Чувал спасил от студа захвърленото бебе в Айтос, намерил го чичото на Гринго на Софи Маринова (Обзор)

01.10.2024 23:00 Димчо Райков
Иван Илиев КАДЪР: NOVA

Ако 27-годишната майка на още три деца не размисли и не го прибере от бургаската болница, момченцето ще бъде настанено в приемно семейство

Бебето, което беше изхвърлено на улицата в Айтос, е било увито в найлонов чувал и с одеяло, което го е спасило от измръзване. Това обясниха лекари от неонатологията в УМБАЛ - Бургас, където новороденото момченце бе настанено. То бе изоставено  в понеделник  пред богаташка къща в ромската махала на града. Това е вторият случай на изоставено бебе в Айтос за последните две години.

В болницата постъпило със сравнително добри здравни показатели, но с понижена температура.

“Докараха го единствено с по-ниска телесна температура, поради което при приема в нашето отделение сме осигурили топлинен комфорт и сме предприели мерки, за да може да бъде изследвано, каза шефката на отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Градусите паднаха до 15, което допълнително щеше да усложни състоянието му, ако бе останало по-дълго на открито, коментираха лекари.

Полицаите откриха майката, която го е изоставила. 27-годишната жена обяснила, че има здравословни  проблеми. Затова не е арестувана, а само разпитана. Не казала защо го е направила. Бебето било четвъртото ѝ дете.  Родила момченцето вкъщи  и затова го оставила още с пъпната връв. То е доносено и тежи 2,8 кг.

Детето ще бъде настанено в приемно семейство, след като лекарите го стабилизират.

“Ще остане при нас , докато приключи тази процедура, която отнема от 20 дни до месец. През този период то ще е под грижите на екипа по неонатология. 

Няма опасност за живота му. Няма следи от насилие по бебето. То бе намерено пред къщата на местния търговец на зеленчуци Иван Илиев, откъдето бил подаден сигналът към местното РПУ. Мъжът живее на двайсетина метра от дома на племенника си Гринго, който пък е мъж на певицата  Софи Маринова. 

“Беше в черно чувалче с някаква завивка и риташе. Завих го да му е по-топло и се обадих в полицията”, разказва Иван Илиев.

“Практика е в отделението да се изостaвят деца на втория ден след раждането, но впоследствие майките идват да ги вземат за изписването”, казва д-р Томова.

Дали така ще постъпи жената от Айтос, или процедурата по настаняването му в приемно семейство ще бъде задвижена, лекарите гадаят.

Според д-р Томова на година се случвало по около 30  майки да заявят желание да изоставят бебетата си, но лекарите успявали да ги разубедят. Причините за изоставянето били предимно социално-икономически.

Само преди две седмици друго новородено бе открито захвърлено и премръзнало край кофи за боклук в село Водно в община Дулово.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил даде старт на благотворителната кампания "Деца рисуват за деца"

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил даде старт на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца", организирана от Културно-просветния отдел при Св

Голям пожар избухна в центъра на София

Голям пожар избухна в центъра на София, видя репортер на БТА. Гори сграда в близост до бул. „Христо Ботев“ и ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“. На място са изпратени пожарни автомобили и линейки

“Слава богу, че сме тук” – България прибра 169 души от Бейрут (Обзор)

Търсят начин да върнат и двамата български моряци от Йемен “Беше много зле около нас. Слава богу, че сме тук.” Това са първите думи на д-р Мохамед Фархад

Има ли “брутална” схема за източване на 937 000 лв. от разградския театър, или обвиненият за помагач на Манукян само писал софтуер? (Обзор)

Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни В Смолян има само производство за

Стартират избора на шеф на ВАС след номинациите за главен прокурор (Обзор)

Процедурата ще започне на 17 октомври и ще приключи вероятно през февруари С дебат за морала и закона Съдийската колегия на ВСС реши да открие процедурата за избор на председател на Върховния

>