Илияна Йотова: Добър лекар може да бъде само добрият човек

01.10.2024 14:16
Вицепрезидентът Илияна Йотова

"Ще бъдете изправени през различни избори, но никога не забравяйте, че добър лекар може да бъде само добрият човек." Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си към дипломиращите се лекари по дентална медицина от Медицински университет – София, предаде БТА. Ден като днешния ще помним винаги – вие, които завършвате, преподавателите и родителите, защото това е ден, който вече и неотменима част от биографията ви, допълни тя. Пътя в живота си поема поредният випуск млади хора, отдадени на хуманна професия, възпитаници на най-добрата школа по медицина. Днес желаещите да учат в Медицински университет - София се разпростират извън пределите на страната ни, искат да имат диплома от Медицинския университет в София, защото знаят, че това е знак за качество, допълни тя. Да си дентален лекар означава безсънни нощ, пропуснати срещи, тежки изпити и отговор на въпроса дали се справям, мога ли да дам най-доброто от себе си на пациентите, ще прочета ли в очите им тяхното удовлетворение, каза още Йотова.

Огромна гордост е, когато детето, отгледано с толкова любов, едни ден пред неговото име стои доктор, обърна се Йотова към родителите на младите лекари по дентална медицина. Гордейте се със своите деца, каза още тя.

Денталната медицина гради основните си върху дълги години учение и усърден труд на поколения лекари. Не гледайте на професията си само като на занаят, това е изкуство, помнете заръките на преподавателите си, превели ви през трудния път на знанието, призова Йотова.

Университетът учи и на дисциплина, подготвя младия човек за сблъска с реалния свят – конкурентен и не винаги справедлив. Бъдете по-силни от хората, за които ще се грижите, пожела още тя. Сигурна съм, че с вашия труд и постоянство ще доказвате всеки път, че сте истински професионалисти и добри хора. Получаването на дипломата е входен билет за живота ви, ключът, който всеки ще превърти, за да отвори вратата на професионалното си развитие.

Не спирайте да мечтаете, допълни Йотова. Сигурна съм, че вашата мечта е да бъдете най-добрите. Днес, когато полагате своята клетва, помнете, че отваряте нова страница в живота си. Винаги ще ви обединява избора да служите на живота и най-вече ще се борите за здраве, което е най-голямото богатство на човека, добави Йотова.

Випускът тази година е от 209 лекари по дентална медицина, от които 126 са българи. Във випуска има 12 отличници.

Други от От страната и света

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

Кметът на Русе и Българската федерация по волейбол обсъдиха нови проекти и сътрудничество

Кметът на община Русе Пенчо Милков проведе днес работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и заместник-председателя Давид Давидов

Меглена Плугчиева: Трябва редовно правителство - във всички сектори има разпад

Важно да е видим какво ще се получи след изборите и те (полиците - б.р.) са длъжни да формират има редовно правителство, защото държавата във всички сектори има разпад. Примерите са много

>