Къде са децата, които изнасилват, убиват и крадат

02.10.2024 07:30 Цветелина Танкинска
Даниел от Перник нанася два удара в главата на 56-годишната жена, която пада на земята заедно със стола, на който седи.
14-годишните Мария Дръндарова и Антония Матева, които удушават съученичката си Маргарита Гергененова.
Съдебни охранители водят Аксел Олеков, който изнасили и закла 18-годишната Андреа от Галиче.
21-годишният Мартин шокира всички с убийството на 7-годишната Кристин в Сотиря.
Кристиян Петров, който през октомври 2004 г. уби по изключително жесток начин съученика си Кристин Иванов.

Жестокостта, с която непълнолетните извършват убийства, е фрапираща. Децата колят, душат, бият с юмруци и ритници, докато не потрошат краката и ръцете на жертвите си.

Един от тях е 17-годишният Даниел Петров, обвинен преди дни за смъртта на 56-годишната жена, прекарала инсулт, в Перник. Според аутопсията причината за смъртта е двустранна бронхопневмония, която се е развила заради исхемия на централната мозъчна артерия. Това означава, че ударите на тийнейджъра са били решаващият фактор за леталния край.

Сега се чака новата съдебномедицинска експертиза, след което прокуратурата може да измени обвинението на Даниел Петров в по-тежко. До момента то е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Даниел Петров ще бъде съден като непълнолетен. Той вади истински късмет, тъй като извършва побоя над жената, която беззащитно пие кафето си в заведение, месец преди да навърши 18 г. В този случай законът предвижда от 5 до 12 г. за непълнолетни извършители на убийство по хулигански подбуди, каквато е една от възможностите за развитие на делото. Другата е

смърт по непредпазливост, която се наказва още по-леко

Проверка на "24 часа" показа, че в момента в поправителния дом за непълнолетни престъпници към затвора във Враца има 14 момчета. От тях 4-ма са подсъдими и 10 са с окончателни присъди. По данни на Министерството на правосъдието наказанията им са в диапазона от 3 месеца до 7 години и 6 месеца. Лежат за блудство, изнасилване, кражби, грабежи, притежание и разпространение на дрога. Има и осъдени, които са хванати да шофират, въпреки че нямат пълнолетие, под въздействието на наркотици или алкохол. Някои от тях са задържани в нетрезво състояние повече от веднъж.

Две от момчетата в поправителния дом във Враца са там за най-тежкото престъпление - убийство. Едното е на 16 г. с 5-годишна присъда. Другото е само с година по-голямо - на 17, и е лишено от свобода за 7 г. и 6 месеца.

Момичетата, извършили престъпления, се изпращат в поправителния дом за непълнолетни девойки към затвора в Сливен.

"В момента там няма настанени девойки", уточняват от правосъдното министерство.

Според правилата лишените от свобода ученици, които са пълнолетни, могат да бъдат оставени в поправителния дом до 20-годишна възраст. Това важи и за двата пола. В обособените части, където прекарват времето си, има училище с класни стаи, място за престой на открито, зона за фитнес, футболно и волейболно игрище. С децата всекидневно работят психолози.

В Наказателния кодекс (НК) е посочено, че непълнолетните престъпници могат да понесат три вида наказание - затвор, обществено порицание и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Причината да не бъдат глобявани е, че не притежават собствено имущество. Българското законодателство казва още, че непълнолетен може да бъде съден, ако се установи, че е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи поведението си.

Отново според НК малолетните,

ненавършили 14 г., не носят наказателна отговорност

и спрямо тях се прилагат възпитателни мерки. Производствата по установяване и наказване на противообществени прояви, извършени от малолетни и непълнолетни, се провеждат пред комисии към общините. Компетентна е комисията, действаща по настоящия адрес на детето.

В случая със 17-годишния Даниел Петров, обвинен за смъртта на 56-годишната жена в Перник, става въпрос за изключителна жестокост, която обаче не е прецедент.

Историята помни няколко ужасяващи убийства, за които са задържани непълнолетни, припомни пред "24 часа" криминален психолог.

Зад едното стоят две момичета - 14-годишните Мария Дръндарова и Антония Матева, които на 5 март 2004 г. удушават съученичката си Маргарита Гергененова. Планът за убийството подготвят три месеца. Причината - девойката е красива и момчетата я предпочитат. Сигналът за смъртта й подава 12-годишната тогава Кристина, на която невръстните извършителки разказват за зверството.

 Килърките правят самопризнания

На 13 януари 2005 г. Пловдивският окръжен съд ги признава за виновни и дава 8 г. затвор за Антония и 9 г. за Мария. През същата година обаче Пловдивският апелативен съд намали присъдите им с по година и половина.

Сред децата убийци е и 16-годишният Иван. През 2017-а в Бургас той намушка с кухненски нож 11-годишната Никол в асансьор. Според властите момчето направило опит да я целуне. Спречкали се и къде да пушат наргиле. След като я убил, Иван отишъл да играе. Момчето бе признато за виновно, но тричленен състав на Върховния касационен съд измени решението на Апелативния в Бургас и намали присъдата му от 8 на 6 г. лишаване от свобода.

На 10 януари 2020 г. в Галиче 17-годишният

Аксел закла в дома й 18-годишната Андреа

Удря я с желязо по главата и я души, след което я изнасилва. За да е сигурен, че не е жива и няма да го издаде, с нож от кухнята прерязва гърлото. Краде и пари от портмонето й. После се прибира вкъщи и си ляга. Зад гърба си Аксел има други престъпления.

Присъдата му влиза в сила още същата година. Обвинен е за убийство, извършено по особено жесток и мъчителен начин, изнасилване, влизане с взлом и кражба. В края на 2020 г. Окръжният съд във Враца му дава 18 г. затвор, а той не обжалва.

Въпреки че е пълнолетен, през 2019 г. 21-годишният Мартин шокира всички с убийството на 7-годишната Кристин в Сотиря. Експертизите показват, че момичето е изнасилено и удряно с камък. Издъхва в линейката заради тежките черепно-мозъчни травми. Полицаите издирват Мартин в продължение на 24 часа. Той прави самопризнания. В момента излежава доживотна присъда в Бургаския затвор.

Преди Даниел, който преби до смърт жена пред кафене, Перник помни Кристиян, разфасовал съученик

За жителите на Перник, където 17-годишният Даниел преби жената инвалид, това е дежавю. Преди 20 г. местните бяха шокирани от по-брутална екзекуция, извършена отново от непълнолетен. Тогава 17-годишният Кристиян Петров разчлени и обезглави съученика си Кристин Иванов.

Фаталната дата е 10 октомври 2004-а. По време на игра на карти в апартамента на бабата на нападателя между момчетата избухва спор за 4 лв. Когато Кристин тръгва да си ходи, Кристиян го удря с брадва. Доказателствата по-късно втрещяват разследващите - във фризера в дома на майката на Кристиян полицията намира вътрешните органи на жертвата. Синът й е опаковал в торбички сърцето, бъбреците, белия дроб и други части. Експертизите доказват, че тялото е рязано с брадва и нож. Убиецът води полицията на мястото, където е заровил ръцете, краката, торса и главата. До днес Кристиян не дава обяснение за действията си.

Пернишкият окръжен съд му дава 11 г. затвор при първоначален строг режим. През декември 2014 г. е освободен от затвора.

Други от От страната и света

Европейските борси бележат лек ръст въпреки напрежението в Близкия изток

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия с лек ръст на индексите въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток след ракетните удари на Иран по Израел и очаквания отговор

Димитър Главчев: Няма да се въвеждат винетки за околовръстното

Категорично не е обсъждано, нито смятаме да въвеждаме винетки по околовръстното на София. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев

Провежда се спецакция срещу купения вот край Разград

Спецакция срещу купения вот се провежда в Разградско, съобщиха от полицията. Обект на проверките са търговски обекти, заложни къщи, автоморги и други места, за които има данни

Арестуваха двама, нападнали зъболекар и обрали здравна служба

Криминалисти от Белоградчик разследват грабеж, извършен вчера призори в село Гара Орешец. Тогава неизвестни разбили входна врата и проникнали в местната здравна служба

Пастир намери труп в канавка до жп линията между Мездра и Враца

Вчера пастир случайно намерил мъртъв мъж в канавка до жп линията между Мездра и Враца. След сигнал до полицията от там установили, че това е 70-годишен мъж от Вълчедръм

>