Осъдиха българин за кражби от мъртъвци, работил като полицай в Канада

02.10.2024 13:58
СНИМКА: Pixabay

Българинът Борис Борисов, полицейски служител в Торонто, е осъден на 7 г. затвор от канадски съд, съобщава cbc.ca. Той е признат за виновен в злоупотреба с полицейски ресурси, фалшифициране на полицейски доклади и кражба от мъртви хора. Борисов е виновен по всички 15 обвинения, по които беше съден през май.

Докато разследва изчезването на мъж, оказал се мъртъв, през 2022 г., Борисов е откраднал луксозен часовник от дома му. Най-малко два пъти той се е опитал да продаде часовника, който така и не е възстановен. След като сакото и портфейлът на мъжа са открити на брега на Торонто, Борисов е откраднал кредитната му карта и я предал на съучастник, който я използва с измама в месарски магазин.

Полицията е била предупредена, когато картата била използвана, и Борисов доброволно се заел да разследва. Той фалшифицирал полицейски протокол, за да прикрие участието си, като казва, че не разпознава съучастника или автомобила му, за който по-късно полицията установи, че е регистриран на името на Борисов.

Борисов също така е откраднал кредитна карта от жена през 2020 г., малко след като я намира мъртва в апартамента й, докато тече разследването за причината за смъртта й. Той също така е притежавал откраднато превозно средство и е злоупотребил с полицейските бази данни, за да извърши обиски на това превозно средство, на други и на неговия съучастник.

В допълнение към присъдата си лишаване от свобода, Борисов е осъден да плати допълнителна глоба от 2800 долара за жертва и да предостави ДНК проба за полицейските бази данни.

В изявление, написано от Борисов, прочетено на глас в съда миналия месец от адвоката му, той казва: „стресът от работата, дългите работни часове, травматичните събития като гледане на малтретирани хора или мъртви тела и жестоките нападения бавно се отразиха на моето физическо и психическо здраве."

Адвокатът заявява, че Борисов се е борил с посттравматично стресово разстройство и употреба на вещества и през 2023 г. е потърсил лечение в рехабилитационен център.

Това е взето предвид от съда при постановяването на присъдата, каза съдията, заедно с досието на Борисов в полицията в Торонто. Той е получавал награди и похвали през цялата си кариера и е смятан за ценен член на екипа, пише bTV. 

Съдията обаче отбеляза също, че ако Борисов се е борил с посттравматично стресово разстройство и злоупотреба с вещества по време на престъпленията си, тя не вижда никакви доказателства, че те са имали ефект върху престъпленията му.

Други от От страната и света

3,9 млн. лв. дава кабинетът за път до завод за автомобилни части в община Марица

3,9 млн. лв. да се инвестират в път до завод за автомобилни части в община Марица, Пловдивско, реши правителството. Марката е за насърчаване на инвестиция от 18 млн. лв

Прокуратурата ще протестира присъдата на прокурорския син, който пуснаха от ареста

Софийска районна прокуратура ще протестира присъдата, която Софийският районен съд наложи днес на прокурорския син Васил Михайлов.   В сряда Михайлов получи присъда от година и 8 месеца с 4-годишен

Гранична полиция получи още 60 високопроходими коли

Още 60 високопроходими коли получи Гранична полиция днес. Средствата за тях са осигурени по  проекта на Европейския съюз за подобряване техническия капацитет граничарите ни

“България Еър" анулира полети от и до Израел до 15 октомври

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително

Сделки с ток 30 минути преди доставката му към края на 2025 г. 70% от тях ги сключват роботи

Обединенията на Българската независима енергийна борса през Гърция и Румъния с европейските пазари дава възможност да се купува електроенергия оттам, където е най-евтин  Проблеми са тесните места в

>