Човек на висок пост в културното министерство - забъркан в схемата с Левон Манукян?

01.10.2024 16:54 Никола Михайлов
Петко Писков на влизане в залата на Окръжния съд, където беше определена мярката му за неотклонение.
Прокурорът Галин Гавраилов определи Писков като "мозъка на операцията".
Адвокат Славейко Серафимов
Съдия Миглена Маркова остави Писков зад решетките.

Петко Писков е категоричен, че само е написал софтуер, използан от театъра в Разград, съдът го остави зад решетките

Според прокурора Галин Гавраилов той е "мозъкът на операцията"

Лице от Министерството на културата, работещо на по-висока позиция от директора на Разградския театър Левон Манукян, може да се окаже замесено в схемата с фиктивни назначения. Това стана ясно по време на заседанието за определяне на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков от пазарджишкото село Ивайлово, обвинен за помагач на диригента.

Както "24 часа" вече писа, диригентът Левон Манукян беше обвинен в източване на държавния бюджет и пуснат под гаранция в размер на 50 000 лв. Като негови помагачи са привлечени към наказателна отговорност Атанас Георгиев, Борис Чилов и Петко Писков. Директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград назначил през септември 41 псевдослужители, които получили около 25 000 лв. възнаграждения. Това се случило през фирмата на Писков и така били източени 937 889 лева.

По думите на прокурора Галин Гавраилов, в обясненията си Манукян е казал, че Писков му е посочен като лице, което се занимава с подобна дейност в театъра в Смолян, от човек, работещ в Министерството на културата, на среща в софийски хотел. В родопската трупа схемата продължавала от по-дълго време. Тъй като обаче това може да е защитна теза на Левон Манукян, не може на база на тези думи прокуратурата да повдигне обвинение. Затова и Гавраилов отказа да назове името.

Според прокурора фиктивните назначения не са 41, а над 60, но все още се събират доказателства за останалите. Той обясни, че голяма част от счетоводните документи на Разградския театър са минавали през фирмата на Писков, а по същия начин дружеството обслужвало и Смолянския. "Той е този, който борави с информацията, най-вече за лицата, по отношение на които се сключват фиктивни трудови договори", каза прокурорът. По думите му Петко Писков е мозъкът, а Атанас Георгиев - мускулите на операцията. "Над него определено стои още някой и името най-вероятно е посочено в обясненията на Манукян", заяви още Гавраилов, без отново да посочи за кого става въпрос.

Прокурорът уточни, че с напредването на разследването не е изключено Писков да стане от помагач в подбудител. Той описа схемата като добре измислена и елементарна за изпълнение. "На практика е конструирана по начин, по който изключително простичко, но брутално се източва държавният бюджет", каза Галин Гавраилов. Някои от фиктивните служители сами започнали да връщат парите в прокуратурата. Наетите нямат общо със сферата на културата, барманка например донесла 30 000 лв. Сред останалите има общи работници, строители и безработни.

Адвокатът на Петко Писков Славейко Серафимов категорично отрече връзка на клиента си с каквато и да било престъпна схема. По думите му той е програмист, който създал софтуер за генериране на документи и не може да контролира какво прави театърът. "Всеки един, който борави с този софтуер, има юзърнейм и парола. Какви документи ще генерира, това си е негов проблем", заяви защитникът. По договор Писков бил задължен да помага на клиентите си с проблеми и според адвоката му прокурорът имал предвид това, като казал, че мъжът е съдействал на Левон Манукян. "По всяко време ползвателят може да се обажда на него и да го пита относно работата на продукта. Прокуратурата визира точно тези разяснения", заяви Серафимов. По думите му само двама от свидетелите, изключвайки директора на Разградския театър, са споменали в обясненията си името на Писков, но никой от тях не казал, че е извършил престъпление. Защитникът определи част от казаното от Гавраилов като "фикция", а от Манукян - единствено като защитна теза.

Самият Петко Писков също обясни, че казаното от прокурора не било истина. Той призна, че е направил въпросния софтуер, с който работят и други бюджетни институции като Регионално управление на образованието и училища, но по думите му не може да се твърди, че е създаден, за да се извършват престъпления с него. "Това е все едно производител да направи нож, някой да извърши престъпление с него и да обвинят производителя", каза обвиняемият пред съда. Писков също добави, че данните на клиентите не са в неговите ръце и дори при прекратяване на договора, всичко би се върнало на театъра. Адвокатът му поясни, че всички плащания в случая имат тройна верификация - потвърждения от три различни места. "Те се нареждат от министерството, след като бъдат поискани от директора и подписани от счетоводителите", каза той.

В последната си дума Писков поиска по-лека мярка, защото според него не е извършил престъпление. Съдия Миглена Маркова обаче го остави зад решетките, тъй като според нея има достатъчно доказателства за вината му. "Укоримо в случая е, че става въпрос за разходване на средства от държавния бюджет, и то от Министерството на културата, което е с най-ниския от всички", каза тя.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 3-дневен срок.

Други от От Пловдив

Ето го третия от помагачите на диригента Манукян, обвинени в източване на близо милион от театъра в Разград

Петко Писков, третият от помагачите, задържан за източване на средства от Министерството на културата чрез фиктивни назначения в Разградския театър, беше доведен под конвой в Пловдивския окръжен съд

Окръжният съд в Пловдив пак връща в ареста Георги, обвинен по делото "Дебора"

Пловдивският окръжен съд за пореден път отмени определение на Районния, с което подсъдимият по делото на Дебора Михайлова Георги Георгиев беше пуснат под домашен арест

Директорът на театъра в Разград - пуснат срещу гаранция от 50 хил. лв. от прокуратурата в Пловдив

От Родопския драматичен театър в Смолян е иззета документация за подобни фиктивни назначения Директорът на театъра в Разград Левон Манукян, арестуван край Пловдив преди дни

Тошо Куката с нови обвинения към вързаното като куче момче – било проиграло на хазарт 160 хил. лева

Две нови обвинения към разхождания като куче в пловдивски мол Денислав Делчев отправи инфлуенсърът Тодор Чалъков, известен катоТошо Куката. Според него младежът играел хазарт и пръснал 160 хил. лв

Задържаха шефа на театъра в Разград, обвинен в източване на бюджета с фиктивни назначения (Обновена)

През август разходите за заплати в трупата били 150 000 лв., през септември взели на работа нови 60 души и фондът набъбнал до 1,7 млн. лв.  Директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център

>