Спорт, изкуства и езици извън училище – поне една минимална работна заплата

01.10.2024 11:20
Примабалерината Красимира Колдамова със свои ученички
Сцена от спектакъла “Отнася се до всички” от Дана Сидерос, постановка на Александър Беровски по проект на Национален фонд “Култура”. Участват ученици от младежка театрална формация “Студията”.
Възпитаници на Националния дворец на децата
Волейболът е сред любимите спортове на учениците.

Театър, балет, китара търсени. Актуални са японски език, работа с микрофон

Поне една минимална заплата (933 лв. в момента) трябва да задели едно семейство, за да осигури извънкласните занимания на детето си. Школи, кръжоци, частни уроци, тренировки по различни видове спорт - всички тези занимания са важни за развитието на учениците, но са и сериозен разход, показа проверка на “24 часа”.

Основното перо са

частните уроци

Най-амбициозните родители започват с такива още от детската градина, като в допълнителните занимания се набляга на логическите игри за развитие на въображението и трениране на паметта и задържане на вниманието, за трениране на фината моторика. Все по-често търсена е работата с логопеди, а един час при такъв специалист започва от 40-45 лв. нагоре.

Най-голям е обаче интересът към уроците по български език и математика за изпитите след 7-и клас, които в днешно време започват две години по-рано - от началото на 6-и клас. В края на миналата учебна година в София уроците варираха между 30 и 50 лева според предмета, учителя и славата му колко добре подготвя за матурите. Цената е за астрономически час и половина, или два учебни часа. Според Янка Такева, лидер на Синдиката на българските учители, обаче от 15 септември вече има скок с 20% и един урок не пада под 60 лв.

Цените на частните уроци в Пловдив варират между 15 и 50 лв. на час. По-ниски са тарифите за български език и математика, когато става дума за помощ при усвояване на материала в училище. В такива случаи най-ниската тарифа е 30 лв. за 90 минути. Ако обаче подготовката е за външно оценяване, цената става 40 лв. за два учебни часа. Частните уроци по чужди езици са по-скъпи - средно 40 лв. на час.

За да се развиват обаче децата,

не е достатъчно да имат само шестици в бележника

и на изпитите. Някои ги влече музиката, други танцът, трети искат да спортуват, а повечето съчетават по няколко интереса. Тогава ангажиментът се увеличава.

Има фирми, които предлагат на най-малките запознаване с музикалния свят, изграждане на музикално мислене. За целта прилагат игрови методи. Единично занимание по 40 минути струва 35 лв. Месечен абонамент за 4 занимания пък излиза 130 лв.

Урок по класическа китара излиза между 30 и 40 лв. за 55 минути според избрания педагог, 30-35 лв. е този по цигулка. Предлагат се занимания и онлайн.

Примабалерината Красимира Колдамова например води балетното студио, наречено на нeйно име, в столичното читалище “Петър Берон 1926 г.”. Догодина школата ще чества 30-годишнина. “Давам на децата любов към музиката, към танца, към красотата и това радва и мен”, каза за “24 часа” Колдамова. Много нейни ученички вече са известни балерини като Диляна Никифорова и Десислава Стоева. Много от децата после не стават балерини, но

развиват сетива за красота,

за естетика, грижат се за тялото си, танцуват и това им помага в живота, обобщи примабалерината. Цената за учениците към майсторския клас на Колдамова е 160 лв. за 8-9 посещения в месеца.

20% намаление от размера на таксата има за второ дете

Освобождават се от такси децата от семейства с недобро материално положение, както и изявени таланти, обясни шефката на читалището Светла Славеева.

Там има още музикална школа, в която може да се учи пиано, китара, цигулка, саксофон, поп и джаз пеене. Има уроци по английски език, по изобразително изкуство, клас по бижутерия. Има детски и юношески танцов състав и др.

Театрална студия за деца от 7 до 12 г. и от 12-годишни до гимназисти има към читалище “Славянска беседа”. Таксата е 140 лв. на месец. В читалището организират курсове по рисуване.

Може да се учи пиано и китара.

В читалище “Аура” предлагат занимания за деца от 5 до 16 г.

В детската музикална школа (пиано, цигулка, солфеж и пеене) цената е от 100 до 140 лв. месечно според продължителността на часа.

Рисуването и модерен и класически балет са по 90 лв. на месец. Народните танци са 60 лв. на месец. В курса по театрално изкуство са предимно деца от 6 до 12 г. Води го актрисата Снежана Малковска. Цената е 70 лв. на месец. Читалището организира и уроци по английски за ученици от 1-и до 8-и клас. Курсът излиза 600 лв. за учебната година.

Националният дворец на децата, който е звено на МОН, открива юбилейната 75-а учебна година. Предлага занимания в над 50 форми в направления “Науки и технологии”, “Спорт”, “Изкуства”. В полудневна школа “Любознайко” се провеждат занимания за деца от 3 до 6 г. Разкриват японски език и култура, йога клуб, работа с микрофон. Месечните суми са между 1 и 80 лв., като има отстъпки за посещаващи повече от една форма, за второ дете, за деца на самотни родители.

В Пловдив при извънучилищни занимания като танцови и музикални школи се предлагат месечни карти за 8 урока за 80 лв. Има и тарифа за отделно посещение - 12 лв.

“Дъщеря ми е на 11 г., дотук е ходила на балет, баскетбол и пеене, от първите две се отказа и сега иска да ходи на латино танци, но ще плащам на час, макар че е по-скъпо. Не искам месечна карта заради риска пак да реши, че това не е нейното”, обясни Дарина Георгиева. Средната цена на индивидуалното обучение по пеене е 25 лв. на час, по-скъпо е рисуването - минимум 35 лв.

В общински детски комплекс във Варна има десетки възможности за извънкласна дейност, при това безплатно. Тук годишно идват 2500 деца от 5 до 18 г., разпределени в 30 школи по наука, изкуство и спорт. Час рисуване в частна школа в група струва 30 лв., по толкова са и часовете по чужд език и математика.

600 лв. е тримесечна такса в езикова школа.

Балетните занимания са 80 лв. месечно за две посещения общо два часа и половина. 60-минутен урок по пиано върви между 30 и 40 лв., индивидуалните уроци с музикален педагог - 40-60 лв.

Частни уроци по език в Търново излизат не по-малко от 120 лв. на месец. Учебен час по математика на частно върви от 25 до 50 лв. От началото на тази година по-високи такси плащат и талантливи великотърновчета в школите в младежкия дом. 80 лв. без ДДС са 8 часа индивидуална работа и теория в музикална школа например, но от местната управа са предвидили облекчения под формата на стипендии за талантливи деца. Обучението си не плащат деца, чиито родители са с минимални доходи, както и такива, отличени с първо, второ или трето място в конкурси.

Тренировките в училище - доста по-евтино. Колко струват?

Два са начините да спортуват децата - или като свободноизбираем предмет в училище, или да се запишат в някоя школа. Такива в момента в България са стотици. Като СИП преобладават футбол, плуване, волейбол и тенис, в последните месеци масово навлизат и бойните спортове.

За СИП училищата обявяват конкурси преди началото на учебната година, като там единствено водеща е цената, а не качеството. Колкото по-малко искаш, толкова по-сигурно е участието ти. Ето и някои от цените за различните занимания.

Футбол

При свободноизбираем предмет цената е паднала в София до под 6 лв. Така много от клубовете са се отказали от това да ходят по училищата. Предимството е, че като е СИП, ходиш, когато можеш и искаш. Нищо че треньорът просто идва, хвърля една топка и гледа отстрани.

Ако отидеш в клуб или школа, вече минималната такса е 60 лева. Плюс разходите по екипировката. И плащаш, дори да си контузен или болен. Иначе отпадаш. Големите клубове като “Левски”, ЦСКА, “Славия” и другите грандове от провинцията нямат такси, но децата минават през доста сериозен подбор и не може да се каже, че само попълват свободното си време.

Плуване

Тук разходите дори като свободноизбираем предмет са по-големи, като минимумът е 10 лева. И то ако училището разполага със собствен басейн, което си е екстра в цяла България.

Ако няма такъв, всичко набъбва. Защото трябва да се предвидят наем на басейна, транспорт до него, още един човек, който да наблюдава децата при преобличане, и т.н. Така цената стига до минимум 20 лева.

Разбира се, ако става въпрос за клуб, вече разходът е над 80 лева на месец.

Художествена гимнастика

Всяко малко момиче

мечтае да стане “златно момиче”

Най-голям интерес за спортуване от най-ранна възраст сред момиченцата има към този спорт. А с всеки успех на каките от националния отбор напливът става все по-голям. Родителите най-често записват дъщерите си на около 5 г., но има и по-нетърпеливи, искащи детето им да тръгне по стъпките на “златните каки” дори още по-рано. В страната най-често таксата за месечни тренировки е около 100 лева. В София също може да запишете детето си да тренира художествена гимнастика за 100 лв. на месец - в най-ранните, подготвителни групи, които тренират по два-три пъти седмично. Цената зависи и от интензитета на заниманията, и от нивото на клуба и треньорите. За дете с всекидневни тренировки в столицата се плаща такса между 150 и 250 лв. месечно.

Волейбол

Най-успешният отборен спорт за България - волейболът, логично също е предпочитана опция за децата. Счита се, че те може да започнат да тренират от и след 10-годишна възраст. В София цената за един месец тренировки във волейболен клуб е около 100-120 лв. На места в страната месечните занимания са по 50 лв., а има и клубове, които приемат момчета и момичета безплатно.

Тенис

Желаещите да играят тенис са постоянна величина и почти всички клубове в България приемат деца. При различни условия.

Да вземем за пример Националния тенис център - на прекрасно място в София (преди преименуването кортовете в парка край зала “София” и близо до парк-хотел “Москва” бяха на клуб “Академик”).

Всеки може да запише детето си в някоя от съответните групи, като часовете за тренировки се съобразяват с графика в училище на момчетата и момичетата. Това се уточнява предварително с родителите, които преценяват кога им е удобно. Заниманията с осигурен от БНТЦ треньор са 2 или 3 пъти в седмицата. Ако часовете за тренировка в група са неудобни, от центъра предлагат вариант за индивидуално занимание на детето, но цената съответно е по-висока.

За един месец при една тренировка седмично в група таксата е 84 лв. и така всъщност се плащат по 21 лв. на час.

Целогодишни тренировки осигуряват и в столичния “Левски”. Записването на кортовете, където през 1911 г. е създаден Българският спортен клуб, може да стане по всяко време. Цената за две занимания седмично с треньор в група е 200 лв. на месец, а за три пъти - 250 лв. Часовете са между 8 и 12 и до 17 ч.

Шахмат

Този спорт открай време е изключително популярен в училищата, особено в тези с математически уклон. Има програми на Министерството на младежта и спорта и на Министерството на образованието и науката, които позволяват създаването на

безплатни шахсекции,

но те са недостатъчни.

Частните клубове са много активни в тази насока, непрекъснато търсят талантливи деца и ги агитират да се записват. В един от въпросните клубове таксата е 90 лв. на месечна база включва 8 учебни часа. По възможност 6 са в събота и неделя, а още два - през седмицата, но е създадена гъвкава схема.

Друг от столичните клубове за деца предлага обучение по шахмат всяка събота от 11 до 12,30 часа, тоест два стандартни учебни часа с възможност за образуване на нови групи и индивидуални уроци по договаряне. Там цените са 100 лева за 4 занятия по два учебни часа, 30 лева за еднократно посещение, а за индивидуален урок - 40 лв. за един астрономически час или 50 лв. за два учебни часа.

Конен спорт

Уроците по езда са два типа.

Само на открито, на пясъчен плац с ограничени размери или направо на разходка сред природата и винаги зависят от метеорологичната обстановка.

Базите на открито често дават ценоразпис по минути и така се започва от 5 минути за 10 лв. и през 5 минути цената скача с 5 лв. Карта за десет урока по езда на открито по 40 минути е 350 лв.

На конна база в близост до София с утвърдена репутация и перфектни условия на външен и на закрит манеж цените са:

35 лв. за единичен урок на корда - на детето може и да не му хареса;

40 лв. за единична самостоятелна езда за 40 минути под наблюдение на треньор - ако детето вече умее да управлява кон;

290 лв. за начинаещи за общо десет пъти в рамките на два месеца по 40 минути;

330 лв. за самостоятелно яздещи деца под постоянния надзор на треньор, по 40 минути.

Други от Просветни

Ректорът на СУ: Не е добра идея държавата да поема всички такси на университетите

Идеята всички такси да бъдат поети от държавата не е добра. Сумите в останалите направления не са толкова високи, те са постижими. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св

Откриват новата академичната година в СУ

Днес, 1 октомври, от 10:00 часа в аулата в Ректората ще бъде официално открита академичната учебна 2024/2025 година на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски"

Как се създават екохрани - обяснява бизнесът

В кампанията на "24 часа" и ОББ за устойчиво бъдеще представители на три големи компании разказват своя опит Производството по устойчив начин на храни

Откриха новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" (Снимки)

Новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" стартира днес с 672 първокурсници в специалност „бакалавър" и 160 в - „магистър", които ще се обучават на български език

Решено от тази година: без диктовка, а с текст за редактиране на изпита в 4-и клас (Обзор)

Учениците ще поправят грешки в думи като луни лачи Няма да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация Диктовката в края на 4-и клас вече ще бъде заменена от задача за

>