СЗО: Телефоните сред младите трябва да се ограничават както цигарите (Обзор)

02.10.2024 21:30
Световната здравна организация иска регулиране на достъпа до телефони. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пристрастяването към социалните мрежи сред децата се е увеличило в Европа

Социалните мрежи влияят много отрицателно на крехкото психично здраве на децата и юношите в Европа и затова правителствата трябва да предприемат действия за регулирането на достъпа им до смартфони и други дигитални устройства. Това е становището на специалистката по публично здраве д-р Наташа Азопарди Мускат, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО).

“Мерките, включващи възрастови ограничения, контрол на цените и дори зони без тютюн, работят ефективно за намаляване на потреблението на цигари сред тийнейджърите и биха могли да се използват като модел за ограничаване на вредното използване на смартфоните например”, предлага тя.

Тъй като има все повече доказателства, че някои видове агресивни видеоигри и все по-лошото качество на съдържанието в социалните медии провокират антисоциално поведение сред подрастващите в Европа, страните там трябва да се вдъхновят от други области на общественото здраве, където законодателството е помогнало за справяне с вредните навици като алкохолизъм и наркомания.

“Трябва да се запитаме къде е подходящо да се използват цифрови устройства и може би е време да започнем да мислим за местата, където те не трябва да се изваждат, точно както сме забранили пушенето в определени зони”, казва д-р Мускат.

“Друг ключов елемент е да се гарантира, че децата и тийнейджърите - независимо от техния произход, етническа принадлежност или социално положение, са грамотни и

подготвени да се

справят с разширяващия

се дигитален свят

Това означава да им се предоставят правилните знания, така че те да управляват цифровите технологии, а не да позволяват да бъдат подчинявани от тях”, категорична е специалистката.

Проучване на СЗО, публикувано миналия месец, установи, че проблемното и “подобно на пристрастяване” поведение при играенето на видеоигри и използването на социалните мрежи се увеличава сред юношите в Европа. Изследването е обхванало над 280 хил. души на възраст 11, 13 и 15 години.

От СЗО напомнят, че симптомите на зависимост от интернет могат да варират, като най-често се характеризират с

неспособност на контрол

над импулсите

в онлайн среда,

постоянно мислене за социалните мрежи дори когато човек не е пред монитора и нервност или дори агресивност при липса на WI-FI.

Децата в Европа, които отговарят на това определение, са се увеличили от 7% на 11% между 2018 и 2022 г. Най-много подрастващи със симптоми на зависимост от интернет има в Румъния (22%), Малта (18%) и България (17%). Най-малко са тези в Нидерландия (5%).

Изследователите са открили, че момичетата, изглежда, са по-пристрастени към социалните мрежи, отколкото момчетата - 13% на 9%. Също така се оказва, че вероятността силният пол да прояви зависимост от видеоигри е два пъти по-голяма, отколкото нежният.

Други от Докторе кажи

Мъж в болница обринат като от силно заразната варицела, оказа се реакция на лекарство

Изключително рядък случай бе успешно разрешен от мултидисциплинарен екип в Университетската многопрофилна болница за активнo лечение (УМБАЛ) в Бургас, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение

СЗО иска да забрани смартфоните като цигарите

Световната здравна организация иска държавите да регулират смартфоните и други цифрови устройства по начин, подобен на този на цигарите и останалите тютюневи изделия

Доц. Ангел Кунчев: Няма грип все още, но има ковид

По отношение на противогрипните ваксини усилията ни са насочени към тези хора, за които грипът може да е тежко заболяване и животозаплашващо. Основно за хронично болните, за възрастните хора

Станимир Михайлов се връща като управител в НЗОК

Станимир Михайлов се връща в здравната каса като нейн управител. Това съобщи самият той в отговор на въпрос на clinica. Очаква се той да бъде на работното си място в началото на следващата седмица

Онкоболни сигнализират за тромава процедура с шофьорски книжки

Хора с онкологични заболявания сигнализират за бавна и тромава процедура при подновяването на шофьорските си книжки. Така лицата с ТЕЛК решения се налага да чакат със седмици преди да подновят

>