млрд. лв., и повечето бяха сложени в резервен списък.

Одобряването на кандидатите стана в последните дни на декември 2023 г., като причините за голямото забавяне и за само 49 сключени договора до момента са няколко, посочва Виолета Коритарова.

На първо място твърде много е закъсняло самото оценяване - документи се подаваха до пролетта на 2023 г., но срокът за работа на оценителната комисия е бил удължаван няколко пъти. Частично причината за това е липсата на административен капацитет - от 171 длъжности в звеното за изпълнение на НПВУ били заети едва 32 позиции.

Имало е и обжалвания, но това все пак е било предвидено в графика за изпълнение на проекта.

Има обаче друг проблем - същата програма има и втори етап, при който са предвидени други 282,4 млн. лв. за саниране на жилищни блокове, но при 80% безвъзмездна помощ, а останалите 20% се осигуряват от домакинствата.

Интересът към този етап бе значително по-нисък и предходното ръководство на министерството

удължи на два пъти срок за подаване на проекти,

но въпреки това са класирани само 282 проекта на обща стойност 138 млн. лв.

Тоест за втория етап отсега е ясно, че ще връщаме неусвоени средства. Правилата на НПВУ не позволяват прехвърлянето на средства от една програма към друга, или поне МРРБ не може еднолично да го реши, пише Коритарова.

И при втория етап е имало забавяне в оценяването, както и обжалване от неспечилили кандидати, но жалбите са само 5, посочва министърката.

Други от От страната и света

Индексите на европейските борси спадат заради напрежението в Близкия изток

Индексите на европейските фондови борси бележат спад в днешната предобедната търговия заради ескалацията на конфликта в Близкия изток, която оказва влияние върху инвеститорското доверие

Осъдена за двойно убийство е загиналата под влака във Враца

Жената, която на 24 септември се хвърли във Враца под бързия влак за София и загина на място, се оказа бившата затворничка Виолина Лалковска. 42-годишната жена се решила на самоубийство дни след

През ноември ще продължи делото за катастрофата с трима загинали на пътя Плевен – Ловеч

За две дати през месец ноември е отложено делото за катастрофата с трима загинали на пътя Плевен – Ловеч. Това съобщиха от Окръжния съд в Плевен, след проведеното разпоредително заседание

Горски и полиция хванаха бракониери с убит елен

Горски и полиция хванаха ловци - бракониери, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Снощи са задържани ловци, членуващи в ловни сдружения, превозващи убит благороден елен

Доставката на двата медицински хеликоптера пак ще се забави

Италианската фирма „Леонардо" е изпратила официално писмо до Министерството на здравеопазването, в което уведомява за ново забавяне в доставката на следващите два медицински хеликоптера

>