Съдът в Пловдив решава дали да задържи още един, обвинен за помагач на диригента Левон Манукян

01.10.2024 13:20 24 часа Пловдив онлайн
Диригентът Левон Манукян

Имал фирма, която предоставяла услуги на театрите в Разград и Смолян

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков, привлечен като обвиняем за това, че през септември е улеснил директора на театъра в Разград Левон Манукян да присвои 937 889 лева. Заседанието е насрочено за 15 ч. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, съобщиха от държавното обвинение.  

Към наказателна отговорност по делото е привлечен и самият Манукян, за длъжностно присвояване. Обвинения са повдигнати на 34-годишния Борис Чилов и Атанас Георгиев, на 32 г. Същите са привлечени като обвиняеми за пране на пари - за това, че на 26 септември в Пловдив, след предварително сговаряне помежду си, са получили и държали пари на стойност 147 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление. За това законът предвижда от свобода от 1 до 8 години затвор и глоба в размер от 5000 до 20 000 лева.

Четиримата обвиняеми са задържани първоначално с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. Вчера Окръжният съд остави Георгиев в ареста, а Чилов е освободен под гаранция в размер на 3000 лв. Манукян пък излиза на свобода срещу баснословните 50 000 лв., които трябва да внесе до 10 дни. Последните двама имат и забрана да напускат страната без разрешение на прокурор. 

В хода на разследването е установено, че в театъра в Разград в началото на септември са били назначени поне 41 души, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, сред които Атанас Георгиев, който от своя страна ги е предоставял на Петко Писков. В средата на месеца негово дружество е сключило договор с Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград за предоставяне на услуги, включително труд и работна заплата, изготвяне на документи и др. Същата фирма е предоставяла сходни услуги на Родопския драматичен театър в Смолян.

На установените 41 човека са изготвени трудови договори с разградския театър, като те нямат отношение към дейността на му или каквито и да било дейности в областта на изкуството. Касае се за хора, част от които работят в строителството, други - в общественото хранене, трети са безработни.

В средата на септември от Театрално-музикалния и филхармоничен център, чийто директор е бил Левон Манукян, е подадена заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 служители на театъра. В рамките на 3 дни - от 17 до 19 септември, на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лева на човек или общо 937 889 лева.

Престъпната схема е включвала, след като парите пристигнат, те да бъдат теглени или от титулярите, или от Георгиев. В хода на разследването е установено, че част от хората са предали картите си на Атанас Георгиев, други пък са му носели лично изтеглените суми.

На 26 септември двама от новоназначените служители на театъра се уговорили с Борис Чилов и Атанас Георгиев да се видят на бензиностанция до Пловдив, за да им предадат парите, дошли по техните сметки. На мястото на срещата обаче двамата били задържани от служители на областната дирекция на МВР.

По случая е започнало разследване от отдел "Икономическа полиция". Извършено е било претърсване на лекия автомобил на Атанас Георгиев, както и личен обиск на същия. Открити са и иззети множество предмети от значение по делото, включително списъци с назначени в театъра в Разград, както и други, назначени в Смолян. Иззети са и множество банкови карти на нови служители, с които той е боравил, както и голяма сума пари - около 125 000 лева. Установено е, че самият Георгиев е бил назначен фиктивно на работа в театъра в Смолян.

На следващия ден разследващите са извършили претърсвания в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград и в Родопския драматичен театър, иззели са счетоводни документи и множество компютърни системи. Извършено е претърсване и на адреса в Смолян, посочен като място на управление на дружеството на обвиняемия Петко Писков, обслужващо театрите. На същата дата той и Левон Манукян са били задържани и са им повдигнати обвинения.  

И към момента се извършват активни процесуално-следствени действия по случая.

Други от Регион

Царов, крадецът на микрофони от училище в Раковски, влиза в затвора за 1,5 г.

Много пъти е лежал за кражби и наркотици, изгонил дори майка си, разказа директорът на гимназията "Петър Парчевич" Краде наред и нищо не връща. Така описват в Раковски 37-годишния Петър Царов

Обраха златни накити от дома на световния шампион Серафим Тодоров в Пазарджик

Крадци са проникнали в дома на трикратния световен и европейски шампион по бокс Серафим Тодоров на ул."Рила" в Пазарджик и са изнесли златни накити. Това потвърдиха от полицията в областния град

Маршрутките по линия №5 ще пътуват по-често от Пловдив до Труд в пиковите часове

Обособяват 2 нови спирки за междуселищните автобуси в града Маршрутките по линия №5 ще пътуват по-често между Пловдив и с. Труд в пиковите часове сутрин и вечер

Адвокатът на краваря от Карлово, хванат с америций: Признал е за цялата престъпна схема

Въпреки твърдяното влошено здравословно състояние, Апелативният съд в Пловдив остави тримата в ареста Той има постоянен адрес, граничещ с Районното управление в Карлово

И 5 г. след смъртта на младеж от Асеновград заради удар пред дискотека делото не стартира

Съдът откри противоречия в обвинителния акт и го върна за преработка 18-годишният Георги Кукувейков е ударен преди дискотека в Пловдив на 1 ноември 2019 г

>