Сделки с ток 30 минути преди доставката му към края на 2025 г. 70% от тях ги сключват роботи

02.10.2024 18:57 Марияна Бойкова

Обединенията на Българската независима енергийна борса през Гърция и Румъния с европейските пазари дава възможност да се купува електроенергия оттам, където е най-евтин 

Проблеми са тесните места в мрежовата свързаност между Източна и Централна Европа, личи, че е имало два блока

Сделки за електроенергия ще бъдат сключвани до 30 минути преди доставката й. Тази възможност ще отвори платформата "В рамките на деня" на Българската независима енергийна борса, в момента срокът е 60 минути. Намерението е това да се случи до края на 2025 г. Това ще помогне ток да се търгува близо до потреблението му, което ще даде възможност да не се пазарува от балансиращия пазар. Цените при недостиг и излишък на електроенергия на него са високи и това без съмнение ще е добре както за търговците, така и за техните клиенти.

В големите пазари като германския срокът е 30 мин, а и в малки, като този на Хърватия, е така.

Означава ли тази екстра нещо за потребителя?

Ресторант работи вечер, за доставка на ток собственикът му е сключил договор с търговец, заведението е в неговата балансираща група, която пък има график за доставка. Това ресторантьор обаче трябва да посрещне гости през деня, което означава включване на уреди и ползване на ток. Това едва ли ще събори графика на търговеца, но при промяна на потреблението, или небаланс, той купува ток от балансиращия пазар, който е скъп. При възможност да го пазарува 30 минути преди доставката му и то от европейския пазар, ще е по на сметка.

Ако през 2026 г. на либерализирания пазар излязат и битовите потребители масово техният товаров профил, който отразява потреблението им по часове, е сутрешна активност и след това вечерно потребление. Семейство Петрови за известно време през зимата обаче си остават вкъщи и през деня и се топлят с климатици. И тази промяна в потреблението на ток няма да събори графика за доставка на търговеца. Но, ако не дай си боже, се случи епидемия и повече хора са "арестувани" вкъщи, тогава графикът се променя и ще трябва да се търси енергия - или от балансиращия пазар, или от борсата. 30-те минути и европейските пазари дават възможности това да е ефективно и по-евтино.

Търговията в рамките на деня напоследък става все по-активна,

ръстът в последните две години е с по 10-15%

Това се случва след като страната ни се обедини с пазарите в рамките на деня в Европа през Румъния през 2019 г. и Гърция през 2022 г.

Когато се отвори пазарът в рамките на деня търговците виждат в първите два часа българските оферти, след това тези на регионалния пазар - на гръцки, румънски и унгарски участници. След тях се отварят пазарите на цяла Европа с 96 продукта. Тогава екраните на компютрите започват на мигат от бързината, с която текат офертите, а човешкото око трудно ги засича. Дори има забавители на този теч по екраните на компютрите.

И се намесва роботът, който вижда офертите и сключва сделките

За тази година половината от сделките на тази платформа са избрани от роботи, но те не са за половината търгувани количества, а за по-малки. Все още за големите обеми електроенергия  търговецът има довери(е на себе си или на служителите си.

Никола Габровски, ръководител "Бизнес развитие" в Българската независима енергийна борса очаква догодина 70% от сделките да бъдат сключвани от роботи, а до няколко години този процент да е 90. За служителите в офиса на търговеца ще остане ангажимент да напишат алгоритмите, тоест - да зададат изискванията.

Пазарува се ток оттам, където е по-евтин, може от Португалия или от Норвегия, при едно ключово условие - ако има свободен капацитет в мрежата.
Въпреки ръста на търговията на ток на платформата "В рамките на деня",

фаворит си остава сегментът "Ден напред"

От 2017 до 2020 г. лидер на пазара е платформата за двустранни договори, на която електроенергия предлагаха най-вече АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ"Марица-изток 2" и НЕК.  В този период държавните енергийни компании имаха задължението, наложено от ЕК, да предоставят електроенергия на новостартиралата платформа "Ден напред", за да и осигурят ликвидност. Тогава 80 на сто от енергията е на държавните дружества, в момента техният дял в търгуваната електроенергия е 50%, останалите количества са на наши и чуждестранни търговци и производители.

Доминирането на "Ден напред" започва през 2020 г. А от 2021 г., когато е обединението на тази платформа с европейските, през февруари през границата с Гърция, а през април - с Румъния,

се наблюдава и уеднаквяване на цените на

електроенергията в региона и до Унгария

Имаше периоди, в които цената в България се отличаваше от тези в региона, докато в момента има почти регионална цена, в над 85% от часовете цените съвпадат с румънските. Донякъде се отличаваха от гръцките, тъй като капацитетът на мрежата беше по-малък, но от началото на тази година капацитетът с Гърция се увеличи двойно, след пускане в експлоатация през юли миналата година на нов електропровод от 400 киловолта. Сега е голям процентът на съвпадение на цените в повечето часове и с гръцката борса, казват експертите на борсата.

Това лято имаше дни, в които цените на големите пазари в Европа - Германия, Франция, Испания, Португалия, токът струваше под 10 евро, у нас, а и в региона беше десетократно по-скъп. И причината българският търговец да не можеше да си купи германски ток за 5 евро от основния и в Европа пазар "Ден напред" са тесните места по мрежата. Недостатъчен е той най-вече между Унгария и Австрия и Австрия и Германия и така се явява пречка за търговията между Източна и Централна Европа.

Така че

цените на тока и възможностите на електропреносните мрежи в Европа са като скачени съдове

"Все още  в мрежовата свързаност си личи, че Европа е била разделена на два блока", казва Габровски. Изграждането на нови електропроводи между държавите се стимулира от проектите от общ интерес, финансирани с европейски средства. Увеличаване на капацитета им и възможността за пренос на електроенергия ще доведе и до по-голяма стабилност в цените.

Българската независима електроенергийна борса стана на 10 години, дружеството беше регистрирано от енергийното министерство през 2014 г., а първите сделки бяха през 2016 г. По-късно, по настояване от Брюксел, то беше прехвърлено към Българската фондова борса, за да не зависи от енергетиката.

Създаването на електроенергийната борса, което бе обмисляно още от началото на века, допринесе в първите години за прозрачност на търговията с електроенергия, която дотогава беше натоварена със съмнения, че се случва на тъмно, казва директорът й Константин Константинов. Прозрачността на пазара  означава, че се знае какви количества се търгуват, на кои сегменти и на какви цени и в същото време се запазва анонимност на участниците. Гарантира се и обща достъпност на електроенергията на големите производители, които са най-вече държавни компании.

В последните години, със свързването й с пазарните обединения в Европа се създава по-голяма ликвидност и стабилизиране на цените на регионално ниво, а в бъдеще - и с централноевропейските.

Други от От страната и света

Изкарват повече полицаи в София, военните готови да пазят границата (Обзор)

Мерките са превантивни, у нас няма риск от терористични и други заплахи Извеждането на 169 българи от Ливан съгласувано с партньорските служби, още 25 семейства искат да се приберат Полицейското

Прокурорският син от Перник излиза от ареста след трета условна присъда (Обзор)

Осъдиха побойника Васил Михайлов и за закана с убийство към приятелката му Боряна, но засега няма да влиза в затвора Условна присъда от година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за закана с

Антикорупционната комисия влязла в дома на кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Геле Войника хванат с крадена кола в София

Автокрадецът Геле Войника е хванат с крадена кола, научи "24 часа". Той е бил заловен от криминалисти на 7-о РУ към СДВР в тунела за кв. "Люлин". Заради ареста движението в тунела е затруднено

Тел Авив готви отмъщение на Иран с удар по петролните рафинерии (Обзор)

Забраниха на шефа на ООН да влиза в Израел Израел готви отмъщение на Иран, което може да засегне петролните рафинерии на страната, след като Техеран изстреля близо 200 балистични ракети по израелска

>