Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

30.09.2024 20:19 Дима Максимова
Д-р Габриела Панайотова с дипломата от Harvard Medical School

Младата д-р Габриела Панайотова, на която миналата година десетки помогнаха финансово, за да учи в Harvard Medical School, е

сред 85-те учени от цял свят,

които успешно приключиха едногодишната следдипломна програма на престижния университет. Тя се завърна от САЩ на 24 септември и само пред “24 часа” разказа за целите си - с изследванията си да направи пробив в световната медицина.

Д-р Панайотова е завършила Варненския медицински университет с награда за най-добър млад учен в областта на хуманитарните науки на община Варна. Тя е от Горна Оряховица и от малка иска да се занимава с медицина. “Майка ми е медицинска сестра и това оказа влияние. Растях в тази среда и у мен се породи желанието да променя системата на здравеопазване. По тази причина самата аз влязох в нея”, разказва Габриела.

Всъщност нейната голяма любов в училище била химията. Заслугата е на преподавателката ѝ в търновската Природоматематическа гимназия Росица Петрова. Затова кандидатствала и в Софийския университет, където била приета фармация. До последно имала избор, но надделяла медицината.

“Ковид много повлия на младите да останат,

защото в един момент всички ние бяхме принудени да намерим работа тук - да започнем в едно или друго отделение без оглед на нашите желания”, анализира д-р Панайотова.

Тя станала асистент в Медицинския университет във Варна. Не е била доброволец тогава, но голяма част от колегите ѝ влизали в ковид отделенията и се сблъскали с кошмара. “Така се стекоха нещата, че болниците трябваше да се отворят повече към млади специалисти, и нещата доста се промениха. Преди беше много по-трудно да си намериш място за специализация, имаше доста странни условия, лошо заплащане. Това сега е една идея по-добре и младите хора решават да останат, което е хубаво”, разсъждава тя.

От 2020 г. Габриела се е посветила на научна работа. Голямата ѝ мечта е да черпи знания от едно от най-авторитетните средища на медицинската наука. “Тогава бях попаднала на

специалност, свързана с глобалните клинични проучвания,

и много ми се искаше да кандидатствам. Знаех, че знанията, които ще получа, ще бъдат изключително иновативни спрямо нашата система на образование и здравеопазване, но тогава тъкмо започвах работа, трябваше да се подготвям за изпита за асистентско място, след това започнах специализация, докторантура. Нямаше възможност към онзи момент”, обяснява тя.

Курс в Констанца, Румъния, през миналата година върнал решимостта ѝ. Кандидатствала в Harvard Medical School почти на шега. След десетина дни ѝ изпратили имейл, с който изискват още документи.

“В нашата народопсихология е заложено, че когато ти искат нещо допълнително, по-скоро искат по някакъв начин да те изключат от програмата. Бях се разколебала и дори смятах да се откажа, но родителите ми и приятелят ми настояха и аз изпратих нужното. Една седмица по-късно получих имейл, че съм приета. Честно казано, не можах да повярвам.

Съмнявахме се дали имейлът не е някаква измама,

защото знаем, че в днешния свят на дезинформация е много лесно да бъдеш подведен”, спомня си Габриела.

28-годишната лекарка била приета в Global Clinical Scholars Research Training program на Harvard Medical School. Това е едногодишна следдипломна програма, чиято цел е да бъдат обучени млади кадри за научна работа на най-високо ниво.

Фокусът попада върху докторанти и постдокторанти, които имат желание да проведат обучение в един от най-утвърдените университети в света и след това да споделят опита си с колеги, за да се подобри цялостното ниво на научна работа.

Габриела получила стипендия, но тя покривала само част от обучението. Нейни приятели и близки подеха кампания за финансова подкрепа. Десетки повярваха в мечтата ѝ. Така бе събрана сумата от 40 000 лв., за да замине да учи.

“Ето това е моментът, в който искам да благодаря на всеки един, който беше до мен през цялото това време - семейството ми, приятелите ми, колегите ми, близките ми, познати и непознати. Сърцето ми е пълно, защото

имаше десетки хора, които ми помогнаха,

за да стигна дотук - финансово, морално, етично, приятелски. Без вас нищо от това нямаше да бъде възможно”, постна Габриела във фейсбук и сложи фотос с дипломата си. Разказва, че обучението ѝ в програмата било хибридно - с онлайн модули и три присъствени сесии, които се провеждали в Бостън. Слушали лекции по биостатистика, медицинска етика, изготвяне на информирано съгласие, клинични проучвания, въпросници, които да бъдат използвани за предварителен анализ на данни. Неща, които не се изучават в такава дълбочина в стандартния курс по медицина.

Била една от най-младите в курса. Повечето били над 45 г.- водещи директори на клиники, медицински и изследователски центрове. Срещнала се с прекрасни хора, които имат огромна експертиза и дали всичко от себе си, за да споделят тайната на успеха.

Имали проект, който трябвало да защитят в края на обучението. Нейната иновативна разработка била свързана с т.нар. биофийдбек тренинг, благодарение на който може да се повлияе върху различни психосоматични състояния.

“Harvard Medical School вече знае къде се намира България върху световната карта. Отстоявах до последно мнението си и това се забеляза. Бях избрана от повече от 2000 кандидати от цял свят и намерих място сред онези 85 от 45 страни, които успяха да завършат”, посочва д-р Панайотова.

Проектът, представен в Харвард, е свързан и с дисертационния труд на българката за доктор по медицина и е от голяма полза за проучване в направление “Патофизиология”. Тя работила с 30 студенти в МУ - Варна, от Германия и Великобритания, които са проявили високи нива на стрес, депресия и тревожност. “Измерихме кортизола и имуноглобулин А в тяхната слюнка. Три месеца те преминаваха през различни дихателни упражнения, които да подобрят т.нар. сърдечна вариабилност - показател за развитие на различни заболявания, включително инфаркт на миокарда, инсулт. В края на проучването

отново измерихме нивата на хормона на стреса

Хора, които бяха напълно отдадени и тренираха допълнително вкъщи, успяха да понижат нивата до 4 пъти, което е невероятно. Освен това те чувстват подобряване в тяхното психоемоционално и физиологично състояние. Имаме намаляване на кръвното налягане, на телесното тегло”, обнадеждена е от резултатите тя.

Такива изследвания досега не са правени в целия Балкански регион и д-р Панайотова е убедена, че резултатите ще впечатлят медицинската общност. Тя вече е замислила и следващ проект, свързан отново с влиянието на подобни тренировки върху емоционалното хранене и контрола на телесното тегло. Подобно иновативно изследване не е правено дори в световен план.

Категорична е, че ще предаде наученото на студентите си от специалностите “Медицина”, “Дентална медицина”, “Фармация”, “Рехабилитация”, “Логопедия”. Ще се постарае глобалните клинични проучвания да намерят почва и в нашата страна. “Най-големият урок за мен беше, че не са ни необходими милиони левове или долари, за да проведем едно клинично проучване или да реализираме успешна идея, която може да промени цял протокол за лечение на дадена група пациенти например. Ако ние смятаме, че тя е релевантна, то със сигурност можем да намерим правилния начин”, казва обещаващият учен.

Фокусирала се е и върху третата магистратура, която завършва в МУ - Варна. Свързана е

с изкуствения интелект в биомедицината,

която тепърва ще навлиза в практиката.

Извън науката Габриела Панайотова е и инфлуенсър за литература. Има над 7000 последователи в Инстаграм, къде основно споделя ревюта на книги, защото всяка свободна минута запълва с хобито си да чете.

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

>