Премиерът Главчев: Нашите ГКПП са проектирани за 2,5 млн. автомобила, а вече са 4,5 млн. на година

01.10.2024 13:13
Откриха реконструирания пункт "Калотина".СНИМКА: Агенция "Митници"

"Трафикът през нашите гранично-пропускателни пунктове (ГКПП) се е увеличил неимоверно. Всички гранични пунктове у нас са проектирани да поемат трафик от 2.5 милиона превозни средства, а през 2023 г. са преминали 4.5 милиона с тенденция през 2029 г. да са 10 милиона превозни средства", коментира премиерът Димитър Главчев при откриването на реконструирания пункт ГКПП "Калотина", предаде БТА. На церемонията присъстваха още служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и директорът на Агенция „Митници" Георги Димов. Премиерът подчерта, че служебното правителство взима мерки в тази посока.

"Присъстваме на много приятно събитие – откриването на цялостната реконструкция на ГКПП "Калотина", допълни премиерът. Според него така би трябвало да изглеждат и останалите наши гранични пунктове.

Преди 2-3 месеца започнахме с "Малко Търново", имахме среща с турските колеги и още тогава обявихме, че "Малко Търново", "Капитан Андреево" и всички пунктове се предвижда да бъдат реконструирани, като процесът започна през 2018 г., припомни министър-председателят. Има много и приятни, и неприятни моменти в работата на нашето служебно правителство. И активи, и пасиви, които трябва да поемем, тук завършваме част от активите, добави той.

Димитър Главчев отбеляза, че географски България е врата между Азия и Европа, а трафикът, който преминава през ГКПП-тата се е увеличил неимоверно. Само за този пункт, който не е от най-големите, за последните 5 години се е увеличил с 40%, има и с над 100% - "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово", посочи той.

Разглеждаме всички пунктове в цялост, за да се осигурява нормалното движение на хора и стоки, подчерта служебният министър-председател. И посочи, че сградата на този пункт е построена през 70-те години на миналия век и това е първият ремонт от 30 години насам в такъв размер.

БТА припомня, че реконструкцията на ГКПП "Калотина" бе извършена на два етапа в периода 2018 - 2024 г. При изпълнението са обновени и увеличени трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта.

Готова е цялостна стратегия, концепция, за развитие на ГКПП-тата, предстои да бъде обсъдена и въведена в ход, посочи директорът на Агенция „Митници" Георги Димов. По думите му след като приключат съгласувателните процедури и Министерският съвет възложи на Агенция „Митници", то има готовност в срок между 18 и 24 месеца да бъде направена реконструкция на пунктовете "Малко Търново", „Лесово" и Капитан Андреево". В момента сме в цялостна реконструкция на ГКПП „Станке Лисичково" с Република Северна Македония, ще стартира такава и на „Златарево", обясни Димов. По думите му е създадена организация за всички външни ГКПП-та на България в рамките на следващите 24 месеца да бъдат във вида, в който "Калотина" е сега. Предвиждаме и изграждане на „Капитан Андреево-Север", добави директорът на митниците.

Идеята е следващите 15 до 30 години да бъде осигурено безпроблемно обслужване на преминаващите през наша територия превозни средства. Агенция „Митници", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) , ГД "Гранична полиция", Националната агенция за приходите (НАП) ще продължат да изпълняват своите контролни дейности, а няма да са обслужващи структури за целите на бизнеса, увери Георги Димов. Ще дадем възможност за предвидимост и комфорт, контролът ще е строг, подчерта той.

Други от От страната и света

Бюджетният дефицит в края на септември расте с над 1,11 млрд. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец септември 2024 г. се очаква да бъде отрицателно в размер на 2,8 млрд. лв. (1,4 на сто от прогнозния БВП)

Сметната палата: Българките раждат или много млади или след 30-те си години

Тревожно висока е детската смъртност в първите 6 дни, у нас тестват бебета преди да се родят само за 3 тежки болести, в Германия – за 19, в Италия за 49 Здравното министерство да разработи стратегия

ЦИК откри обществена поръчка за изработката на бюлетините и ролките за машина

Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура по възлагане на обществена поръчка за изработката и транспорта на хартиените бюлетини и ролките за машина за предстоящия парламентарен вот на 27

Кметът на Русе и Българската федерация по волейбол обсъдиха нови проекти и сътрудничество

Кметът на община Русе Пенчо Милков проведе днес работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и заместник-председателя Давид Давидов

Меглена Плугчиева: Трябва редовно правителство - във всички сектори има разпад

Важно да е видим какво ще се получи след изборите и те (полиците - б.р.) са длъжни да формират има редовно правителство, защото държавата във всички сектори има разпад. Примерите са много

>