Ректорът на СУ: Не е добра идея държавата да поема всички такси на университетите

01.10.2024 08:42
Проф. Георги Вълчев КАДЪР: БНТ

Идеята всички такси да бъдат поети от държавата не е добра. Сумите в останалите направления не са толкова високи, те са постижими. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев в "Денят започва" по БНТ.

"Темата за образованието докосва всеки един от нас. В периоди на кризи то трябва да бъде приоритет. Пожелавам на младите да се радват на младостта си", каза Вълчев.

"Излизаме от период на криза. От последните години българското висше образование уцели правилния път. Не сме го извървяли докрай, но ще продължим", добави той.

"На практика всеки студент може да вземе от университета толкова, колкото пожелае. Съветвам студентите да намират хората, които могат да им отварят врати", посочи още ректорът на СУ.

"В следващите години се надявам да се подобри финансирането. Да има добра материална база, средства вътрешни за университетски проекти. На Софийския университет трябва да се гледа като на локомотива на българското висше образование", посочи проф. Вълчев.

                                                                                                                                                                                        

Други от Просветни

Цоков: В 254 училища учебната година започна с новоизбрани директори

В 254 училища учебната година започна с новоизбрани директори, които успешно преминаха двата етапа на конкурсите, които се проведоха през септември тази година

Цоков стартира проект за подпомагане на детските градини, в които учат деца със СОП

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт" на 2 октомври (сряда) от 9:30 часа в Детска градина №50 в София

Спорт, изкуства и езици извън училище – поне една минимална работна заплата

Театър, балет, китара търсени. Актуални са японски език, работа с микрофон Поне една минимална заплата (933 лв. в момента) трябва да задели едно семейство

Откриват новата академичната година в СУ

Днес, 1 октомври, от 10:00 часа в аулата в Ректората ще бъде официално открита академичната учебна 2024/2025 година на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски"

Как се създават екохрани - обяснява бизнесът

В кампанията на "24 часа" и ОББ за устойчиво бъдеще представители на три големи компании разказват своя опит Производството по устойчив начин на храни

>