Достойни заплати за медиците – задача №1 за новия шеф на лекарския съюз (Обзор)

30.09.2024 21:30
Д-р Николай Брънзалов даде първата си пресконференция като шеф на БЛС в понеделник.

Д-р Николай Брънзалов ще работи за по-лесен достъп на младите до специализация

Справедливи и достойни заплати за лекарите и по-лесен достъп до специализация на завършващите медицина - това са двата основни приоритета на д-р Николай Брънзалов - новия председател на Българския лекарски съюз.

Той е личен лекар и един от най-активните борци срещу насилието над медиците. Член е на лигата “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”.

Д-р Брънзалов бе избран за шеф на БЛС в събота на 77-ия редовен отчетно-изборен събор на съюза в Пловдив. През последните два мандата председател бе д-р Иван Маджаров, а в събота двамата доктори си смениха позициите.

Приоритет №1 ще е остойностяването на лекарския труд, започнало преди 2 г., обяви д-р Брънзалов на първата си пресконференция като лидер. Тогава от съюза предложиха нова методика, но тя не получи одобрение от Министерството на здравеопазването.

Предложението им тогава бе минималната заплата на лекарите в болниците да е 50% от средната за съответния регион и специалност и

да зависи от квалификацията на лекаря

и от нивото на компетентност на лечебното заведение.

“Не сме преставали да настояване за това. Дори с парите на българските лекари беше направена методика от експерти от УНСС, но нещата замръзнаха. Лично ще се чувствам обиден, ако парите, дадени от лекарите за тази методика, са похарчени напразно. За да могат да се оценяват пътеки и дейности в медицината, трябва да има основа, на която да се стъпи и това е трудът на лекарите. Няма да спрем да настояваме това да се случи”, каза Брънзалов.

Той ще работи още за улесняване на специализацията на студентите по медицина -

да бъде бърза и навременна, а може би дори и задължителна

Към момента бъдещите лекари сами решават дали да специализират в конкретна медицинска сфера, след като завършат шестгодишното си обучение. Често обаче намирането на място за специализация се оказва трудно, тъй като местата са ограничени, а и някои от специалностите са далеч по-предпочитани от други.

Д-р Брънзалов обеща още да работи за баланса между отделните медицински специалности - първична и специализирана извънболнична помощ, болнична помощ, спешна помощ и останалите дейности.

Николай Брънзалов заяви, че постигнатото от съсловната организация досега ще бъде запазено и ще оказват съпротива срещу всякакви опити парите за лекарите и медицинските дейности да отиват в други пера. “Трябва да се променят някои трендове в разпределението на тези бюджети и никой да не си мисли, че може да прекрати постигнатото от нас”, каза още той.

Д-р Брънзалов изрази готовност за започне бързи преговори с НЗОК за анекс към Националния рамков договор.

Въпреки новите си отговорности като представляващ 33-те хиляди лекари у нас д-р Брънзалов ще продължи да работи като личен лекар.

Други от Докторе кажи

През есента нараства вероятността от заразяване с трихинелоза

Вероятността от заразяване с трихинелоза през есента нараства, предупреждават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Оттам добавят, че заболяването може да засегне хора, домашни и диви свине

Учени: Бебетата, хранени само с кърма в родилното, развиват по-рядко астма

Ако смятате, че не е важно да започнете да кърмите новороденото си още в болницата, помислете отново. Нови изследвания показват, че при бебетата, които са били хранени изключително с кърма по време

Информацията от здравните карти за прием в детска градина става електронна

Информацията от здравните карти, която се събира при прием на деца в градина, ще стане електронна. Тя ще бъде част от е-досиетата на малчуганите в Националната здравно-информационна система

Регистриран е един случай на западнонилска треска в София през изминалата седмица

Регистриран е един случай на западнонилска треска в София. Това показва справката на Столичната регионална здравна инспекция за периода 23-29 септември 2024 г

Д-р Николай Брънзалов: Ще се борим за достойно заплащане на лекарския труд

Един от първите и най-важни приоритети на Български лекарски съюз е остойностяване на труда на медиците. Това заяви в „Денят започва" по БНТ новият председател на Български лекарски съюз д-р Николай

>