Радио Китай: Как Китай и светът постигат взаимна полза през последните 75 години?

30.09.2024 17:55 Радио Китай

През 2024 година се навършат 75 години от създаването на КНР, пише Радио Китай. Тези 75 години станаха свидетели на чудото на бързото икономическо развитие на Китай и на взаимната изгода и печалба между КНР и света.

Китай се превърна от икономическо изостанала страна във втората икономика в света, силна индустриална и търговска държава, втората по големина потребителска страна. От 1979 до 2023 г. китайският годишен икономически ръст е бил 8,9%, далеч по-висок от световния среден ръст от 3,0%. Китай остава важен двигател за глобалния икономически ръст.

В момента Китай работи за формирането на нови качествени производителни сили и предизвиква повече иновации в своето задълбочено взаимодействие със света. Според най-новия доклад на Световната организация за интелектуалната собственост Китай се е покачил с едно място през тази година, заемайки 11-ото място. Страната е с най-бързо повишаване на иновативните способности в последното десетилетие.

Китайските инвестиции в чужбина стимулират местното икономическо развитие. През 2023 г. преките инвестиции на Китай в чужбина са били 177,29 милиарда щатски долара,което е 11,4% от световните инвестиции. За поредните 12 години Китай е бил сред първите три страни по стойност на инвестиции в чужбина. 75 години доказват факта, че китайското развитие е неотделимо от световното, а световното развитие е неотделимо от китайското.

Провелият се през юли тази година трети пленум на 20-ия ЦК на ККП нареди по-нататъшното задълбочаване на реформите. Ще бъдат премахнати всички ограничения за достъп на чуждестранни инвестиции в сектора на промишленото производство и ще се разшири отварянето в секторите на медицината и пенсионното осигуряване. Китай, който продължава да се променя и отваря, ще донася нови възможности на света и занапред.

Други от От страната и света

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

Десетки помогнаха на Габриела да учи в Harvard Medical School, след година тя се върна с нов проект как да бори стреса

Искам да променя системата на здравеопазване, затова влязох в нея, казва младата лекарка Не са необходими милиони, за да проведем клинично проучване или да осъществим успешна идея

Красимира Стоянова за евакуираните българи: Когато институциите са обединени, нещата се получават

Когато държавните институции са обединени от добра цел, нещата се получават. Това заяви пред "Нова" министърът на транспорта Красимира Стоянова. Коментарът ѝ е по повод евакуираните от Ливан 89

>