София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

01.10.2024 00:15
Правителственият самолет „Еърбъс“ с евакуирани българи от Ливан на борда кацна на летище София Снимка: Велислав Николов

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула"

Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път, ако се отдаде такава възможност и има още желаещи да се приберат у нас.

Приоритетно с първата група в България се върнаха семейства с деца и хора от уязвимите групи. Никой от тях не е пожелал помощ с настаняването тук, казват от Министерството на външните работи. От ведомството обаче остават на разположение да помогнат с това, ако се появят нуждаещи се.

“Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре”, заяви служебният премиер Димитър Главчев след прибирането на първата група българи.

Според Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, работата продължава. “Имахме заявки от около 160 български граждани и техните семейства, малко повече от половината пристигнаха с първия полет. Обработват се и останалите заявки. Ще се насрочи нов полет, в първия момент когато се събере група и пътуването е безопасно. В Ливан живеят около 400 български граждани, но не всички те са заявили желание да бъдат евакуирани", посочи тя.

Същевременно кризата в Близкия изток продължава да се задълбочава. Във вторник лидерът на проиранската групировка “Хамас” в Ливан Фатех Шериф Абу ел Амин беше убит от израелски удар в Южен Ливан. При атаката, която е била насочена срещу дома на Амин, загинаха и съпругата му, и двете им деца.

Израелският военен министър Йоав Галант намекна, че Тел Авив ще предприеме сухопътна офанзива в Ливан. В изявление към израелските войски, разположени в северната част на страната, той посочи: “Ще използваме всичките си възможности, включително и вас”. Галант уточни, че мисията на отбраната е да върне 60 хил. израелци от пограничните райони обратно в домовете им, тъй като те са били евакуирани заради атаки от Бейрут.

В отговор от “Хизбула” обявиха, че много скоро ще имат нов началник, и отправиха предупреждение към Тел Авив, че

досега са използвали малка част от оръжията си,

за да атакуват Израел. Говорител на “Хизбула” отбеляза, визирайки експлодиращите комуникационни устройства на групировката отпреди седмица, че всяка друга организация, подложена на подобна атака, би се сринала, но не и те.

Същевременно говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани се закани на Израел, че страната “няма да остане ненаказана за престъпленията, които е извършила”.

Тел Авив не закъсня с отговор. Във видео премиерът Бенямин Нетаняху се обърна директно към иранския народ, като обвини лидерите в Техеран, че постоянно говорят за защитата на Газа и Ливан, но “всеки ден този режим

потапя нашия регион все по-дълбоко в мрак и война”

Нетаняху предупреди: “Няма място в Близкия изток, до което Израел да не може да достигне, няма място, където да не отидем, за да защитим нашия народ и нашата страна”, и допълни, че режимът в Иран “с всеки изминал момент приближава вас, благородния персийски народ, към бездната”.

Други от От страната и света

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

>