Вижте каква е българската рода на Клаудия Шейнбаум, която днес се закле като президент на Мексико

02.10.2024 16:49
Семейна снимка на банкера Нисим Калев с дъщерите си, а правото момче е Бохор (Аврам) Калев пра-пра дядото на Клаудия. Снимка: Личен архив на Бенямин Анави

Клаудия Шейнбаум положи клетва във вторник като новия президент на Мексико, превръщайки се в първата жена президент на страната и първия президент от еврейски произход в тази предимно римокатолическа страна. Победата ѝ идва 70 години след като жените в Мексико получиха право да гласуват.

62-годишната Шейнбаум е и първата жена кмет на столицата Мексико Сити. Миналата година тя се оттегли от този пост заради кандидатпрезидентската си кампания, която имаше подкрепата на нейния предшественик и политически ментор, президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Но освен всичко друго, най-интересни се оказват българските корени на  новата президентка на Мексико.

Бабата и дядото на 61-годишната бивша кметица на столицата Мексико Сити по майчина линия са евреи сефаради, които бягат от Пловдив към Мексико през 40-те години, за да се спасят от Холокоста през Втората световна война.

"Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание (б.а. - богат пловдивски търговец и банкер)". Това каза бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси.

Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание (б.а. - богат пловдивски търговец и банкер). Къде е давал подкупи, къде като член на съдебно жури. Опитвал е по всякакви начини. Затова кръщават от благодарност улица в Пловдив заради спасените бунтовници. Неговата дъщеря се казва Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прадядо Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум", каза още той.

Историята е дълга и оплетена. В началото на миналия век Пловдив е наброявал около 30 000 жители. От тях 5000 са били евреи. Родът, от който тръгва потеклото на Клаудия, несъмнено е бил доста богат. Преди Освобождението в българските земи не е имало банково дело. Съществувала е фирмата на Нисим Елиезер Калев, продължила да действа и в началото на XX век. "Но през 1911 г. Нисим Калев, богат лихвар, регистрира новата търговска къща под наименованието "Братя Нисим Калев", обяснява видният патоанатом от Пловдив доц. Бенямин Анави, който също е родственик.

"Пра-пра дядото на Клаудия - Бохор Калев, е имал неблагополучието да му се родят 6 дъщери. Една от тях е бабата на Шейнбаум - Матилда (Мадлен) Калев. Тя се жени през 1930 г. в София за човек на име Пардо. И ражда Ани - майката на сегашната президентка. А нейната сестра Клер вероятно е майка на Енрико Семо Калев. Именно той има изключително влияние върху оформянето на левите убеждения на своята племенница Клаудия", разказва пловдивският патоанатом.

"За Клаудия не зная големи подробности освен, че е организатор на партията Морено, която е ляволиберална. И двата клона на родовете й са комунистически. Майка й Ани е професор по клетъчна биология и се занимава с едно рядко, но спонтанно и смъртоносно заболяване на белите дробове - идиопатична белодробна фиброза. Тя е с най-висок научен рейтинг в Мексико", допълва Анави.

Проучване на родословното дърво на Клаудия Шейнбаум направи и "24 часа". Корените на новоизбраната президентка се простират в 4 български града - Русе, Пловдив, Фердинанд (сега Монтана) и София, стана ясно след проучването.

Според сайта geni.com бабата на Клаудия се казва Матилда Магдалена Семо Калев и е родена през 1923 г. в София. Преселва се в Париж и после в Мексико, където умира на 85 г.

Дядото по майчина линия, съпругът на Матилда, е Йосиф Пардо Бенжаминов и е роден през 1912 г. във Фердинанд, сега Монтана. Той умира в Мексико през 1979 г.

Шейнбаум знае за пловдивския си корен и рано или късно ще дойде у нас. Калев е категоричен, че той и Соломон Паси са далечни роднини с Клаудия Шейнбаум. Но още по-близък родственик с нея е пловдивският патоанатом доц. Бенямин Анави.

"Имам актуална пряка връзка с нейния чичо Енрико Семо Калев, който е на 91 години, известен учен. През 1969 г. той е гостувал в Пловдив на нашето семейство. Познаваме мексиканския клон на фамилията.

Аз възстанових връзка през 2019 г. с него и оттогава следя развитието на Клаудия", разказа пред "24 часа" доц. Анави.

"Клаудия е била женена за левичар анархист, уличен в корупция и влиза в затвора. Има от него дъщеря, която след развода си отглежда сама. По-късно - преди 8 години, казват, по интернет е открила своята ученическа любов. Заживели заедно и преди 6 месеца се ожениха във връзка с президентската кампания", разказа доц. Бенямин Анави.

Тя е завършила физика в Колумбийския университет.

                                                                                                                                                                                 

Други от От страната и света

Първият мол у нас пак сменя собственика си, този път ще са българи

Първият построен в България мол, който дълги години се наричаше “Сити център”, а от десетина години се казва “Парк център”, отново сменя собствениците си

Гърция отделя 20 млрд. евро, за да насърчи раждаемостта

Гърция, която отбеляза най-ниския си брой раждания през 2022 г., планира да похарчи 20 милиарда евро до 2035 г. за стимули за спиране на спада на раждаемостта

Атанас Илков се срещна с посланиците на държавите-членки на ЕС

Вътрешният министър Атанас Илков се срещна с посланиците на държавите-членки на ЕС и представи основните приоритети в работата на МВР, съобщиха от ведомството

3,9 млн. лв. дава кабинетът за път до завод за автомобилни части в община "Марица"

3,9 млн. лв. да се инвестират в път до завод за автомобилни части в община "Марица", реши правителството. Мярката е за насърчаване на инвестиция от 18 млн. лв

Прокуратурата ще протестира присъдата на прокурорския син, когото пуснаха от ареста

Софийска районна прокуратура ще протестира присъдата, която Софийският районен съд наложи днес на прокурорския син Васил Михайлов.   В сряда Михайлов получи присъда от година и 8 месеца с 4-годишен

>