Началото на края на иранската "Ос на съпротивата"?

01.10.2024 17:07 Мина Киркова, Дойче веле
Ударите срещу Хизбула доведоха до ръст в подкрепата за Нетаняху и правителството Снимка: "Дойче веле"
Иран очевидно не е в състояние да противодейства на Израел Снимка: "Дойче веле"
САЩ подкрепиха действията на Израел срещу Хизбула въпреки напрежението между Байдън и Нетаняху Снимка: "Дойче веле"

Одобрението, с което ударите срещу Хизбула се ползват в Израел, вероятно ще мотивира Нетаняху да игнорира призивите за прекратяване на огъня. Докъде ще стигне той и може ли да унищожи т.нар. иранска "Ос на съпротивата"?

Властите в Израел виждат в настоящата ситуация изключителен шанс - не просто да унищожат Хамас и Хизбула, но и да променят изцяло баланса в Близкия изток. Погледът на израелския лидер е насочен към Техеран - целта е влиянието на режима на аятоласите да бъде отслабено решително. Самият Нетаняху директно заяви намеренията си и обеща на "честните персийци" в понеделник, че денят, в който ще бъдат свободни от тираничния режим, ще дойде "по-скоро отколкото си представят", пише "Политико" в свой анализ по темата.

Заплахата на Нетаняху, че няма място в Близкия изток, което "Израел да не може да достигне", вече не звучи просто като тежки думи, пише "Дойче веле". Израел не просто се сражава с прокси групировките на Иран като Хизбула, Хамас и хутите в Йемен, но и демонстрира превъзходство както по отношение на технологиите, така и на шпионажа на иранска територия. Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад дори заяви пред турската редакция на Си Ен Ен, че Израел е успяла да постави свой двоен агент начело на иранската служба, която отговаря за издирването на агенти на израелската служба за разузнаване Мосад в Иран.

Огромното предизвикателство пред Иран

За лидерите на режима в Ислямската република онова, което Израел прави в момента, уронва престижа и репутацията на аятоласите в региона. Дълги години те се представят като сериозна военна сила най-вече чрез подкрепата си за групировките от т.нар. "Ос на съпротивата". Убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала е удар по Иран, който не успя да предпази него, както не успя да предпази и Исмаил Хания, който беше убит в държавна сграда в Техеран няколко месеца по-рано. Вече все повече се говори, че "Оста на съпротивата" се разпада.

Сега Израел започна и сухопътна офанзива в Ливан, за която въоръжените сили не дават информация колко дълго ще продължи. Резервисти обаче също са изпращани към северната граница, пише "Политико". Европейското издание цитира и високопоставен представител на израелската администрация, който казва, че Израел вероятно планира мащабна сухопътна операция, чиято цел ще бъде Хизбула да се оттегли на север от река Литани - на 29 километра от границата, както беше предвидено и от резолюцията на ООН, приета в края на предходната война между Израел и Ливан през 2006 година.

Няма изгледи Нетаняху да направи крачка назад

Израел няма да спре и да нанася удари по командните пунктове и оръжейни складове на Хизбула, както и да се опитва да елиминира всичките ѝ лидери, казва още източникът пред "Политико". Твърдата ръка, с която Нетаняху действа срещу шиитската групировка, изглежда се отразява положително на одобрението към него в страната. Доскоро драматично ниските нива на подкрепа към него се покачват. Одобрението за партията му "Ликуд" се появиши отчетливо в края на юли, когато уби висши лидери на Хизбула и Хамас в Бейрут и Техеран в рамките на 24 часа, припомня "Файненшъл Таймс". Последните удари срещу Хизбула само затвърдиха тази тенденция.

Това вероятно ще го мотивира да игнорира всеки призив за прекратяване на огъня, каквито идват и от Западните съюзници на Израел. Според американски източници на "Политико" настоящата сухопътна офанзива ще е ограничена, но съществуват и притеснения - както от намеса на Иран, така и от преминаване на червени линии от страна на Израел.

Задълбочаващото се разминаване между желанията на САЩ и действията на Израел кара администрацията във Вашингтон да се опитва да адаптира дипломатическите си усилия към импулсите на Нетаняху, пише "Вашингтон пост". Белият дом се похвали, че е успял да убеди Израел да започне ограничена операция в Южен Ливан, а не пълномащабна война. В същото време властите в САЩ бяха принудени многократно да преразглеждат своите "червени линии", оправдавайки със задна дата израелски решения, с които преди това бяха обявили, че не са съгласни.

Началото на края на иранската "Ос на съпротивата"?

Мнозина биха казали, че няма по-добър момент за Израел да промени баланса на силите в Близкия изток, казва пред "Политико" експертът Матю Савил от британския мозъчен тръст "Royal United Services Institute". На същото мнение е и бившият началник на Мосад Тамир Пардо, който казва пред израелски медии, че "тази възможност не трябва да се изпуска". По думите на Ахмед Фуад Алхатиб от Атлантическия съвет пък "регионът може би става свидетел на началото на края на иранската "Ос на съпротивата".

Според други експерти, цитирани от "Политико", като Жулиен Барн-Даси от Европейския съвет за външна политика обаче, идеята, че може да се създаде нов ред в Близкия изток е "опасна илюзия". Причината по думите му е, че няма стратегия за бъдещето, която адекватно да адресира как Израел ще защитава безопасността си и как ще се сложи край на всички взаимосвързани регионални конфликти.

Освен загубата на лидера си, Хизбула понесе сериозни удари и по време на засилените израелски атаки, предшестващи сегашната инвазия, включително тежки въздушни удари в близост до и в Бейрут през уикенда. Но групировката продължава да обстрелва с ракети Северен Израел, а понякога те достигат и до централната част на страната. Това говори ясно за устойчивостта на Хизбула, коментира "Ню Йорк Таймс".

Според експерти, цитирани от американското издания, се смята, че Хизбула има може би най-големия арсенал от всички въоръжени групировки в света. В доклад от март на изследователската организация "Център за стратегически и международни изследвания" се посочва, че запасите на Хизбула са между 120 и 200 хиляди ракети и снаряди.

Други от Анализи

Уви, пълният Шенген за нас ще си остане неизпълнено очакване

Въведеният контрол по границите от страна на Германия към Полша, Чехия, Швейцария, Дания, Белгия, Люксембург означава провал на споразумението, сключено преди почти 40 години Ще станем ли пълноправен

Защо толкова мразят точно нас в Скопие?

А има изключително прост начин да се реши проблемът с общото минало  Вместо като най-близки народи да имаме най-близки отношения, България и Северна Македония имат най-лошите отношения в сравнение с

Коментар на седмицата №1: Македонско знаме ли? Какво прави българският трибагреник на флага на охридските въстаници?

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 1 с над 64 000 прочитания. Историците от прословутата скопска историческа школа явно са забравили

Коментар на седмицата №2: Ако не гласуваш - затвор, без заплата и идиоти в парламента

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 2 с над 37 000 прочитания 6,6 млн. българи са в избирателните списъци

Коментар на седмицата №3: По-бързо в пенсия? Едва ли – 3 неща пречат

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с над 27 000 прочитания. И 20 000 лв. на месец да е, българинът няма да харчи ларж – защо На трудовия фронт у нас

>