Цоков стартира проект за подпомагане на детските градини, в които учат деца със СОП

01.10.2024 17:13
Галин Цоков СНИМКА: Пресцентър на МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт" на 2 октомври (сряда) от 9:30 часа в Детска градина №50 в София. Включвайки се в тях детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със СОП, в риск и изявени дарби, квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, интензивната работа с родители и др. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Децата от детската градина ще покажат част от заниманията по интереси, с които развиват уменията и таланта си – музикални изпълнения, лего-работилница и спортно състезание.

На срещата с педагогическия екип министър Галин Цоков ще представи мерките на МОН за повишаване на качеството на системата за ранна детска грижа, както и данни за обхвата на децата в предучилищна възраст и за броя на младите учители в детските градини.

Кандидатстването по „Силен старт" започна в началото на тази година, а за участие бяха одобрени 1 500 детски градини и училища с предучилищни групи.
Педагогическите специалисти от детската градина, която ще се включи в проекта, ще представят добри практики от изпълнението на сходни дейности в системата на предучилищното образование и ще споделят как ще ги надградят чрез „Силен старт".

Други от Просветни

Ректорът на СУ: Таксите са постижими, няма нужда държавата да ги поема (Обзор)

“Идеята всички такси да бъдат поети от държавата не е добра, и в момента входът в университетите е широко отворен. Таксите са постижими”. Това коментира ректорът на Софийския университет проф

Цоков: В 254 училища учебната година започна с новоизбрани директори

В 254 училища учебната година започна с новоизбрани директори, които успешно преминаха двата етапа на конкурсите, които се проведоха през септември тази година

Спорт, изкуства и езици извън училище – поне една минимална работна заплата

Театър, балет, китара търсени. Актуални са японски език, работа с микрофон Поне една минимална заплата (933 лв. в момента) трябва да задели едно семейство

Ректорът на СУ: Не е добра идея държавата да поема всички такси на университетите

Идеята всички такси да бъдат поети от държавата не е добра. Сумите в останалите направления не са толкова високи, те са постижими. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св

Откриват новата академичната година в СУ

Днес, 1 октомври, от 10:00 часа в аулата в Ректората ще бъде официално открита академичната учебна 2024/2025 година на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски"

>