Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

30.09.2024 22:30
Все повече пенсионери продължават да работят, а през тази година някои от тях така са увеличили пенсията си с почти 300 лв.

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си

Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери, които продължават да работят. Това се твърди в анализ за служебното преизчисление на пенсиите на работещите пенсионери, публикуван в последния бюлетин на Националния осигурителен институт.

Над 350 хил. пенсии на работещи пенсионери бяха преизчислени от 1 април тази година. Вече втора година

преизчислението става служебно,

без да е нужно да се подават заявления и документи за допълнителен стаж и платени за него осигуровки.

297,70 лв. е най-голямото увеличение, което е постигнал работещ пенсионер. Неговата пенсия е била за осигурителен стаж и възраст, но не се уточнява какво е работил, за да постигне това увеличение.

286,57 лв. увеличение пък е успял да постигне пенсионер, който получава инвалидна пенсия за общо заболяване. А при инвалидните пенсии за трудова злополука е постигнато увеличение от 263,03 лв.

Тези рекорди са постигнати при средно увеличение около 14 лв. за трите вида пенсии.

Според анализа на НОИ с най-много са се вдигнали доходите на работещите пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст - 14,82 лв., докато година по-рано увеличението при тях е било 13,55 лв.

С 14,07 лв. средно са преизчислени пенсиите за трудова злополука на хора, които продължават да работят. При тях година по-рано средното увеличение е било 7,99 лв.

С 9,17 лв. пък средно са се вдигнали инвалидните пенсии за общо заболяване вместо 7,29 лв., колкото е било година по-рано.

Над 84 хил. пенсионери са получили увеличение между 1 и 10 лв. на месец

Като причина за това от НОИ изтъкват малкото зачетен допълнителен осигурителен стаж.

А при 103 064 преизчислени пенсии, или близо 30% от всички, няма никакво увеличение на месечния размер. Причината е, че действителният размер на тези пенсии е под минималната и тези хора не са успели да я надхвърлят дори с преизчислението. При 388 работещи пенсионери пък пенсията не е вдигната, защото те са ограничени от тавана от 3400 лв. на месец.

Най-много са пенсионерите, които са продължили да работят между 1 и 12 месеца, след като са се пенсионирали. Над 122 хил. души обаче работят вече между година и пет, след като са излезли в пенсия, посочват от НОИ.

13 833 от преизчислените пенсии обаче са били отпуснати още преди 2000 г. Тоест тези хора

продължават да работят поне 24 години, след като са излезли в пенсия

Най-голяма е групата на работещите пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст, показват данните на осигурителния институт. В нея попадат над 234 хил. преизчислени пенсии. Спрямо предната година увеличението на работещите пенсионери е с около 4 хил. души.

115 745 пък са преизчислените инвалидни пенсии за общо заболяване. Тук има увеличение с близо 5 хил. души. За инвалидните пенсионери за общо заболяване е характерно да продължат да работят и след като получат пенсия от НОИ, тъй като това обикновено са хора на по-млада възраст, които са развили хронична болест и реално могат да продължат да се трудят. Едва 962 са обаче преизчислените пенсии за трудова злополука, като тук броят на работещите пенсионери намалява спрямо предната година с над 30 души.

Най-много работещи пенсионери има в столицата - над 69 хил. души

Следват другите големи градове като Пловдив с над 30 хил. работещи пенсионери, Варна с повече от 21 хил. и Бургас с близо 15 хил.

6 пък са преизчислените пенсии в Турция.

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

>