Зимата притесни бизнеса, но засега няма да вдига цените (Графика)

01.10.2024 07:00 Христо Николов
Масовото пазаруване по празниците винаги е карало търговците да оценяват ситуацията оптимистично през зимата.

Само търговците се надяват на оживление за  празниците покрай Коледа и Нова година

Намаляващи поръчки и несигурна икономическа среда, която пречи на бизнеса - това са двете най-често срещащи се оценки на мениджърите на предприятията у нас в септемврийската анкета на НСИ за бизнес климата.

Като цяло оценката

се понижава през септември с 1 процентен пункт

в сравнение с август. Това се дължи главно на промишлеността, където песимизмът е най-силен и оценката на мениджърите на тези предприятия се понижава с 5,2 пункта в сравнение с август.

Трудностите идват най-вече от намаляващите поръчки, което означава, че през зимата активността ще намалее. В същото време недостигът на кадри пречи дори за изпълнението на наличните поръчки и 30,4% от мениджърите на тези фирми са посочили този проблем като най-голям за предприятията им. Но несигурната икономическа среда е най-голямото затруднение, защото е посочено от над половината от анкетираните.

В строителството и в сферата на услугите оплакванията са идентични, но оценките все пак не се понижават в сравнение с предходния месец, а остават на същото равнище.

Във всички сектори без търговията обаче ръководителите на фирмите

са скептични за вдигане на цените

поне за предстоящите три месеца до края на годината.

Единствено в сферата на търговията на дребно прогнозите на мениджърите са цените да се вдигнат леко, като това е свързано с очакванията им за повишение на продажбите. Заради това само в търговията има по-позитивни нагласи и това вдига оценката за бизнес климата в този сектор на икономиката с 4,7 пункта в сравнение с месец по-рано.

Това обаче е сезонно явление и се получава всяка година по това време. Очакванията на търговците са, че за празниците покрай Коледа и Нова година хората ще купуват повече.

На фона на случващото се в икономиката ни през последните 4-5 години обаче сегашният песимизъм изобщо не може да се сравнява с оценките на бизнеса за ситуацията през 2020 г., когато започна пандемията, нито с тези през 2021-2022 г., когато енергийните цени тръгнаха нагоре и повлякоха след себе си всеобща инфлация.

В момента анкетите показват оценка за бизнес климата, която е малко по-ниска, отколкото бе в края на миналата и началото на тази година.

Тази резервираност на бизнеса, особено в промишлеността, е очаквана, тъй като от

повече от година насам производствената активност пада

През 2021 - 2022 г. у нас имаше рекорден ръст на промишлеността, който за известно време дори беше най-високият в ЕС. Тенденцията обаче се обърна през 2023 г. заради икономиката на мотора на ЕС - Германия. Освен че това повлия на оборотите на фирмите, износът ни също намалява и през първата половина на 2024 г. е с 4,7% надолу в сравнение със същия период на 2023 г.

Други от От страната и света

Атанас Илков: Очаква се екстрадицията на Никола Николов-Паскал

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков потвърди, че в Белград е задържан Никола Николов – Паскал. Арестът е благодарение на усилията на колегите от МВР в много добро взаимодействие със

Петролът на ОПЕК поскъпна до 73 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се покачи до 73 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си, предаде БТА

Спасиха млад египетски лешояд край Мадарския конник

Акция за спасяване на млад египетски лешояд край Мадарския конник приключи успешно, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). До екип на организацията е подаден сигнал за лешояд

Жена е с тежки изгаряния след избухване на печка в Своге

Жена е в тежко състояние, след като избухна печка на твърдо гориво, съобщиха от полицията. На 30 септември в Районно управление-Своге е подаден сигнал за приетата в столична болница жена

Ева Майдел стана зам.-председател на Делегацията на ЕП за връзки със САЩ

Ева Майдел, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ, бе избрана за заместник-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки със Съединените щати

>