Младите българи най-тревожни да не останат без пари, 37% признават зависимост от алкохол (Обзор)

01.10.2024 21:00 Елица Чупарова
Проучването на “Тренд” е представително за българи между 15 и 29 г.

Младите българи са изключително тревожни за финансовото си бъдеще.

Дори сред тези с месечен доход над 2000 лв.

49% изпитват страх от проблем, а общо в групата от 15 до 29 години 45% посочват, че най-голямото им притеснение в бъдеще са финансовите проблеми.

Това показват резултатите от първото по рода си национално представително изследване “Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи”. То е изготвено от агенция “Тренд” по поръчка на Сдружение “Мрежа за развитие на личността и талантите” и е представително за българите на възраст 15-29 г.

Отглеждаме тревожно поколение, което се страхува как ще се справи финансово. В другите държави няма такава тревожност, когато говорим за финансова стабилност, коментира социологът от “Тренд” Евелина Славкова.

Сериозен дял в тревожността на младите заема страхът, че няма да се справят в училище или на работното място - 27%.

Почти толкова (26%) най-много се боят от болести, а 22 на сто -

да не разочароват близките си

Отделно почти всеки 4-и се страхува от неуспехи в кариерата. Вероятно във връзка с тази висока тревожност младите българи развиват зависимости. Повече от 1/3 признават зависимост към алкохол (37%). 24% декларират към тютюнопушенето, а 7% употребяват марихуана, като я смятат за безобиден начин да разпускат - “лек” наркотик, който не вреди.

4% са наркозависимите според изследването, 3% признават пристрастеност към хапчета и упойващи вещества, а 1% - към балоните с райски газ. Откроява се и

голяма група зависими към храна - 15%, и още толкова към хазарт

Семейството е опората за българите под 29 г. Близо 60% търсят неговата и на роднини подкрепа при психологически проблеми, а 47% - съвет от приятели. Едва 2 на сто се обръщат към специалист. У нас още има стигма към това да потърсиш психолог или психотерапевт за помощ, коментира Славкова.

Само 9% от младите споделят винаги за проблемите си. 29% го правят често, а 39%- само понякога. Притесняват се от критика и подигравка, да не бъдат сметнати за слабохарактерни.

Всеки 4-и е бил жертва на физическа агресия, 21% - на такава в интернет

Един от 10 е преживял домашно насилие, 3% - сексуален тормоз.

80% не са запознати с вариантите за подкрепа от държавните институции. Младите искат повече програми за психологическа подкрепа в училище и университета, мерки срещу онлайн тормоза и насилието, кампании срещу зависимостите.

Добрата новина е, че повечето младежи са израсли в дом, който им дава усещане за сигурност. 49% определят влиянието на семейството върху емоционалното им състояние и стабилност като изцяло позитивно, а едва 8% - като отрицателно. И цели 62% от младите като цяло са оптимистично настроени за своето бъдеще.

Младите са системно неглижирани, показателите в картината от това изследване са хронични. България има нужда от цялостна програма за психично здраве, коментира клиничният психолог Пламен Димитров.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил даде старт на благотворителната кампания "Деца рисуват за деца"

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил даде старт на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца", организирана от Културно-просветния отдел при Св

Голям пожар избухна в центъра на София

Голям пожар избухна в центъра на София, видя репортер на БТА. Гори сграда в близост до бул. „Христо Ботев“ и ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“. На място са изпратени пожарни автомобили и линейки

Чувал спасил от студа захвърленото бебе в Айтос, намерил го чичото на Гринго на Софи Маринова (Обзор)

Ако 27-годишната майка на още три деца не размисли и не го прибере от бургаската болница, момченцето ще бъде настанено в приемно семейство Бебето, което беше изхвърлено на улицата в Айтос

“Слава богу, че сме тук” – България прибра 169 души от Бейрут (Обзор)

Търсят начин да върнат и двамата български моряци от Йемен “Беше много зле около нас. Слава богу, че сме тук.” Това са първите думи на д-р Мохамед Фархад

Има ли “брутална” схема за източване на 937 000 лв. от разградския театър, или обвиненият за помагач на Манукян само писал софтуер? (Обзор)

Прокурор: диригентът обяснил, че служител в Министерството на културата го насочил към Писков Обвинението е за фиктивни назначения на 41 души, сред тях и безработни В Смолян има само производство за

>