Изкарват повече полицаи в София, военните готови да пазят границата (Обзор)

02.10.2024 23:00 Румина Димитрова
Премиерът Димитър Главчев и трима министри увериха, че пряка заплаха у нас няма. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Полицаи в столицата проверяват чуждестранни граждани. Засилване на мигрантския натиск е най-големият риск пред страната ни при война между Израел и Иран, анализират експертите.

Полицейското присъствие около чуждестранните посолства и на ключови места в София ще бъде засилено заради напрежението в Близкия изток. Ако има нужда, повече

служители на реда ще бъдат разположени и в останалите градове

на страната.

Мерките са превантивни, тъй като засега българските служби за сигурност, а и партньорските такива не докладват за опасност от терористични атаки или други заплахи, свързани с ескалацията на конфликта, обяви министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев свика извънреден Съвет по сигурността към Министерския съвет. В него участват представителите на силовите министерства, службите и на президентството. Президентът Румен Радев пък свика Консултативния съвет по национална сигурност в петък - първия от близо 3 г., който ще събере при него лидерите на парламентарните партии.

Наши и чужди служби са предупредили България за ракетните удари на Иран срещу Израел. Затова и страната ни е забързала евакуацията и е успяла да изтегли навреме българските граждани от ливанската столица Бейрут преди да полетят ракетите и да бъде затворено въздушното пространство над целия Близък Изток.

Това стана ясно от думите на Главчев снощи след заседанието на Съвета по сигурност.

“Реагирахме изключително адекватно, като това е по оценка на всички. Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби, така и от партньорски и съюзнически.

Не е плод на късмет, че 30 минути след като излетя и вторият полет, започнаха реални действия”,

каза той.

И отново успокои: “Актуална заплаха за страната ни към момента няма. Обсъждахме потенциални такива и как да бъде противодействано на тях.”

Служебният премиер е направил предложение България да призове за деескалация на конфликта. Това е в синхрон с европейската позиция по въпроса.

“Имаме ниско ниво на заплаха, така че към настоящия момент нямаме постъпили данни за застрашаване на средата на сигурност. Независимо от това сме взели всички превантивни мерки. Засилили сме присъствие по отношение на израелското посолство и израелските граждани в България, така че да гарантираме сигурността на всички”, заяви вътрешният министър Атанас Илков.

По-рано през деня, след заседанието на служебните министри бе съобщено, че и в армията ще се вдигат бдителността и дежурствата. “Ако е необходимо, ще вземем мерки и за контрола на границата”, обяви министърът на отбраната Атанас Запрянов. Обясни, че е в постоянен контакт със службите и също потвърди, че засега не се докладва за заплахи за България. Възможно обаче е в даден момент да се засили мигрантският натиск.

“Надявам се да не се стига до пълномащабна война в Близкия изток, защото

това ще бъде най-лошият сценарий”,

категоричен бе Запрянов. Според него той е възможен, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави не спрат ескалацията между Израел и Иран.

“По моята оценка вече балансираме на ръба”, каза още военният министър.

На въпроса какво ще се обсъжда при президента Румен Радев на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), след като вече се проведе съвет при премиера, Главчев отвърна: “Обстановката е динамична. КСНС е най-висшият формат за събиране по тези теми. Има какво и там да се обсъжда, няма спор.”

Полицаи в столицата проверяват чуждестранни граждани. Засилване на мигрантския натиск е най-големият риск пред страната ни при война между Израел и Иран, анализират експертите.

Както е известно, България вече успя да евакуира 169 български граждани от Ливан. Това стана с два полета на правителствения самолет до Бейрут в понеделник и вторник.

“Добре е да се поздравим за успешната евакуация,

която проведохме. Това е един добър пример как може да се свърши една работа при взаимодействие на институциите бързо и успешно. Специално искам да откроя работата на държавния авиационен оператор. Перфектна работа на службите, специални благодарности и на партньорските служби и на съюзниците”, коментира Главчев в началото на правителственото заседание. И още тогава даде да се разбере, че по операцията е работено много и с изпреварваща информация и координация, а не е “въпрос на късмет”.

“Абсолютно всяка една стъпка от самото начало до края на евакуацията бе съгласувана с партньорските служби и съюзниците. Е, разбира се, трябва и Господ да ни помогне. В случая

отново Господ беше българин”,

каза служебният премиер по обед.

От европейските страни още само Германия е реагирала така бързо и организирано, благодарни бяха хората, изведени от Ливан.

МВР е осигурило над 200 места в почивните си бази за тези, които няма къде да останат след завръщането си, за тях е предвидено и изхранване. А ако местата не стигнат, ще се ползват бази и на други министерства, обясни вътрешният министър Илков.

Още 25-има българи и техните семейства са поискали съдействие да напуснат Ливан. В момента дипломатите ни търсят начин да ги евакуират, увери зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. Единият от вариантите е със самолет на партньорска държава, който прибира нейни граждани.

“След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут и Техеран, продължават да работят. В постоянна връзка сме с тях (българите в Близкия изток - б.а.). Нямаме информация за пострадали българи или такива, които се намират в безизходно положение”, отчете Шекерлетова. Повишаваме мерките и на останалите ни посолства и консулства по света предвид цялостното нарастване на риска за сигурност.

България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел. Ние сме силно обезпокоени, призоваваме всички страни за деескалация и подкрепяме усилията, които Франция и САЩ полагат в тази посока, подчерта Шекерлетова.

Премиерът пък “затвори” темата със замесването на България в случая с пейджърите, които гръмнаха и убиха ръководители на “Хизбула”. Появиха се твърдения, че те са продадени от българска фирма, които службите след проверка отрекоха. “За пейджърите и радиостанциите въпросът е категорично изяснен от първия ден, че нямаме никакво участие”, заяви Главчев снощи.

По-рано през деня пък босненското контраразузнаване обяви, че са получили заплахи за терористични атаки срещу военни и промишлени обекти от български IP-адреси. “Ние допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина. Част сме от мисията на ЕС, както и в Косово. Това са инсинуации и фалшиви новини”, отсече по този повод военният министър Запрянов.

Други от От страната и света

Задържаха кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган с белязани пари (Обновена)

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Прокурорският син от Перник излиза от ареста след трета условна присъда (Обзор)

Осъдиха побойника Васил Михайлов и за закана с убийство към приятелката му Боряна, но засега няма да влиза в затвора Условна присъда от година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за закана с

Антикорупционната комисия влязла в дома на кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Геле Войника хванат с крадена кола в София

Автокрадецът Геле Войника е хванат с крадена кола, научи "24 часа". Той е бил заловен от криминалисти на 7-о РУ към СДВР в тунела за кв. "Люлин". Заради ареста движението в тунела е затруднено

Тел Авив готви отмъщение на Иран с удар по петролните рафинерии (Обзор)

Забраниха на шефа на ООН да влиза в Израел Израел готви отмъщение на Иран, което може да засегне петролните рафинерии на страната, след като Техеран изстреля близо 200 балистични ракети по израелска

>