“Слава богу, че сме тук” – България прибра 169 души от Бейрут (Обзор)

01.10.2024 22:30
Баща носи двете си деца на слизане от самолета СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
89 българи и семействата им се прибраха с първия полет на правителствения самолет до Бейрут.

Търсят начин да върнат и двамата български моряци от Йемен

“Беше много зле около нас. Слава богу, че сме тук.” Това са първите думи на д-р Мохамед Фархад, когато заедно със семейството си каца на летището в София с полета, организиран от правителството, за да вземе българите от Ливан.

Държавният самолет летя два пъти до Бейрут - веднъж в понеделник, за да върне 89 души, и втори път - във вторник, за да прибере още 80.

С първия полет у нас пристигнаха най-вече семейства с деца на около 2-3-годишна възраст. Сред дошлите бе и майка с две деца, едно от които новородено - едва на 20 дни. Затова и когато им се обаждат да ги евакуират, то се оказва без паспорт.

“Звъннаха ни в 23 ч (от посолството - б.р.), а в 4 часа сутринта той вече имаше паспорт”, разказва Жана Шараф. Семейството ѝ живеело в централен Бейрут, пътят до летището отнема 15-20 минути, а сега пътували 3-4 часа заради задръствания. Трябвало да се мине покрай обстрелвания район в Насрала.

“Във вторник стана много страшно. Аз съм в централен Бейрут, аз съм на 20 минути от бомбардираното място. Ливан е много малък и това се води много далеч. Но самата сграда започна да се тресе и пулсира”, каза тя.

“Имаме много познати - и в САЩ, и в ЕС, още не са започнали да ги евакуират. Първите полети от Ливан са към България и към Германия”, разказва пък д-р Мохамед Фархад. Много негови приятели, също чужденци, дори се изненадали, че ще се евакуира толкова бързо. Тези, които са от Германия, споделили, че им се искат пари, за да се приберат.

Междувременно страната ни се опитва да върне у нас и двамата моряци от кораба “Галакси Лийдър”, който бе отвлечен от хутите през ноември 2023 г. “Хутите са чувствителни. Поставили са условия, по-добре да не ги споделям, но ситуацията е деликатна”, обясни служебният премиер Димитър Главчев.

“Работи се от ден първи. Говоря с държавни, правителствени ръководители на държавите от региона за оказване на помощ и съдействие. Това, което се случва в Йемен, допълнително усложнява и не е благоприятна ситуация, но въпреки това продължаваме да държим каналите за комуникация отворени и да се полагат усилия за тяхното освобождаване”, коментира пък президентът Румен Радев. Той похвали служебния кабинет за бързата му реакция за спасяване на българите в Ливан.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил даде старт на благотворителната кампания "Деца рисуват за деца"

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил даде старт на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца", организирана от Културно-просветния отдел при Св

Голям пожар избухна в центъра на София

Голям пожар избухна в центъра на София, видя репортер на БТА. Гори сграда в близост до бул. „Христо Ботев“ и ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“. На място са изпратени пожарни автомобили и линейки

Чувал спасил от студа захвърленото бебе в Айтос, намерил го чичото на Гринго на Софи Маринова (Обзор)

Ако 27-годишната майка на още три деца не размисли и не го прибере от бургаската болница, момченцето ще бъде настанено в приемно семейство Бебето, което беше изхвърлено на улицата в Айтос

Има ли “брутална” схема за източване на 937 000 лв. от разградския театър, или обвиненият за помагач на Манукян само писал софтуер? (Обзор)

Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни В Смолян има само производство за

Стартират избора на шеф на ВАС след номинациите за главен прокурор (Обзор)

Процедурата ще започне на 17 октомври и ще приключи вероятно през февруари С дебат за морала и закона Съдийската колегия на ВСС реши да открие процедурата за избор на председател на Върховния

>