България знаела за ударите на Иран срещу Израел предварително, затова забързала евакуацията (Видео)

02.10.2024 18:50
Атанас Запрянов, Димитър Главчев и Атанас Илков след брифинга

Наши и чужди служби са предупредили България за ракетните удари на Иран срещу Израел. Затова и страната ни е забързала евакуацията и е успяла да изтегли навреме българските граждани от ливанската столица Бейрут преди да полетят ракетите и да бъде затворено въздушното пространство над целия Близък Изток.

Това стана ясно от думите на премиера Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурност към Министерския съвет.

"Реагирахме изключително адекватно, като това е по оценка на всички. Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме, както от българските служби, така и от партньорски и съюзнически. Не е плод на късмет, че 30 минути, след като излетя и вторият полет, започнаха реални действия", каза Главчев.

"Актуална заплаха за страната ни към момента няма. Обсъждахме потенциални такива и как да бъде противодействано на тях", заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Служебният премиер е направил предложение България да призове за деескалация на конфликта. Това е в синхрон с европейската позиция по въпроса.

"Имаме ниско ниво на заплаха, така че към настоящия момент нямаме постъпили данни за застрашаване на средата на сигурност. Независимо от това сме взели всички превантивни мерки. Засилили сме присъствие по отношение на израелското посолство и израелските граждани в България, така че да гарантираме сигурността на всички", каза служебният вътрешен министър Атанас Илков.

На въпроса какво ще се обсъжда при президента Румен Радев на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), след като днес има съвет при премиера, Главчев отвърна: "Обстановката е динамична. КСНС е най-висшият формат за събиране по тези теми. Има какво и там да се обсъжда, няма спор".

Преди две седмици България бе замесена и в скандала с пейджърите, които гръмнаха и убиха висшестоящи ръководители на "Хизбула".

"За пейджърите и радиостанциите мисля, че въпросът е категорично изяснен от първи ден, че нямаме никакво участие по темата", коментира днес Главчев.

По-рано България бе замесена и в друг скандал - босненското контраразузнаване обяви, че са засекли кибератаки от IP адрес у нас. "Ние допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина. Част сме от мисията на ЕС, както и в Косово. Това са инсинуации и фалшиви новини", коментира министърът на отбраната Атанас Запрянов.

                                                    

Други от От страната и света

Изкарват повече полицаи в София, военните готови да пазят границата (Обзор)

Мерките са превантивни, у нас няма риск от терористични и други заплахи Извеждането на 169 българи от Ливан съгласувано с партньорските служби, още 25 семейства искат да се приберат Полицейското

Прокурорският син от Перник излиза от ареста след трета условна присъда (Обзор)

Осъдиха побойника Васил Михайлов и за закана с убийство към приятелката му Боряна, но засега няма да влиза в затвора Условна присъда от година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за закана с

Антикорупционната комисия влязла в дома на кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Геле Войника хванат с крадена кола в София

Автокрадецът Геле Войника е хванат с крадена кола, научи "24 часа". Той е бил заловен от криминалисти на 7-о РУ към СДВР в тунела за кв. "Люлин". Заради ареста движението в тунела е затруднено

Тел Авив готви отмъщение на Иран с удар по петролните рафинерии (Обзор)

Забраниха на шефа на ООН да влиза в Израел Израел готви отмъщение на Иран, което може да засегне петролните рафинерии на страната, след като Техеран изстреля близо 200 балистични ракети по израелска

>