С амулети и мачете камерунски фермери пазят реколтата си от какао

01.10.2024 12:03
Какао

Повишаването на цените на какаото, предизвикано от спада на световното производство, доведе до увеличаване на кражбите от фермите в Камерун, което принуди фермерите да прибегнат до въоръжени с мачете пазачи и амулети в опит да спрат крадците, пише Ройтерс, позовавайки се на местни фермери и власти.

Ръстът на цените в Камерун, дължащ се на неблагоприятните метеорологични условия и болестите по растенията, засегнали най-големите производители Кот д'Ивоар и Гана, е привлякъл крадци в какаовите ферми, предаде БТА.

Докато фермерите в Кот д'Ивоар и Гана продават зърната си на фиксирана цена, регулирана от властите, в Камерун пазарът е либерализиран, така че производителите получават по-висока пазарна цена, опирайки се на световните цени.

Данни от Националния съвет за какао и кафе, който е регулатор на какаото в Камерун, показват, че цените понякога са се утроявали спрямо минималната цена от 1500 централноафрикански франка (2,56 долара) за килограм от началото на сезон 2023/24.

Това е превърнало какаото в доходоносна цел за крадците, предизвиквайки безпокойство сред фермерите в производствените области на културата в страната.

За да се справят с проблема, някои фермерски общности са сформирали групи, въоръжени със свирки, светлоотразителни жилетки, лъкове и стрели, мачете и копия, за да пазят и изпращат сигнали.

Репортер на Ройтерс е видял някои фермери в друга общност да прибягват до неортодоксални методи за защита на реколтата си, включително поставяне на амулети във фермите си, с надеждата, че те ще хванат в капан крадците или ще им направят магия, ако посмеят да откраднат какаото.

Нарастването на кражбите е довело до насилие.

Двама производители на какао са били убити, а продукцията им е била открадната от служители на фермата им миналия сезон, по думите на висш полицейски служител в град Нтуи.

В отговор на ескалиращите кражби фермерите, местните власти и купувачите прилагат мерки за обезопасяване на реколтата и веригите за доставки, включително отказ да купуват какао от нерегистрирани фермери или деца.

Административните власти в някои райони са забранили продажбата на неизсушено какао, ход, който Мариет Емболо, обработваща 14 хектара в района, се надява да бъде разширен в цялата страна.

Други от От страната и света

Вкараха холандец в психиатрията след като нападна жени и дете в Морската градина на Варна

27-годишен мъж е арестуван, след като нападна две жени и дете в Морската градина през почивните дни, съобщават от пресслужбата на апелативната прокуратура във Варна

Близо 100 кадети от НВУ тренират как да оцеляват в дивата природа (Снимки)

Близо 100 кадети от Професионалния сержантски колеж на Национален военен университет "Васил Левски" се учат да оцеляват в дивата природа. Това съобщиха от Министерството на отбраната на официалната

Водата в София поскъпва до 3,52 лв. за кубик

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Съобразно одобрените разчети на дружеството

13 художници и 18 скулптори се събраха на традиционен пленер в Раювци

За седма година в периода от 15 до 28 септември в китното село Раювци до Елена се проведе пленер по живопис и скулптура. В него се включиха 31 участници – 13 художници и 18 скулптори

Министерството на културата включва в своя календар Деня на българския всеучилищен химн

След проведена кореспонденция от страна на Община Русе, Министерството на културата ще включи в своя събитиен календар националното отбелязване на Деня на българския всеучилищен химн - 15 април

>