Съдийската колегия обсъжда дали да открие процедура за избор на шеф на ВАС

01.10.2024 14:01

Съдийската колегия обсъжда дали да открие процедурата за избор на шеф на ВАС. 

Според Атанаска Дишева този състав на Съдийската колегия и ВСС като цяло "не разполага с материалната компетентност да проведем избор за председател на ВАС. Тя припомни, че подобно мнение застъпва и по отношение на главния прокурор. Аргументите и против са изтеклия мандат и че състава на ВСС към датата на избора ще бъдат 20 души.

Тя отново постави въпроса, че трябва да открият процедура за избор на членове на ВСС. Вместо да провеждаме процедура за избор на председател на ВАС, първо да организираме изработването на система за електронно гласуване и да проведем избора на членове от професионалната квота.
Ние нямаме право да бездействаме, обяви Дишева.
Според нея ситуацията е неразрешима и изключително сложна - освен, че няма титулярен главен прокурор, на 22 ноември вече няма да има и председател на ВАС, не може да открием и процедура и за двама нови членове. Съдийската колегия е с намален състав от двама членове.

Според Вероника Имова "моралът е въплътен в закона" и затова трябвало да си влязат в правомощията и да открият процедура за избор на шеф на ВАС.

Дишева опонира, че може да се отправи питане до Конституционния съд, който да им даде тълкуване дали органът с изтекъл мандат може да направи изборите.

Други от От страната и света

Коледният базар в Русе ще радва своите посетители с нови визия

Традиционният коледен базар на Община Русе тази година ще бъде с нова визия. От 30 ноември до 8 януари на пл. „Свобода" ще бъдат разположени нови 22 дървени павилиона, закупени от Община Русе

Кристалина Георгиева: МВФ ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни

Международният валутен фонд ще подпомогне засегнатите от конфликта в Близкия изток страни. Това каза за БНТ управляващият изпълнителен директор на МВФ Кристалина Георгиева

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

>