Доц. Мира Майер: Иран атакуваха Израел сега, за да има минимални жертви

02.10.2024 08:22
Доц. Мира Майер Кадър: БНТ

До сега Иран отговаряше със закъснение. Но довечера започва еврейската Нова година и след нея има 10 дни празници. Ако Иран бяха забавили атаката, сигурно щеше да има много повече цивилни жертви. Това заяви доц. Мира Майер за снощната атака на Иран срещу Израел. 

"Всяко изстрелване на залпове с ракети би било фатално, така че те до една степен са се съобразили и показват, че не искат човешки жертви. Но и показват, че много трудно Иран приемат загубите на своите проксита", допълни Майер. 

По думите й те тубят в ивицата Газа - по-бавно, но губят. Губят ги и в Ливан - значително по-бързо. Тези, които остават, са в Сирия и Ирак. 

"САЩ не искат голяма война до изборите на 5 ноември, защото тя би навредила на демократическата партия", коментира тя пред БНТ.

Вчера Иран изстреля масирани вълни от ракети и дронове към Израел. До момента се знае за поне 200 изстреляни балистични ракети.

Според изявление на Израелските сили за отбрана от Иран са изстреляни ракети към Израел. По-рано САЩ заявиха, че смятат, че Иран подготвя предстоящо нападение с балистични ракети срещу Израел, след като Израел започна сухопътна операция в Южен Ливан, насочена срещу подкрепяната от Иран Хизбула.

Атаката бе потвърдена и от Иран с изявление на революционната гвардия. Обстрелът е отмъщение за смъртта на Хасан Насрала и останалите ликвидирани от Израел военни лидери на организацията "Хизбула", става ясно от изявлението на иранските военни.

Други от От страната и света

Атанас Запрянов: Най-лошият сценарий е пълномащабна война в Близкия изток

"Надявам се и апелирам да не се стига до пълномащабна война в Близкия изток, защото това ще бъде най-лошият сценарий". Това коментира министърът на отбраната Атанас Запрянов

Инж. Вероника Миланова и инж. Пенка Ангелова поемат общинските дирекции, свързани със строителната инфраструктура и кадастъра

Двете общински дирекции в ресор „Устройство на територията" – „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол" (ИСИК) и „Инвестиционно проектиране, устройство и кадастър" (ИПУК)

Луканов знаел, че ще го убият

Казвал често за БСП, че е канибалска партия, и се чудел защо умира за нея Имал лимфолевкоза в латентно състояние, а в болницата в затвора го сложили в една стая с болни от туберкулоза и

Проучване: Само 1,2 млн. от българите спестяват

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити

Зам.-министър Елена Шекерлетова: Още около 25 българи искат евакуация от Ливан

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства

>