По-бързо минаваме границата със Сърбия

01.10.2024 14:00
Премиерът Димитър Главчев, министрите на вътрешните работи Атанас Илков и на регионалното развитие Виолета Коритарова, директорът на Агенция „Митници" Георги Димов, шефът на Гранична полиция Антон Златанов и изпълнителният директор на НАП откриха реконструирания граничен пункт.

Завърши реконструкцията на ГКПП Калотина

Преминаването на границата със Сърбия значително след реконструкцията на ГКПП Калотина. Премиерът Димитър Главчев откри ремонтираният граничен пункт във вторник.

"Трафикът за последните пет години се е увеличил неимоверно, на някои пунктове с повече със 100%. Пунктовете трябва да се разглеждат в цялост, за да се осигури безпроблемното преминаване на хора и стоки. Инфраструктурата е проектирана за 2,5 млн. товарни автомобила, но през 2023 г са преминали 4,5 млн.", заяви Главчев.

И допълни, че се предвижда реконструкция и на други пунктове като Малко Търново и Капитан Андреево. България е така географски разположена, че е врата между Азия и Европа, а през територията й преминават пет трансевропейски коридора.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов уточни, че се разработва цялостна концепция за развитието на граничните пунктове. В момента се прави ремонт на Станке Лисичково, очаква се да започне и на Златарево. Ще се реконструират и пунктовете по границата с Турция.

След като всички планирани проекти бъдат изпълнени, ще се обезпечи нормалният трафик за 30 години и ще се запази възможността за осъществяване на контрол от всички гранични служби, тъй като страната ни има ангажимент не само към сигурността на страната, но и на Европейския съюз, допълни Димов.

Реконструкцията на ГКПП "Калотина" на стойност 63,8 млн. лв. бе извършена на два етапа в периода 2018-2024 г.  Това е първият толкова мащабен ремонт на пункта за последните 30 години. Направена е оптимизация за съществуващите ленти за товарен трафик, увеличена е бройката им от 2 на 3. Вече има три напълно нови ленти с везни за проверка на товарни автомобили и навеси за физически и документален контрол.

По-бързото преминаване на леките коли става чрез увеличения брой на лентите за проверка от 8 на 12 на влизащите у нас и от 6 на 11 на излизащите. Има възможност за увеличаване до 15 в посока чрез използване на част от изградените трасета за реверсивни. Има и по една лента с терминали за проверка на пътници от автобуси, навеси над всички ленти, както и зали за проверка на багаж и халета за леки автомобили.

Подменена е подземната и надземната инфраструктура, сложена е напълно нова настилка, построени са нови сгради за Гранична полиция и връзка с магистрала „Европа".

През 2023 г. трафикът на камиони през ГКПП Калотина се е увеличил с 27,3% повече спрямо 2019 година. За последните 12 месеца броят на излизащите камиони от България е по-голям с 40%.

Други от От страната и света

Коледният базар в Русе ще радва своите посетители с нови визия

Традиционният коледен базар на Община Русе тази година ще бъде с нова визия. От 30 ноември до 8 януари на пл. „Свобода" ще бъдат разположени нови 22 дървени павилиона, закупени от Община Русе

Кристалина Георгиева: МВФ ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни

Международният валутен фонд ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни. Това каза за БНТ управляващият изпълнителен директор на МВФ Кристалина Георгиева

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

>