300 милиона ще решат проблемите за изборите

02.10.2024 09:04 Георги Банов
На 27 октомври българите ще гласуват на седмите поред парламентарни избори за последните 3 години. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

50 лева на глас от държавата ще вдигнат активността до небесата, ще спрат и купения вот, и още, и още

Българският избирател бил изморен. Е, няма как да не е, като го юркат през 6 месеца да гласува за едно и също.

На масата няма нищо ново, но трябва да се разходиш до урната. И тогава, ако е хубаво времето, тръгваш за гъби, а ако е лошо - си стоиш у дома да пиеш една-две ракии. Политическата апатия е нещо нормално в общество, в което се предлага една и съща манджа. Може да си влюбен в кюфтетата, но да ги ядеш всеки ден, не става.

Отделно остава проблемът с

избирателните списъци, които 30 и кусур години

не можем да оправим въпреки всички грандиозни усилия на ГРАО и МВР.

Пак си стоят на 6 милиона души тези с право на вот, въпреки че няма как да е така. В XXI век, когато човечеството очаква връзка с извънземна цивилизация. Дано поне дойдат, за да ни оправят администрацията.

Всичко може да се реши с максимум 300 милиона лева. Реално ще са много по-малко.

Сумата не е голяма на фона на разходите на държавата. За какво ли не се харчи или пък изчезва по някаква схема в нечий джоб.

Като са 6 милиона избирателите, по 50 лева на всеки, ако отиде да гласува, и готово.

Пред секциите ще се извият опашки, защото всеки ще има стимул.

Бедният - да си върне вересиите,

за богатия ще има един безплатен обяд от държавата

Това е удар и по т.нар. купен вот. Защото вдига цената на гласа. Сега с 50 лева си хващаш избирателя и си пееш. Ама ако държавата дава тази сума, трябва да извадиш повече. Което вече няма да е толкова удобно. И едва ли партиите ще намерят толкова големи спонсори, че да дават по стотарка.

Паралелно с това се въвежда и т.нар. активна регистрация. Не както се предлага - да отпаднеш от списъците, ако пропуснеш един вот, а три. Защото всичко се случва веднъж. Може да си болен, да имаш проблем в семейството. Три вота е съвсем приемливо. След това влизането в списъка по принцип ще е трудно, защото в България всичко е трудно, като се опре до държавните институции.

Така всичко ще се промени. Процентите ще са други, политиците ще са стреснати. Защото сега си казват: “За нас гласуват по-малко от 2 милиона човека, значи може да си разиграваме коня, както искаме, и да ходим на избори през месец”.

При по-голяма активност вече ще трябва да се постараят да свършат нещо, а не единствено да се борят да съсипят окончателно българския цирк. В последните няколко парламента правят така, че представленията да са пред малко публика. За какво ти е да ходиш на цирк, след като можеш да си пуснеш директното излъчване от парламента и да се забавляваш. Ще видиш обиди, плесници,

всичко, което е необходимо за една клоунада

Е, все още не са се сетили да вкарат някаква дресура на животни, но и зелените и червени флумастери преди години се доближават до това.

Няма как да правят ала-бала с машините или с президента, или с когото и да е. Ще ходят на заседания, защото всеки глас в парламента ще тежи. Въобще ще се създаде съвсем нова и демократична среда. И реални политики в полза на държавата.

Единственият проблем ще е за вота в чужбина. И то дали да са левове, или местна валута. Защото никой няма да остави да се въргалят на земята 25,64 евро, 28,62 долара или 978,34 турски лири по фиксинга на БНБ. Е, рублата няма фиксинг, но това си е допълнителен елемент. Остава да се реши дали да се дават левове и така да върнем хората в България, за да си ги сменят, или просто в секциите касиерът да разполага с точните суми.

Идеята ще усложни малко логистиката на изборите, след като полицията освен бюлетини и машини ще трябва да пази и пари. Проблемът не е толкова съществен, защото и без това имаме най-много униформени на глава от населението. След като патрулки могат с години да висят пред домовете на политици и

пред заведенията на добри хора, които стават лоши, когато ги убият,

значи има излишен ресурс. Може да се включи и НСО, която пази кого ли не, значи може и парите.

Някой ще каже, че излиза прекалено скъпо. Да, ама не, както би рекъл Петко Бочаров, Бог да го прости. Първо, със сигурност до урните няма да отидат 6 милиона. На първо място, защото не са налични, ако ще всички българи по света да гласуват, и на второ - все ще има някой, който за 50 лева няма да се наведе да ги вземе. Значи условно ги правим 4 милиона, или двойно повече, отколкото се очакват на предстоящия вот, и сумата вече е 200 милиона. Слагаме 120 милиона за изборната администрация и стават 320. Делим на четири, колкото е мандатът на Народното събрание, и се получава по 80 милиона на година. Или математически доказахме, че ще е по-евтино, отколкото да правим два вота за 365 дни.

Не трябва да се забравя, че това ще подсили и икономиката. Българинът е факир с 50 лева. Едни ще отидат на ресторант, други ще купят дрехи за децата, трети ще върнат вересиите. И така икономиката ще скочи поне с малко. Или поне търговията.

На всичко отгоре ще се прочуем по цял свят. Никоя уважаваща себе си новинарска агенция няма да подмине новаторския подход на една държава от ЕС.

И туристите ще дойдат да видят точно как се живее в единствената страна с платен вот. Така се получава икономически ефект и за един от водещите сектори. Не с бетониране на дюни например.

И не на последно място, ще се върнем към времената на другаря Тодор Живков, по които въздиша половината народ, въпреки че децата учат в Англия, а банковите сметки са в евро.

За тях вечната дружба със СССР е на първо място. Ще се получи нещо като социалистическата надпревара навремето, когато отговорникът на блока от ОФ (Отечествен фронт - б.р.) ходеше по апартаментите в 8 сутринта да пита защо не се е гласувало, защото се губи съревнованието със съседния блок.

Сега ще бъде семейна надпревара

- айде, ставай и отивай да вземеш 50-те лева, защото вече се събираме да ги изпием! И така ще укрепим основната клетка на обществото, както го е определил още Аристотел.

Сега остава само да съберем 51-ия парламент и да се направят промените в Изборния кодекс. И ще видите какъв 52-и ще имаме!

Други от Анализи

Защо българинът мрази правилата? 6 изненадващи гледни точки на специалисти

Психологът проф. Маргарита Бакрачева, футурологът доц. Мариана Тодорова, писателят Калин Терзийски, наследникът на Христо Ботйов, акад. Петър Иванов и социологът Боряна Димитрова разсъждават на какво

Началото на края на иранската "Ос на съпротивата"?

Одобрението, с което ударите срещу Хизбула се ползват в Израел, вероятно ще мотивира Нетаняху да игнорира призивите за прекратяване на огъня. Докъде ще стигне той и може ли да унищожи т.нар

Уви, пълният Шенген за нас ще си остане неизпълнено очакване

Въведеният контрол по границите от страна на Германия към Полша, Чехия, Швейцария, Дания, Белгия, Люксембург означава провал на споразумението, сключено преди почти 40 години Ще станем ли пълноправен

Защо толкова мразят точно нас в Скопие?

А има изключително прост начин да се реши проблемът с общото минало  Вместо като най-близки народи да имаме най-близки отношения, България и Северна Македония имат най-лошите отношения в сравнение с

Коментар на седмицата №1: Македонско знаме ли? Какво прави българският трибагреник на флага на охридските въстаници?

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 1 с над 64 000 прочитания. Историците от прословутата скопска историческа школа явно са забравили

>