Сапарева баня - където се среща студената планинска вода с горещата минерална

02.10.2024 06:30 Тони Маскръчка
Гейзерът в центъра на Сапарева баня
Хотелите в Кюстендил имат и външни басейни

Уникалното съчетание на гореща лековита минерална и чиста студена планинска вода е в Сапарева баня. Тук е събрана красотата на Рила планина с кристалните Седем рилски езера, приказни водопади, богатото културно-историческо наследство с неолитното селище Кременик, античната Германея, средновековни църкви и манастири. Съчетанието на всички тези туристически ресурси характеризира Сапарева баня като място, изключително подходящо за развитие на комплексен туризъм, акцентиращ върху балнеологията - ски туризъм, екотуризъм, маршрутно познавателен, културен и религиозен, лечебен и спа, конен туризъм и екстремен туризъм.

Лечебните свойства на минералната вода са открили траки и римляни,

които са се заселили в района, а разкритите археологически паметници свидетелстват, че предшествениците ни са ползвали активно лечебните свойства на минералните води.

Изворите са били каптирани и е изграден своеобразен санаториум за оздравителни процедури на воини, пълководци и императори. Траките смятали, че старото име на града - Германея, означава гореща вода.

Градът е известен с единствения гейзер фонтан в Европа, който се намира в градския парк. Той е изригнал за първи път през 1957 г. при хидроложки проучвания на 73 м дълбочина. Минералната вода извира на височина 18 м на всеки 26 секунди, а температурата при неговия извор е 103 градуса.

Термалните води на находище на Сапарева баня са привързани към голямо тектонско нарушение, отделящо Рила от Джерманската котловина. Съществували са поредица от естествени термални извори с температура от 31 градуса при извор Парлката, до 91 градуса на Горещия извор. През 1959 г. най-горещият извор е каптиран с шахта, дълбока 17 м. През 1957-1958 г. са прокарани 13 ръчни сондажа със средна дълбочина 18 м. По-късно са прокарани още два сондажа. Първият е с дълбочина 65 м и дава незначително количество топла вода. Вторият сондаж - Гейзера, от 114 до 200 м пресича гранитогнайси с гореща вода. На дълбочина 200 м е измерена температура 104 градуса. След прокарване на сондажа дебитът на естествените извори намалява.

Минералната вода в Сапарева баня е с мирис на сероводород. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфатна вода. Тя е бистра, безцветна, без вкус, с рН 9,3. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган.

Тя е най-горещата вода в Европа, както и с най-високо съдържание на флуор и на сероводород в България - 15,5 мг/л.

На извора водата отделя спонтанен газ, състоящ се изцяло от азот и инертни газове. Находището е разкрито чрез три водовземни съоръжения - сондаж 1, каптиран извор Галерията и сондаж 10 Гейзера.

Питейното лечение оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт,

жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната система. Водата потиска киселинността на стомаха, ако се приеме 60-90 минути преди хранене. Предизвиква т.нар. разреждаща секреция в стомашно-чревния тракт, което води до очистителен ефект. Наличието на сулфатни йони оказва влияние върху обмяната на веществата при затлъстяване, при захарна болест, като подпомага пълното изгаряне на въглехидратите и гликогенообразуването, полезна е и при подагра.

Наличието на силиций има антисептично въздействие и намира приложение в лечението на кожни заболявания. При използването за питейно балнеолечение се темперира до 35-37 градуса и оказва благоприятно въздействие при хронични гастрити, язвена болест, жлъчно-каменна болест, хронични хепатити, цистити, подагра, затлъстяване, диабет.

Питейното лечение трябва да се провежда на кратки курсове с продължителност не повече от 10 дни и с количество на минерална вода не повече около 300 мл дневно. Използва се по лекарско назначение.

При използване за външно балнеолечение и профилактика оказва благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични и възпалителни ставни забоявания - артрити, артроза, заболявания на ставите, травми, възстановяване след счупвания, дископатии, радикулити, плексити. Повлиява възстановяването и след оперативни интервенции на опорно-двигателния апарат, при посттравматични състояния, за кинезитерапия, при кожни заболявания като атопичен дерматит, хроничен неспецифичен дерматит и др. Противопоказания за външно балнеолечение са инфекциозни заболявания, онкологични заболявания, заболявания в активен стадий и декомпресирана функция на органи и системи, епилепсия и др.

С решение на екоминистъра находището и водовземните съоръжения и каптираните извори са предоставени за управление и ползване за срок от 25 г. на община Сапарева баня.

Категоризираните туристически обекти - места за настаняване, са над 150. Общо леглата в тях са около 3000. Много голяма част от тях са единични стаи в частни къщи, които се отдават под наем. Има близо 20 открити и закрити басейна с минерална вода. В някои от комплексите има и детски басейни, както и контрастни - със студена и гореща вода, джакузита с хидромасажни дюзи, водопади и хидромасажни лежанки за любителите на спа процедурите, външни джакузита и каменно топило. Градската баня е с минерална вода.

В бюджета на общината за 2024 г. са заложени 140 хил. лв. приходи от туристически данък.

Заради бурното развитие на балнео- и спа туризма общината ще строи нов резервоар с вместимост 500 кубика и водопроводи за намаляване на загубите на минерална вода и пълноценното ѝ използване.

Двама императори намират изцеление в днешен Кюстендил

Тясно свързана с целебните качества на минералните води е хилядолетната история на Кюстендил, наричан град на изворите. Исторически документи и артефакти свидетелстват, че Кюстендил е известният от римско време курорт Улпия Пауталия. Според надпис на плоча в спа столицата на Англия - Бат, в Пауталия са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Името на града Пауталия се среща за първи път върху една монета, изсечена в града, на лицето на която стои образът на бога на медицината Асклепий, а на обратната страна е изобразен знакът на целебни извори - змия. Императорите Марк Улпий Траян и Марк Аврелий са били излекувани от хронични дерматози. В тяхна чест градът е наречен Улпия Пауталия. Изгражда се най-мащабната балнеолечебница на Балканския полуостров - Асклепион, която е втората след тази в Епидавър, най-голямата в Римската империя.

Руините на Асклепиона са интересен археологически обект в Кюстендил. Градът продължава да се развива като лечебна дестинация и през османско време и след Освобождението. През 1966 г. Кюстендил е обявен за национален курорт. Открита е модерна балнеолечебница, построяват се няколко нови санаториума, а от 1994 г. е определен като спа курорт с национално значение.

Кюстендилското находище е известно и използвано от дълбока древност. Водата постъпва от гнайси на голяма дълбочина по пресичащи се разломни нарушения. Първоначално са съществували около 40 естествени извора, като част от тях са каптирани в обща шахта през 1910 г. и са се ползвали в трите бани. Чифте баня и Алай баня са пострени през 1911 и 1928 г. на мястото на стари римски бани, а Дервиш баня е стара турска баня от средата на XVI век.

През 1955-1956 г. се прокарват допълнително 8 сондажа с дълбочина 30-60 м, а през 1965-1971 г. още 4 с дълбочина от 148 до 808 м. Всички сондажи разкриват термални води с температура от 26 до 74 градуса.

Минералната вода е с рН 9,3, с обща минерализация 0,62 грама на литър, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони, метасилициева киселина в колоидално състояние и газ - сероводород. Благодарение на богатото си съдържание на сяра благоприятства лечението на упорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис.

В курорта може да се провежда профилактика и лечение при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат - ревматологични, дегенеративни ставни заболявания - артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др., възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др. Подходяща е за ортопедични и травматологични заболявания - следфрактурни състояния, следтравматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става. Добре повлиява болести на периферната нервна система като неврити, радикулити, плексити, както и заболявания на гръбначния стълб - дискова болест, гръбначни изкривявания и др.

Полезна е за мъже с хроничен простатит, весиколити, епидемити, патоспермия, мъжки стерилитет, олигоспермия. Смята се, че голямото предимство на кюстендилската минерална вода е нейното благоприятно влияние при разрешаване на репродуктивни проблеми при двойки.

Край с. Байкал, на около 20 км от града, се намира голямо находище от ценен лечебен торф, богат на биологично активни органични вещества, хуминови киселини, естрогенни хормони и др. Торфонаходището е дъно на някогашно блато, където са се утаявали минерални вещества и разпадни продукти от животински и растителен произход.

Други от Сила за живот

Паразити в организма: Как да ги разпознаем и да се пречистим с билки

Наличието на паразити в организма често може да остане незабелязано. Някои от основните симптоми като хронична умора и отпадналост и стомашно-чревен дискомфорт могат да бъдат предупредителен знак за

8 естествени релаксанта срещу болки в гърба

Боровинките и черешите са отличен източник на антиоксиданти Ако тренирате редовно или седите твърде много, тогава сте запознати с усещането за стягане и болки в мускулите

Недоспиването по време на бременност може да причини проблеми при развитието на децата

Бременните жени, които не спят достатъчно, може да са изложени на по-висок риск да имат деца с изоставане в неврологичното развитие, предаде Ройтерс, като цитира ново проучване

В каква поза спите? Две положения пречат на мозъка да се чисти от невротоксини

Проучвания: за по-нисък риск от деменция не лежете дълго по гръб и по корем, а настрани За времето, в което ще преброите до 3, някъде по света - може би в близката болница дори - лекар е поставил

Психотерапевт: Мързелът е липса на мотивация

„Мързелът е липса на мотивация. Има хора, които проявяват мързел, но могат да проявят и трудолюбие. Зад мързела се крият много важни психични преживявания и процеси, които трябва да прозрем

>