Задържаха 10 извънбордови двигателя за гумени лодки на ГКПП Капитан Андреево (Видео)

30.09.2024 17:22
Задържаха 10 извънбордови двигателя за гумени лодки на ГКПП Капитан Андреево Снимка: Агенция "Митници"
Задържаха 10 извънбордови двигателя за гумени лодки на ГКПП Капитан Андреево Снимка: Агенция "Митници"

Общо десет извънбордови двигателя за гумени лодки, които се използват за трафик на мигранти, са задържани на граничния  контролно–пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево при щателна проверка на камион с турска регистрация, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Нелегалната стока е задържана ден след приключване на съвместното обучение на екипи от оперативна група от офицери от Националната агенция за борба с престъпността (NCA) от Великобритания, митнически служители от Агенция „Митници“ и гранични полицаи от Главната дирекция „Гранична полиция“, посочват от пресцентъра. В хода на обучението са извършени съвместни проверки на превозни средства и товари, включително с рентген и с участието на специално обучени митнически кучета.

Именно при една от тези проверки са открити и извънбордовите двигатели. Шофьорът на камиона, в който са намерени, е български гражданин. При пристигането си на ГКПП  Капитан Андреево той е декларирал, че превозва мебели  за лична употреба от Турция за България. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка заради установено надвишаване на стоката на нормите за безмитен внос.

За опита за пренасяне на 10 извънбордови двигателя за лодки, без знанието и разрешението на митническите органи, на нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.

За последните 12 месеца NCA, заедно с Министерствата на вътрешните и външните работи и други британски партньори, Агенция „Митници“ и МВР работят в тясно сътрудничество, като споделят разузнавателна информация и проведоха съвместни операции, насочени към престъпните канали за трафик на хора, като част от тази дейност е спирането на вноса в ЕС на надуваеми лодки, двигатели и приспособления за тях, използвани масово за прекосяване на Ламанша от нелегални имигранти, обобщават от пресцентъра на митническото звено в Свиленград.

В резултат на това са предотвратени 33 опита за пренасяне на морско оборудване, предназначено за престъпни групи. Задържани са 125 надуваеми лодки, 128 извънбордови двигателя, повече от 700 помпи и 300 гумени обръча. Експерти от NCA на Великобритания оценяват, че извършените задържания са нанесли щети на престъпните мрежи на стойност от 16,6 млн. евро, каквато печалба са щели да реализират от преминаванията през Ламанша, използвайки това оборудване.

Последният случай, който беше съобщен, за разкриване на 20 надуваеми лодки на граничния пункт Капитан Андреево при проверки на товарен автомобил и на микробус, е от 20 юни тази година.  

През октомври 2023 г. България и Великобритания подписаха обща декларация, която отразява ангажимента на двете държави за задълбочаване на взаимоотношенията. Ключов момент представлява ангажираността за съвместна работа по отношение на засилване на възможностите ни за разбиване на организирани престъпни мрежи.  

Британският министър по въпросите на граничната сигурност и убежище Анджела Игъл, цитирана от пресцентъра на Агенция „Митници“ заявява: „Няма да останем безучастни, докато престъпниците се възползват от уязвими хора, включително жени и деца. Благодарение на усилията на Националната агенция за борба с престъпността (NCA), граничните власти и други служители на Министерството на вътрешните работи, които работят в синхрон с българските си съюзници, границите ни са по-сигурни и е възможно да бъдат спасени повече човешки животи. С конфискуването на оборудване, използвано за опасни и  нестабилни лодки, нанасяме сериозен удар по операциите на контрабандистите и възпираме милионни печалби.“.

Директорът на разузнаването на NCA Ейдриън Матюс споделя, че  България заема ключово място по маршрута за доставки за престъпните мрежи, съпричастни към трафика на хора и организиращи опасните преминавания с лодки през Ламанша.

Други от От страната и света

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

>