Адвокатът на краваря от Карлово, хванат с америций: Признал е за цялата престъпна схема

01.10.2024 11:59 Никола Михайлов
Васко Асенов, Боян Зеленков и Георги Кулов (от ляво надясно) на влизане в съдебната зала.

Въпреки твърдяното влошено здравословно състояние, Апелативният съд в Пловдив остави тримата в ареста

Той има постоянен адрес, граничещ с Районното управление в Карлово. Разказал е за цялата престъпна схема, за начина на придобиване на плочките америций. Тоест е съдействал изцяло на разследването. 

Това заяви пред Апелативния съд в Пловдив адвокат Гънчо Гънчев, защитаващ 61-годишния Георги Кулов от Карлово - един от тримата, хванати с радиоактивния америций в Пловдивско. Днес той, заедно с Боян Зеленков и Васко Асенов направиха неуспешен опит да излязат от ареста. 

Както "24 часа" писа, групата беше задържана на 19 и 20 октомври след акция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Разследващите установиха у тях 81 плочки от източника на йонизиращо лъчение, а на 22-и Окръжният съд определи за тях най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тогава стана ясно, че са се сдобили с веществото от техен приятел от Сопот, съден през 2009 г. за притежание на америций. Мъжът е починал през 2018 г. 

От Апелативния съд прокурор Божидара Попова поиска да бъде потвърдена мярката. По думите ѝ от направените измервания било ясно, че държането на плочките е създало опасност за близките на тримата мъже, които са живели в близост до радиоактивното вещество. В писмо РЗИ предложило да се изследват и те, за да е сигурно, че не са пострадали. Тя отхвърли и твърдението, че Зеленков, Кулов и Асенов не са знаели какво държат у себе си, тъй като всеки от тях е взел мерки плочките да са поне на някакво разстояние от хората в дома. 

Защитата и на тримата обвинени твърди, че те са с влошено здравословно състояние. Затова прокуратурата е поискала да бъдат прегледани и резултатите показали, че няма опасност да пребивават в следствения арест. 

Според адвоката на Боян Зеленков Иван Петров обаче той е с уголемена херния, която е пред спукване и може да доведе до смърт. Имал и други проблеми, за които нямало да получи адекватно лечение зад решетките. По тази причина защитникът поиска домашен арест. Адвокатът на Васко Асенов Славчо Харалампиев също настоя за по-лека мярка заради здравословното състояние на клиента му. “Считам, че е несериозен мотивът за задържането, че той не бил намерен по адреса по лична карта, а на работното му място в работно време”, каза още той. 

Адвокат Гънчев заяви, че Кулов отглежда 279 животни и би организирал много по-лесно грижите за тях, ако излезе под домашен арест с гривна на крака. “Във всеки един момент той може да бъде проверяван от полицейски служители, без да им коства нищо, понеже говорим за десетина метра от Районното управление до дома му”, каза той. 

След съвещание обаче Апелативният съд остави групата зад решетките. Съставът посочи, че защитниците трябва да направят искане до прокурора за назначаване на експертизи, които да покажат какво точно е здравословното им състояние и ако тогава се наложи, да бъдат пуснати на свобода. 

Други от Регион

Съдът в Пловдив решава дали да задържи още един, обвинен за помагач на диригента Левон Манукян

Имал фирма, която предоставяла услуги на театрите в Разград и Смолян Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение на 40-годишния Петко Писков

Обраха златни накити от дома на световния шампион Серафим Тодоров в Пазарджик

Крадци са проникнали в дома на трикратния световен и европейски шампион по бокс Серафим Тодоров на ул."Рила" в Пазарджик и са изнесли златни накити. Това потвърдиха от полицията в областния град

Маршрутките по линия №5 ще пътуват по-често от Пловдив до Труд в пиковите часове

Обособяват 2 нови спирки за междуселищните автобуси в града Маршрутките по линия №5 ще пътуват по-често между Пловдив и с. Труд в пиковите часове сутрин и вечер

И 5 г. след смъртта на младеж от Асеновград заради удар пред дискотека делото не стартира

Съдът откри противоречия в обвинителния акт и го върна за преработка 18-годишният Георги Кукувейков е ударен преди дискотека в Пловдив на 1 ноември 2019 г

Слагат разделителни колчета по пътя за Маказа да озаптят бясното препускане и изпреварване

Те ще са в два участъка между Черноочене и Кърджали, миналата седмица има 1680 клипа за превишена скорост в областта Разделителни колчета ще бъдат поставени в участъци по главния път за Граничния

>